Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Το σοκ της ήττας της αντιπολίτευσης και η προφανής αμηχανία



Το σοκ της συντριπτικής ήττας και της προφανούς αδυναμίας της συστημικής
αντιπολίτευσης να αναθαρρήσει πολιτικά, προκαλεί σοβαρή αμηχανία στους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το  ΠΑΣΟΚ πριν ακόμα βγει η καθαρή εικόνα του αποτελέσματος επιχείρησε  να περάσει από… κάτω και ζητά πια εθνική ομοψυχία και ενότητα και την θετική συμβολή του στην νέα συμφωνία που πρέπει να γίνει άμεσα.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα ξεπεράσει τελικά το 60% δημιουργεί πολιτικό σεισμό, αφού ενδυναμώνει την πολιτική αποδοχή της κυβέρνησης και απομονώνει  ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΝΔ, που συνασπίστηκαν με πολλούς κοινωνικούς και μαζικούς φορείς και Μέσα Ενημέρωσης ερήμην τελικά της κοινωνίας, που φαίνεται να μην τρομοκρατείται από τις κλειστές τράπεζες και την οικονομική ασφυξία.
Από τις πρώτες πληροφορίες  η συσπείρωση των κομμάτων δεν έφτασε το 85% για το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, ούτε καν το Ποτάμι το 75% όπως λένε οι δημοσκοπήσεις και σε κάθε περίπτωση είναι εντυπωσιακά τα ποσοστά των φοιτητών και των νέων ως 35 ετών που υποστήριξαν το ΟΧΙ αναζητώντας μια νέα πολιτική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρότι η αντιπολίτευση νωρίς το βράδυ δεν είχε εκφραστεί ως προς το αποτέλεσμα και ενώ η πολιτική εκτίμηση είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι άνω του 60% στο ΟΧΙ, το ΠΑΣΟΚ σε ενημερωτικό σημείωμα του επισημαίνει ότι: «χρειάζεται άμεσα, από σήμερα, να επισημάνουμε 2 καίρια ζητήματα: Την ανάγκη αποκατάστασης της ενότητας και της ομοψυχίας του Ελληνικού λαού, να εμποδίσουμε κάθε πράξη διχασμού, είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και πάλι οι Έλληνες. Την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με κατεύθυνση την συμφωνία, που θα εξασφαλίσει την έξοδο από την κρίση, με παραμονή στο ευρώ και την Ευρώπη. Κι αυτό μας αφορά όλους».
Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι : «σ΄ αυτή την νέα φάση των διαπραγματεύσεων είναι καθαρό ότι θα σταθούμε με θετική πρόθεση συμβολής. Θα αναλάβουμε επίσης τις δικές μας νέες πρωτοβουλίες δια της Προέδρου μας, προς όλες τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της Ευρωζώνης και των Ευρωπαϊκών θεσμών. Αδιαπραγμάτευτη  προϋπόθεση είναι όμως για μας η ειλικρινής επιδίωξη βιώσιμης συμφωνίας, που διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, την ενίσχυση της Ανάπτυξης, την πορεία αναδιάρθρωσης του χρέους. Αυτό εξ’ άλλου ζητά και το 75% των Ελλήνων, όπως φαίνεται από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης».
Πάντως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τον ΑΝΤ1 φαίνεται ότι δεν έχει ακόμα αντιληφθεί το μέγεθος της ήττας του «ΝΑΙ», μιλώντας για συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Σόιμπλε για απομόνωση της χώρας.
Πάντως απ΄ ότι φαίνεται υπό το σοκ του αποτελέσματος ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι προβάλλουν πια την ανάγκη να υπάρξει γρήγορη συμφωνία και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις τράπεζες, εμμένοντας ότι έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός για συμφωνία εντός των 48 ωρών.
Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: