Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Τις προτάσεις της Αθήνας περιμένει αύριο η Α. Μέρκελ



Τις προτάσεις της Αθήνας αναμένει η κυρία Μέρκελ απο τον κ. Τσίπρα, κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Αυτό συμφώνησαν ο έλληνας πρωθυπουργός και η γερμανίδα καγκελάριος κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε ότι "μετά την απόφαση του ελληνικού λαού οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν".

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ, η οποία έγινε κατά την διάρκεια της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της Αθήνας.

Νωρίτερα την Δευτέρα, το Βερολίνο διεμήνυε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει βάση διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα και ότι αναμένει της προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

"Μετά την απόφαση του ελληνικού λαού οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Σ. Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η "πόρτα για συζητήσεις παραμένει ανοιχτή".

Ο κ. Ζάιμπερτ εξανέμισε τις ελπίδες για νέες προτάσεις από την πλευρά των κκ. Μέρκελ και Ολάντ μετά την αποψινή συνάντησή τους και επέμεινε ότι το Βερολίνο περιμένει τις νέες προτάσεις της Αθήνας.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ήταν εξ ίσου απόλυτος. "Η βάση για νέες διαπραγματεύσεις είναι η συμφωνία με τον ESM", δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνουν παρακάμψεις με στόχο μία νέα συμφωνία και ότι κάθε νέα συμφωνία θα πρέπει να πληροί τις αυστηρές προϋποθέσεις του ESM - δηλαδή δύο ψηφοφορίες στη γερμανική Βουλή, η πρώτη για να εξουσιοδοτηθού οι διαπραγματεύσεις και η δεύτερη για την επικύρωση της όποιας συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε δηλώσεις του για την Ελλάδα τόνισε ότι η χώρα του θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, ωστόσο «ακόμα οι συνθήκες για μια συμφωνία δεν είναι ώριμες».

Ο κ. Σέιμπερτ ανέφερε πως πλέον η Ελλάδα κρατάει την τύχη της στα χέρια της αφού το μέλλον της στην Ευρωζώνη εξαρτάται από τις προτάσεις που θα καταθέσει η διαπραγματευτική ομάδα στους δανειστές. Μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η χώρα μας είναι ακόμα μέλος της Ευρωζώνης και πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει με αυτόν τον γνώμονα, προκειμένου να παραμείνει και στο μέλλον.

Ερωτώμενος για την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι «Την Γερμανία την ενδιαφέρουν οι θέσεις και οι προτάσεις και όχι τα πρόσωπα».


Ακόμα, αναφέρθηκε στο «κούρεμα» του χρέους, τονίζοντας ότι «δεν είναι στην ατζέντα μας», ενώ μίλησε και για την απογευματινή συνάντηση που θα έχουν η κα. Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας ότι σκοπός της είναι η περαιτέρω ενίσχυση της γαλλογερμανικής συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: