Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΓΚΑΛΗΣ: "Κανονισμός Κοινόχρηστων Χώρων"

‘Κανονισμός Κοινόχρηστων Χώρων’
Ο ‘Κανονισμός των Κοινόχρηστων χώρων’ αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση στον εξορθολογισμό διάθεσης και χρήσης πλατειών, πεζοδρόμων και γενικότερα των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου.
Αυτό είναι προφανώς κατανοητό από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και για το λόγο αυτό ψηφίστηκε ομόφωνα.
Πόσο έτοιμη ήταν η Δημοτική Αρχή για την εφαρμογή του κανονισμού; Έχουν συνταχθεί τα απαραίτητα τοπογραφικά διαγράμματα, ώστε να τεθούν υπ’ όψιν των συμβουλίων των Κοινοτήτων  για να λάβουν σωστές και εμπεριστατωμένες αποφάσεις; Έχουν γνωρίσει στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες ποιοι χώροι είναι χαρακτηρισμένοι ή όχι και με ποιες αποφάσεις; Υπάρχει επαρκής ενημέρωση στους Προέδρους για το τι ακριβώς πρέπει να αποφασίσουν; Όλους τους παραπάνω προβληματισμούς ο συνδυασμός μας επισήμανε στην τοποθέτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Δυστυχώς τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει γίνει.
Αυτό  έχει ως αποτέλεσμα να έρθει προς ψήφιση το θέμα βιαστικά, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία με σημαντικές παρενέργειες: τη δημιουργία πλήρους σύγχυσης, σε επίπεδο νέων καταστηματαρχών που επιθυμούν διάθεση χώρου για την θερινή περίοδο, σε επίπεδο παλαιών καταστηματαρχών που διατηρούν κοινόχρηστο χώρο (σε πολλές περιπτώσεις παράνομο, σύμφωνα με το νέο Κανονισμό) αλλά και Προέδρων Κοινοτήτων, οι οποίοι προφανώς χωρίς ενημέρωση από τους Αντιδημάρχους, οι περισσότεροι έλαβαν αποφάσεις χωρίς τα παραπάνω! Και πως θα μπορούσαν να είναι άλλωστε ενημερωμένοι, τη στιγμή που ακόμη και αντιδήμαρχοι δε γνώριζαν τι ψήφισαν!
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι αντιδήμαρχος του Δήμου που υπερψήφισε τον Κανονισμό ( ο οποίος προβλέπει εξασφάλιση  ελεύθερου χώρου και χώρου πρασίνου σε ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) της συνολικής επιφάνειας της πλατείας ), προτείνει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ελεύθερο χώρο και χώρου πρασίνου σε Τοπική Κοινότητα σε ποσοστό μόλις 20%!
Φυσικά , το θέμα αναβλήθηκε από την προγραμματισμένη Επιτροπή Ποιότητας Ζωής της Πέμπτης 29.5.15, ως ανέτοιμο!
Ο ‘εφησυχασμός’ που προτείνεται από το Δήμαρχο στην αντιμετώπιση ενός κορυφαίου θέματος, όπως ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει, δεν συνάδει με την προχειρότητα και την έλλειψη οργάνωσης που υπάρχει και καταδεικνύει αυτό που είχαμε επισημάνει εδώ και καιρό, τη διαφορά της θεωρίας από την πράξη.
‘ΕΝΩΤΙΚΗ  ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ’

29.5.2015


Δεν υπάρχουν σχόλια: