Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Περί ψυχής..

Μόσχος Λαγκουβάρδος
 
Θα είμαι μαζί σας μέχρι τη συντέλεια του αιώνος
 
Σε όλες τις γλώσσες του κόσμου υπάρχει η έκφραση «εγώ είμαι». Η  ψυχή μέσα στη διαρκή ροή των στοιχείων του κόσμου, συγκρατεί  την ενότητα των μερών που απαρτίζουν την προσωπικότητά μας. Οι θετικιστές λένε ότι δεν υπάρχει  ψυχή!, Κανείς από μας δεν θα είχε την αίσθηση του εαυτού του αν δεν υπήρχε η ψυχή. Κανείς δεν θα ήξερε ποιος είναι. Ποιος είσαι; Δεν ξέρω.
     Δεν υπάρχει ψυχή, λένε, γιατί πράγματι δεν μπορεί η επιστήμη να τη δει στο επιστημονικό εργαστήριο. Δεν υπάρχει, αλλά εμείς μετέχουμε στις ενέργειες της ψυχής. Το ίδιο λένε και για το Θεό, δεν υπάρχει γιατί κανείς δεν ξέρει την ουσία Του.. Κι όμως μετέχουμε στις άκτιστες ενέργειες του Θεού. Οι άνθρωποι διακρίνονται  σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σ΄ αυτούς που πιστεύουν ότι ο Θεός τους ξέρει και σ΄ αυτούς που πιστεύουν ότι ο Θεός δεν τους ξέρει ούτε ασχολείται μαζί τους. Όλοι οι άνθρωποι είναι πιστοί. Δεν έχουν όμως όλη την αληθινή πίστη. Δεν είναι για όλους η αληθινή πίστη, λέει ο Απόστολος Παύλος. .
     Να μη φοβάσαι  την φτωχή κι αδύνατη Ελλάδα, όσο έχει ψυχή, την Ορθοδοξία,  μέσα της. Να φοβάσαι τους μεγάλους και δυνατούς που είναι διαλυμένοι γιατί δεν έχουν ψυχή κι αρπάζουν την ψυχή των άλλων με υλικά ανταλλάγματα. Η ψυχή είναι ευλυγισία. Τα μικρά ευέλικτα πλοία των Ελλήνων νικούν τα μεγάλα, δυσκίνητα πλοία των Περσών. Ο άνθρωπος δεν γεράζει όταν μειώνεται η δύναμή του. Γεράζει  όταν χάνει την ευλυγισία του. Και το χλωρό κλαδί όσο έχει μέσα του ψύχα δεν σπάζει, όπως το ξεραμένο, που έχει χάσει την ψυχή του. Να μη φοβάσαι το θάνατο από την πείνα, αλλά να φοβάσαι το θάνατο απ΄ την ανία και το υπαρξιακό άγχος που προκαλεί η απομάκρυνση του ανθρώπου απ΄ το Θεό.
     Γιατί δεν προσπαθείς να θεραπεύσεις μόνος σου  την υπερευαισθησία σου, λέω στον εαυτό μου, αφού  ξέρεις την αιτία.; Το «ζανάξ,»  δεν σου σβήνει απ  το μυαλό  αυτό που σε αγχώνει, αν εσύ με τη σκέψη σου , δεν το κάνεις πέρα.   Γιατί δεν παύεις να είσαι υπερευαίσθητος; Μια  φίλη φαρμακοποιός καθώς ανησυχώ μήπως έχουμε έλλειψη φαρμάκων, μού δίνει  την εξής απάντηση που είναι το απαύγασμα της φιλοσοφίας των Στωικών.. Τί είναι ένας θάνατος ακόμα  στους τόσους που συμβαίνουν. Προφανώς εννοεί τον δικό μου. Οι Στωικοί πιστεύουν ότι για δύο πράγματα δεν πρέπει να ανησυχούμε, γι΄ αυτά που είναι στη δύναμή μας, και γι΄ αυτά που δεν είναι.. Ο θάνατος ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Ή μήπως ανήκει στην πρώτη; 
        Μια μέρα πριν την καθορισμένη ιατρική εξέταση  η πίεσή μου τσιμπάει. Αν και το συνήθισα, δεν ξέρω γιατί συνεχίζει να το κάνει. Είμαι υπερευαίσθητος στις αρρώστιες, λέω στη γιατρίνα που με εξετάζει και γέρνω αργά στο πλευρό , επάνω στο ιατρικό κρεβάτι, για το φόβο του ιλίγγου. . Δεν είσθε ο μόνος, με καθησυχάζει η καλή ιατρός μου. Το πρόβλημα με τις τσακισμένες καρδιές, είναι τα εμπόδια στην αγάπη,  λέω και σωπαίνω γιατί πρέπει  ν΄ αφήσω την γιατρό να κάνει τη δουλειά της με τον υπέρηχο..  
      Έχω καταλάβει , ευγενικέ αναγνώστη , ότι αυτό που μας πληγώνει στη ζωή είναι η έλλειψη αγάπης. Δεν θα μου το έκαναν αυτό, αν μ΄ αγαπούσαν, σκέφτεσαι βαθιά  στα φυλλοκάρδια σου για κάθε εχθρική συμπεριφορά.  Είναι δύσκολο ν΄ αγαπάς αυτούς τους ανθρώπους. Κι όμως χωρίς την αγάπη δεν θα γλιτώσουμε απ’  το φόβο, το άγχος, την αγωνία, την ανία και τις άλλες εκφυλιστικές ασθένειες της ψυχής και του σώματος.  
    Πήγε κάποιος σ΄ έναν άγιο και τον ρώτησε, πώς θα σωθώ; Να μην εξευτελίσεις κανέναν άνθρωπο και θα σωθείς, του είπε ο Άγιος., Όπως περιμένουμε απ΄ τους άλλους να μας αγαπούν το ίδιο πρέπει να φερόμαστε κι εμείς  με αγάπη.. Δεν θα το έκανα αυτό αν ήταν ο γιος μου ή η κόρη μου. .
     Ναι, το «ζανάξ» δεν σου σβήνει απ΄ το μυαλό σου αυτό που σε αγχώνει, αν δεν βρεις κάποιον να σ΄αγαπήσει όπως είσαι, για να τολμήσεις κι εσύ να δεις τον εαυτό σου όπως είναι. Κι Αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός. Ο Ιησούς είναι  για σένα, πριν από σένα, και στο πιο φριχτό πεπρωμένο. Οι φίλοι μας και οι πλησίον είναι μακριά.  
 
Μόσχος Λαγκουβάρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: