Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Την Τρίτη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, διαβάστε τί θα απαιτήσουν οι θεσμοί

ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με ανθρώπους του υπουργείου Οικονομικών,

οι συζητήσεις για το πού και το πώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Την Τρίτη, μάλιστα, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια.
«Οι επικεφαλής των θεσμών θα καθυστερήσουν μία-δυο ημέρες να έρθουν στην Αθήνα για τεχνικούς λόγους. Τονίζουμε ότι οι λόγοι της καθυστέρησης δεν είναι ούτε πολιτικοί, ούτε διπλωματικοί», τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Στο μεταξύ, ο οικονομικός συντάκτης Γιώργος Παππούς γράφει για το iefimerida.gr για το δύσκολο πακέτο που περιμένει την Ελλάδα:
«Μέτρα που περιλαμβάνουν μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης, νέους φόρους, αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και παρεμβάσεις στα εργασιακά θα κληθεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση, ώστε να κλείσει τη συμφωνία για το νέο μνημόνιο.
Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι στρωμένες με ροδοπέταλα κι αυτό σημαίνει ότι όσο αργούν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, τόσο θα δυσκολεύουν τα πράγματα. Κατ' αρχάς, στο Ασφαλιστικό, που είναι το... αγαπημένο θέμα της Βελκουλέσκου, το "πάγωμα" της κρατικής επιχορήγησης σε συνδυασμό με την αύξηση των συνταξιούχων, ανοίγει "τρύπες" στα Ταμεία και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των κύριων συντάξεων. Αντίστοιχα, η σύνδεση εισφορών- παροχών, οδηγεί σε αύξηση των εισφορών ή και σε μείωση συντάξεων. Εκπλήξεις μπορεί να κρύβει το πλαίσιο για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, αφού υπάρχουν πιέσεις για μικρότερη μεταβατική περίοδο και μεγαλύτερες ποινές για πρόωρες αποχωρήσεις. Η υποχρεωτική χρηματοδότηση των επικουρικών Ταμείων εξ ιδίων πόρων φέρνει από την πίσω πόρτα μείωση και των επικουρικών συντάξεων. Η κατάργηση όλων των Φόρων Υπέρ Τρίτων θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση εισφορών είτε με μείωση παροχών. Όσο, δε, για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, οδηγεί σε μικρότερες συντάξεις για 350.000 δικαιούχους.

"Νάρκη" χαρακτηρίζεται το Εργασιακό, καθώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πιέσεις για άρση όλων των διοικητικών εμποδίων για τις ομαδικές απολύσεις, για εξομοίωση εργατών- υπαλλήλων άρα και σε μικρότερες αποζημιώσεις λόγω απόλυσης. Επιπλέον, οι νέου τύπου συλλογικές διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσουν στην προσαρμογή του κατώτατου μισθού στις νέες, χειρότερες συνθήκες της οικονομίας αντί στις αυξήσεις που επεδίωκε η κυβέρνηση, ενώ πάγια θέση των δανειστών είναι να γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για την προκήρυξη απεργιών και συγκεκριμένα με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών των κλάδων που την προκηρύσσουν.

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στη Φορολογία. Το Φθινόπωρο θα ψηφιστεί η νέα φορολογική κλίμακα με νέους "τσιμπημένους" συντελεστές και στόχο τη μεταφορά του βάρους σε μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα, με βασικό ζητούμενο βέβαια το ποιο εισόδημα θεωρείται, πλέον, μεσαίο ή υψηλό. Στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα, θα οδηγήσει και η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη νέα φορολογική κλίμακα, η οποία με αυτόν τον τρόπο μονιμοποιείται δια της πλαγίας, όπως ακριβώς έγινε με το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΕΝΦΙΑ. Στα "αγκάθια" του Φορολογικού συμπεριλαμβάνονται η κατάργηση της χαμηλής φορολογίας για τους αγρότες, η κατάργηση της απαλλαγής για το αγροτικό πετρέλαιο, οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, με στόχο λιγότερες δόσεις και αύξηση επιτοκίων, καθώς και το πολύ μικρότερο ακατάσχετο μισθών- συντάξεων.

"Φωτιές" θα ανάψει και η διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στο Δημόσιο, αφού πέρα από τις μειώσεις μισθών για τους νεοεισερχόμενους, μπορεί να προκύψουν και απομακρύνσεις μέσω αλλαγών στις δομές του στενού δημόσιου τομέα και πολύ περισσότερο των δημόσιων επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου».

koutipandoras.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: