Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Παρέμβαση των ΗΠΑ για την Ελλάδα στη σύνοδο των G7


Συντάκτης: efsyn.gr
Διπλωματικός πυρετός για το ελληνικό ζήτημα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες με τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο. Μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να ασκήσει πιέσεις προς την ΕΕ ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και των «θεσμών».
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της Ομάδα των Επτά (G7, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά), συναντώνται στη Δρέσδη από αύριο ως την Παρασκευή με οικοδεσπότες τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γενς Βάιντμαν.
Η κυβέρνηση της Αμερικής πιθανόν θα ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών προκειμένου η ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με αντάλλαγμα την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος προσκείμενος στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις.
Αν και επισήμως το ζήτημα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων, τα προβλήματα της χρηματοδότησης και του κρατικού χρέους της είναι πιθανό να συζητηθούν στο περιθώριο της συνόδου, σημείωσαν αξιωματούχοι.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

«Θα ανέμενα πως οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις στους Ευρωπαίους στη Δρέσδη όσον αφορά την Ελλάδα», είπε ο ένας αξιωματούχος.
Στους γεωπολιτικούς κινδύνους οι Αμερικανοί περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια, πρόσθεσε.
«Εάν η Ελλάδα για κάποιο λόγο στρεφόταν στη Ρωσία, και η Μόσχα αναμιγνυόταν περισσότερο, θα μπορούσε να αποκτήσει υπερβολικά μεγάλη επιρροή μέσα στο NATO και στην ΕΕ όσον αφορά τις πολιτικές έναντι της Ρωσίας», εξήγησε σπεύδοντας πάντως να προσθέσει ότι θεωρεί μικρό τον κίνδυνο αυτό, διότι η ρωσική κυβέρνηση αντιμετωπίζει η ίδια μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Άλλος ένας γεωπολιτικός κίνδυνος, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, είναι η απειλή εξτρεμιστικά κινήματα, εμπνεόμενα από τη Μέση Ανατολή, να εμφανιστούν στην Ελλάδα.
Να σημειώσουμε πως με μία ευρεία ατζέντα θεμάτων -διμερείς σχέσεις, ΝΑΤΟ, ελληνική οικονομία- συναντήθηκε την Παρασκευή(22/05) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καμμένος δήλωσε πως ενημέρωσε την κ. Νούλαντ για τις τελευταίες εξελίξεις στις συζητήσεις της Ευρώπης με την Αθήνα, προσθέτοντας ότι ζήτησε από την Αμερικανίδα υφυπουργό την παρέμβαση των ΗΠΑ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου «να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η λύση στις διαδικασίες των συνομιλιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: