Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Business Insider: Η Ελλάδα δίδαξε ένα μάθημα στους καπιταλιστές . Το χρέος και το ρίσκο για την αποπληρωμή του

Tο άρθρο επισημαίνει πως η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος γνώριζε πως η Ελλάδα δεν δύναται να αποπληρώσει το χρέος αυτό, πολύ πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις 

Την άποψη πως το τρανταχτό «όχι» που εξέφρασε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος αποτελεί ένα σπουδαίο μάθημα προς τους πάσης φύσεως καπιταλιστές εκφράζει σε εκτενές του άρθρο στο Business Insider ο οικονομικός αναλυτής Τζιμ Έντουαρντς.
«Αν κάποιος πιστεύει πως η επικράτηση του 'όχι' στο δημοψήφισμα έχει να κάνει με μια κυβέρνηση αριστερών ιδεαλιστών που παρακάμπτουν τον νόμο εκπληρώνοντας το όνειρο τους να γίνουν Τσε Γκεβάρα, κάνουν λάθος», γράφει ο αναλυτής.
«Η ψήφος του ελληνικού λαού δείχνει το πραγματικό νόημα του σύγχρονου καπιταλισμού και τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα οι διεθνείς χρηματαγορές» επισημαίνει ο Εντουαρντς κι εξηγεί το σκεπτικό του.
«Η θέση της Μέρκελ είναι πως η Ελλάδα έχει ένα χρέος και πρέπει να το ξεπληρώσει, καθώς ο κανόνας λέει πως 'όταν δανείζεις κάποιον, μετά αυτός είναι υποχρεωμένος να σου επιστρέψει τα χρήματα αυτά'. Σωστό; ΛΑΘΟΣ! Δεν λειτουργούν έτσι οι αγορές: το χρέος δεν αποτελεί εγγύηση για μελλοντική αποπληρωμή, αλλά ένα ρίσκο που ο πιστωτής πρέπει να αναλάβει, με την ελπίδα πως στο μέλλον θα πάρει πίσω τα λεφτά που δάνεισε!», τονίζει το δημοσίευμα.
«Η λέξη-κλειδί εδώ είναι το 'ρίσκο': αν δεχτείς να αναλάβεις το ρίσκο αυτό, τότε θα πάρεις και το 'δωράκι' σου, που στην περίπτωση αυτή είναι ο τόκος. Όμως υπάρχει και το ρίσκο να μην λάβεις ποτέ τα χρήματα που πρόσφερες. Και η Ελλάδα μόλις κατάλαβε την μπλόφα της Γερμανίας. Γιατί έτσι ακριβώς λειτουργεί ο καπιταλισμός» συνοψίζει ο οικονομικός αναλυτής.
Μάλιστα, το άρθρο επισημαίνει πως η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος «γνώριζε πως η Ελλάδα δεν δύναται να αποπληρώσει το χρέος αυτό, πολύ πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά η Μέρκελ συνέχιζε να επιμένει, παρά την πρόσφατη δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ [ότι απαιτείται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους]».
«Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το ελληνικό χρέος αρχικά έπρεπε να αποπληρωθεί σε ιδιωτικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs. Όμως ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ πήρε μια 'αυτοκτονική' απόφαση, καθώς το 2010 μετέφερε το χρέος αυτό από την Goldman Sachs στην πλάτη των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ» γράφει ο Εντουαρντς.
«Ο Τρισέ έκανε ένα μνημειώδες, σχεδόν παιδικό λάθος. Αν είχε αφήσει το ελληνικό χρέος στην πλάτη των μετόχων και των πελατών της Goldman Sachs, αυτή η κρίση εντός της ΕΕ θα είχε αποφευχθεί» καταλήγει το διαφωτιστικό δημοσίευμα του Business Insider.
Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: