Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Εξαιρετικά επώδυνα μέτρα θα απαιτήσουν από την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι και νέο Μνημόνιο!

metra
Σκληροί όροι για νέο πρόγραμμα, δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ. Μόνο με νέο μνημόνιο θα δώσουν χρήματα ...
σε περίπτωση που συμφωνήσουν να παράσχουν το νέο δάνειο των 29,1 δισ. ευρώ που ζητά έως και το 2017 η Αθήνα....

Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, με μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ ήδη στην πλάτη της, αλλά και εν αναμονή έγκρισης αιτήματος για τη χορήγηση δανείου σχεδόν 30 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM.
Η Ελλάδα ζήτησε και επισήμως νέο, τρίτο δάνειο, το οποίο είναι αδύνατο να χορηγηθεί χωρίς την υπογραφή μνημονίου, με νέα δυσβάσταχτα μέτρα για τον ελληνικό λαό. Το ελληνικό αίτημα για χορήγηση νέου δανείου αναμένεται να εξεταστεί στη νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12:30.

Το μονοπάτι που επέλεξε η κυβέρνηση δεν θα είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, καθώς όπως ήδη προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, οι όροι για ένα νέο πρόγραμμα θα είναι εξαιρετικά σκληροί. Η ελληνική πρόταση που εστάλη στους Ευρωπαίους προβλέπει δάνειο από τον ESM έως το 2017, με στόχο την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αλλά και απεμπλοκή του ΔΝΤ.

Η απάντηση των Ευρωπαίων δεν μπορεί παρά να είναι ένα νέο κοστούμι δημοσιονομικών μέτρων που θα επιφέρουν νέο πλήγμα στην ελληνική οικονομία. Το δάνειο των 29,1 δισ. ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο για νέο καθεστώς αυξημένης επιτήρησης για την ελληνική οικονομία, αλλά και για μεγάλες περικοπές δαπανών στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται εδώ πως στην τελευταία ελληνική πρόταση που είχε κατατεθεί στους δανειστές, προβλέπονταν μόνο για το 2015 παρεμβάσεις ύψους άνω των 5,5 δισ. ευρώ. Τα δεινά για την ελληνική οικονομία δεν έχουν ακόμη τελειώσει, ενώ την ίδια στιγμή η θετική απόφαση των Ευρωπαίων υπέρ της χορήγησης νέου δανείου προς την Ελλάδα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση…... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: