Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Σε αναζήτηση της αλήθειας (άρθρο κ.Δ.Γ Παπαδήμα)




 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ)
ORION P3B





Πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια , οι Αθηναίοι εζήτησαν από το μαντείο των Δελφών να τους υποδείξει τον σοφότερο των ανδρών της εποχής εκείνης.

Ο γνωστός χρησμός λοιπόν έλεγε : "Σοφός Σοφοκλής, σοφότερος Ευριπίδης, ανδρών δ` απάντων Σωκράτης σοφότατος".


Πολλούς αιώνες μετά , η ανθρωπότητα ολόκληρη , τιμά τις σοφές και αναμφισβήτητες ιδέες του μεγάλου φιλοσόφου Σωκράτη που τις επισφράγισε με τον θάνατό του. Τις φιλοσοφικές του θεωρήσεις ενστερνίζεται η πλειονότητα της καθεστηκυίας τάξης  ειδικά δε την πεποίθησή του ότι πρέπει να επικρατούν οι απόψεις των ολίγων και επαϊόντων και ουχί των πολλών και «ανόητων».

Δυστυχώς αυτοί που σήμερα κατοικούν τα ίδια χώματα που πάτησαν αυτοί οι πεφωτισμένοι άνθρωποι , ευτελίζουν το ποιόν του πραγματικού Έλληνα με το να συγκεντρώνονται και να «φιλοσοφούν μετ ευτελείας» στους καφενέδες καθοδηγούμενοι ως αγέλη προβάτων από τους κομματικούς ιμπρεσάριους με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην εκλογή διεφθαρμένων εκπροσώπων στο κοινοβούλιο , με προσμονή το ίδιο όφελος και όχι το συμφέρον της πατρίδας.

Πολλά τα προβλήματα που καθημερινά απασχολούν το λαό στην χαοτική κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας  με κυρίαρχο την ανθρωπιστική κρίση μιας ολοένα και αυξανόμενης μερίδας του πληθυσμού που διαβιεί σε συνθήκες κάτω απ τα όρια της φτώχειας. Έτσι η «κριτική καφενείου» σε θέματα άμυνας και διπλωματίας είναι άκαιρη και άστοχη ειδικότερα αν γίνεται αντικείμενο συζήτησης από άσχετους ως προς αυτό , θαμώνες.
Έκανα αυτό τον μακρύ πρόλογο και επικαλέστηκα την σοφία των προγόνων μας από απελπισία και αγανάκτηση για την «κριτική καφενείου» που ασκήθηκε αυτές τις μέρες , στο πρόγραμμα αναβάθμισης των ΑΦΝΣ ORION P3B του πολεμικού ναυτικού που επιχειρείται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας σε συνέχεια της από το έτος 2014 προσπάθειας που έγινε από τον προκάτοχό του κ.Αβραμόπουλο. Η επιχειρούμενη αναβάθμιση θα δώσει τέλος στην  χρονίζουσα παντελή έλλειψη των απαραίτητων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του πολεμικού μας ναυτικού.

Η κριτική και η αμφισβήτηση αποτελούν τα κυρίαρχα συστατικά ενός δημοκρατικού πολιτεύματος , αλλά όχι επί θεμάτων Εθνικής Άμυνας και ειδικά από άσχετους στα καφενεία και στα πεζοδρόμια. Η κριτική πρέπει να ασκείται από επιστήμονες της στρατηγικής και από στρατιωτικούς , στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οποιαδήποτε άλλη κριτική ή ερμηνεία απομακρύνει κάθε πολίτη από την αλήθεια.
Για μια εξαετία το πολεμικό μας ναυτικό δεν διαθέτει αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων (ΑΦΝΣ) με αποτέλεσμα τα Τουρκικά υποβρύχια να φθάνουν μέχρι το Σούνιο . Πέραν αυτού η πολεμική μηχανή της χώρας μας δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει όχι μόνο της εθνικές της ανάγκες αλλά ούτε και να καλύψει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ , ενώ απ την άλλη πλευρά η Τουρκία με τα 12 ΑΦΝΣ που διαθέτει με πολλές δυνατότητες και σύγχρονα συστήματα όπως το ολοκληρωμένο σύστημα AMASCOS , να διατηρεί τον από αέρος έλεγχο των θαλασσίων οδών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου , στο πλαίσιο ψηφισμάτων του ΟΗΕ και αποφάσεων του ΝΑΤΟ.

Ο εκσυγχρονισμός των Ελληνικών ΑΦΝΣ ήδη πραγματοποιείται από την υπηρεσία ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας (DSCA) των Η.Π.Α. Οι εργασίες αναβάθμισης γίνονται από την Ε.Α.Β-Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ήδη ένα αεροσκάφος βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της). Με υπεύθυνο του προγράμματος , το Αμερικανικό ναυτικό και την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Marfin. Με την εγκατάσταση και υποστήριξη του Συστήματος Διαχείρισης Αποστολής (ΣΔΑ) από την Ελληνική εταιρία ISI HELLAS αποτελούν τον ασφαλέστερο και οικονομικότερο συνδυασμό για την επίτευξη επαναφοράς στην ενεργό υπηρεσία ενός υπερσύγχρονου αεροσκάφους και μάλιστα για μια επιχειρησιακή ζωή 20 έως και 25 ετών ή 15.000 ωρών πτήσης. Το ποσόν των 500 εκατομμυρίων ΔολλΗΠΑ είναι ότι το καλύτερο μπορούσε να επιτευχθεί ώστε να δώσει ένα αεροσκάφος πολύ καλύτερο των 12 Τουρκικών.

Για το συμφέρον της πατρίδας μας τα «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ θα πρέπει να σταματήσουν την  προπαγάνδα περί «κέντρων εξωελλαδικών συμφερόντων» . Στους ιδεολόγους – ειρηνιστές υπενθυμίζω το Λατινικό si vis pacem para bellum (Αν επιθυμείς ειρήνη, προετοίμαζε πόλεμo).

Όπως είναι γνωστόν , δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται στο παγκόσμιο γεωστρατηγικό κέντρο και «φυλάει Θερμοπύλες». Οι βολευτές να πάψουν να ασκούν αντεθνική πολιτική προς χάριν του κομματικού συμφέροντος , διότι τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και όχι ο κομματικός μηχανισμός τους. Οι μόνιμοι πελάτες των καφενείων καλό θάναι να ασχολούνται με τις δραστηριότητες των ποδοσφαιρικών ομάδων και να εκτονώνονται ωρυόμενοι ως θηρία της σαβάνας , παρά να αναμασούν την κομματική προπαγάνδα για τα θέματα άμυνας και εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ειδικά τώρα που , επιτέλους μετά από πολλά χρόνια,  έτυχε και έχουμε υπουργό Εθνικής άμυνας να μας κάνει υπερήφανους επειδή σκέπτεται και ενεργεί καθαρά με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας μας και δείχνει να αψηφά τις έσωθεν και έξωθεν «υποδείξεις» εκείνων που θέλουν την Ελλάδα επαρχία της Τουρκίας με σκοπό να εξυπηρετήσουν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα. Για την προσφορά εθνικού έργου και υπηρεσιών , πρέπει επίσης να αναφερθούν και τα ονόματα τριών προγενέστερων υπουργών εθνικής άμυνας που λόγω αυτού του ακέραιου χαρακτήρα τους απομακρύνθηκαν κακήν κακώς , δηλαδή των κκ. Αβραμόπουλου , Παναγιωτόπουλου και στρατηγού Φράγκου. 

Στο υπουργείο αυτό , της εθνικής άμυνας, που χτυπά η καρδιά της πατρίδας μας , καμμιά κυβέρνηση δεν πρέπει να τοποθετεί «προσκυνημένα ανθρωπάκια» , αλλά άτομα με «Σπαρτιατική αγωγή» , με πατριωτικό φρόνημα . Εννοείται όχι μόνο τον υπουργό , αλλά και όλο το επιτελείο που τον υποστηρίζει που πέραν του εθνικού φρονήματος πρέπει να απαρτίζεται από άτομα με στρατιωτικές και επιστημονικές στρατηγικές γνώσεις.

Κύριε υπουργέ εθνικής άμυνας , αρθρογραφώ στον επαρχιακό τύπο από το 2009 για θέματα ενδιαφέροντος σας και πάντα επιμένω έχοντας ξοδέψει πολύ μελάνι ότι το μέγιστο πρόβλημα της πολεμικής μας μηχανής είναι ο εκσυγχρονισμός του αεροπορικού μας στόλου , προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την Τουρκική υπεροχή που θα προκύψει μετά το 2020.

Ο κατασκευαστής που παρέχει την λύση ονομάζεται SUHOE-ROSOBORONEXPORT. Με ένα μέρος του ποσού που μας δίνουν οι Ρώσοι για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα διέλθει από την χώρα μας μπορούμε να προμηθευτούμε αρκετά αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας , SU35S και PAKFA T50 που μπαίνουν σε γραμμή παραγωγής το 2016. Έτσι αν αυτά τα Ρωσικής προέλευσης αεροσκάφη προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα στον στόλο μας Αμερικανικής κατασκευής F16 50,52plus και 52 advance αφού βεβαίως αναβαθμισθούν  με τα radar AESA , θα είναι πλέον αρκετά και ικανά να σβήσουν για πάντα το όραμα των Νταβούτογλου-Ερντογάν για ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η προμήθεια Ρωσικών αντί Αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών είναι αφ ενός μεν οικονομικά συμφέρουσα , αφ ετέρου δε είναι και επιχειρησιακά καλύτερη λόγω του ότι τα Ρωσικά αεροσκάφη είναι τα πλέον αξιόμαχα τα τελευταία χρόνια . Αυτό αποδείχθηκε και αποτελεί επίσημο πόρισμα με συγκλίνουσα άποψη όλων των Δυτικών ειδικών επιστημόνων έτσι όπως ανακοινώθηκε στα επίσημα περιοδικά ανάλογης ύλης που κυκλοφορούν παγκοσμίως , με μερικά εκ των οποίων ενημερώνομαι  ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια , όπως π.χ του Ελληνικού «Στρατηγική» , του Αγγλικού Janes και του Αμερικανικού Defense news.

Γνωρίζω τις δεσμεύσεις της χώρας μας στο ΝΑΤΟ , αλλά στο άρθρο 5 της συμμαχίας δεν υπάρχει προστασία μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ εφ όσον αυτή δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα-μέλος της συμμαχίας και στην προκειμένη περίπτωση το ΝΑΤΟ δεν μας προστατεύει από τυχόν επίθεση της Τουρκίας. Έτσι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η χώρα μας ,  στο να φροντίσει αφ εαυτού να προστατευθεί , προμηθευόμενη οποιοδήποτε οπλικό σύστημα κρίνει καταλληλότερο και περισσότερο συμφέρον για την προστασία της.

Σε όλες τις συμβάσεις κ.Υπουργέ να επιμείνετε να υπάρξει συμμετοχή από Ελληνικής πλευράς στο κατασκευαστικό έργο ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε ξανά την πολεμική μας βιομηχανία που έβαλε λουκέτο  η «Τρόϊκα»  και να αποκτήσουμε επί πλέον την απαραίτητη τεχνογνωσία μαζί με τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν (νέες θέσεις εργασίας κλπ).

Θέλω να επαναλάβω για μια ακόμη φορά πως δεν ανήκω σε κόμμα , ούτε έχω γαλουχηθεί ιδεολογικά από κομματικό μηχανισμό , δεν τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια σε καμία ξένη χώρα  καθότι έχω ζήσει στο εξωτερικό σαν οικονομικός μετανάστης  και μπορώ να κρίνω όσο η μόρφωσή μου το επιτρέπει. Δηλώνω πως παραμένω απλός στρατιώτης της πατρίδας μου από τα 13 μου χρόνια μέχρι και σήμερα στα 85 μου και αν χρειασθεί με όποιες δυνάμεις μου απομένουν θα την υπερασπισθώ .


Δήμος Γ.Παπαδήμας-Ιτέα-Μάϊος 2015





Δεν υπάρχουν σχόλια: