Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Ανοιχτό το Grexit- Δεν υποσχεθήκαμε να καταργήσουμε τα μνημόνια

«Κάποιοι παρακολουθούσαν τις διαπραγματεύσεις γκρινιάζοντας, όσο η κοινωνία ήθελε ενισχύσεις», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο "Κόκκινο".

«Πριν από τις εκλογές, εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό "περίπατο στο δάσος", ότι θα είναι όλα εύκολα. Μην αναφερόμαστε σε μία ομιλία του 2012 αποσπασματικά. Τα δεδομένα ήταν διαφορετικά πριν τις εκλογές. Να αφήσουμε το πλαίσιο μίας λαϊκιστικής προσέγγισης. Είχαμε προγραμματικό πλαίσιο και μέσα σε αυτό είπαμε ότι θα διαπραγματευθούμε σκληρά, που το κάναμε» τόνισε οΑλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο "Κόκκινο".
Παράλληλα, έκανε απολογισμό των έξι μηνών διακυβέρνησης, ξεκινώντας από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και την κατάληξή τους. «Μέσα σε αντίξοες συνθήκες αναδείξαμε το δίκαιο ενός λαού» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση, χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη μάχη που δώσαμε».
«Ψηφίσαμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις "κόντρα στους θεσμούς", είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε. Ας μην μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Οι συσχετισμοί ωστόσο ήταν τόσο ετεροβαρείς που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα» παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτό που μένει ωστόσο είναι ότι η Ευρώπη μετά τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας δεν είναι η ίδια», αναφερόμενος στη σφοδρή κριτική που δέχεται πλέον η Γερμανία για τη στάση απέναντι στην Ελλάδα.
«Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι είτε η απομείωση, είτε η διαγραφή του χρέους ώστε η χώρα να έχει δημοσιονομικό περιθώριο», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών. Ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα -και κατά τη γνώμη μου- αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης».
«Ήθελαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο τώρα έχουμε τρία χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες. Η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι η πορεία της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική στο επόμενο διάστημα.
Ερωτηθείς κατά πόσο η διαπραγμάτευση αποτέλεσε αποκλειστικά θέμα του πρωθυπουργού και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημέρωση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα. Και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε» πρόσθεσε.
Παράλληλα, με σαφείς αιχμές προς το εσωτερικό του κόμματος αλλά και το εκπεφρασμένο αίτημά του για «συγχρονισμό» του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η εικόνα που δίνεται στην κοινωνία είναι ότι υπήρχε προσπάθεια διαπραγμάτευσης που κάποιοι παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας ενώ η κοινωνία ήθελε να ενισχύσει την κυβέρνηση».
Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ό,τι έγινε αυτούς τους πέντε μήνες είπε επίσης ο πρωθυπουργός. «Άξιζε τον κόπο. Για την οικονομία τα πράγματα είναι αναστρέψιμα. Άξιζε τον κόπο για να γίνει πρωτοσέλιδο η Ελλάδα με θετικούς όρους
Κάρφωσε όσους κάνουν λόγο για ήττα όσον αφορά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι «ήττα θεωρείται από όσους θεωρούν ότι η επανάσταση είναι έφοδος στα χειμερινα ανάκτορα».
Το ακραίο σχέδιο για Grexit παραμένει στο τραπέζι και θα παραμένει μέχρι να υπάρξει απόφαση για το χρέος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Αισθάνομαι ότι ο Ελληνικός λαός κατέληξε ως τον δραπέτη την ώρα που τον συλλαμβάνουν και καταλήγει σε ένα σκληρότερο κελί από αυτό στο οποίο δραπέτευσε. Ο τρόπος λένε κάποιοι θα ήταν να πέσουμε στην τάφρο με τους κροκόδειλους ή να πέσουμε στα ηλεκτροφόρα σύρματα. Θα απελευθερωθούμε μόνο αν δημιουργήσουμε ένα κίνημα υπέρ της απελευθέρωσης του λαού» συνέχισε την κριτική του προς όσους προτείνουν άλλες λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα».
«Κάποιοι λένε - καλοπροαίρετα γιατί ο κόσμος της αριστεράς υπέστη σοκ - ότι δεν έχει νόημα να είναι στην κυβέρνηση η αριστερά. Πρακτικά αυτό σημαίνει είναι να πούμε στον λαό ότι διαψευστήκαμε όταν λέγαμε ότι θα παλέψουμε κόντρα στα Μνημόνια και αφήνουμε τη διακυβέρνηση στο χρεοκοπημένο. Αυτό τι σημαίνει, ότι θα απέχουμε από τις εκλογές για να μην υποστούμε τη φθορά από τη διακυβέρνηση όπως έκανε το ΚΚΕ το 1946; Ας υποθέσουμε ότι αν εμείς οι σοφοί της αριστεράς του πούμε ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε από τη θέση της διακυβέρνησης, θα μας εμπιστευτούν από την αντιπολίτευση; Κλείνει η αριστερά αν οδηγηθεί σε λογικές αναχωρητισμού μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα από τη θέση ευθύνης. Ουσιαστικά είναι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη» κατέληξε για αυτό το θέμα ο κ. Τσίπρας
«Δεν θα υλοποιήσουμε τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στα σενάρια για τρίτο πακέτο με προαπαιτούμενα.
«Δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος. Δεν μπορεί κανείς να το αξιώνει αυτό όταν η διεθνής κοινή γνώμη ξέρει πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα» ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Τσίπρας περιγράφοντας το πλαίσιο κινήσεων ως εξής: Η κυβέρνηση θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της αλλά θα μάχεται μαζι με τους εργαζόμενους για μέτρα ανακούφισης.
Είμαστε όλοι απογοητευμένοι αλλά να αυτομαστιγωνόμαστε γιατί η αριστερά έχει μάθει στη λαθολογία δεν είναι σωστό απάντησε με ένταση ο πρωθυπουργός στην παρατήρηση ότι υπάρχει έμμεση περικοπή μισθών και συντάξεων με την αύξηση των τιμών των προϊόντων.
Επιχειρώντας να περιγράψει το τι θα εκτιμούσε ως καλή συμφωνία ο κ. Τσίπρας είπε τα εξής: «Μια καλή συμφωνία θα μας έδινε τη δυνατότητα να έχουμε εξασφαλίσει τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της χώρας, να δεχθούμε ότι θα μπούμε σε μια λογική ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, να είχαμε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από μέτρα που είναι κοινώς ομολογούμενα ότι είναι μέτρα που δεν είναι αποτελεσματικά οπως η αύξηση του ΦΠΑ. Θεωρώ ότι είναι λάθος η αύξηση του ΦΠΑ γιατί το θέμα της Ελλάδας είναι η εισπραξιμότητα. Αν αυξηθεί κατά 3% θα πιάσουμε περισσότερα από όσα αυξάνοντας κατά 10% τον ΦΠΑ στην εστίαση. Θα θεωρούσα, επίσης, απολύτως λογικό το να μην επιβληθεί έντασης φορολογίας όπως οι αγρότες και εδώ πρεπει να δουλέψουμε για να βρούμε αντισταθμιστικά».
Για τα ΜΜΕ και σε ερώτηση αν η αντιμετώπιση είναι λύση ή ρεβανσισμός ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι το νομοθετικό πλαισιο περιέχει λογικές ρεβανσισμού. «Εμπεριέχει την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τάξη σε έναν χώρο. Όταν κάποιος θέλει να εκμεταλλευθεί ένα δημόσιο αγαθό πρεπει να πληρώνει το αντίτιμο και να υπόκειται σε κάποιους κανόνες. Θα ρυθμιστεί για πρώτη φορά αυτό το πλαίσιο. Όσο δεν τηρούν τις υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο θα υποχρεωθούν να το κάνουν αλλιώς θα κλείσουν». «Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις αλλά αυτό που πρέπει να μείνει είναι να πούμε ότι θα υπάρξει νομιμότητα σε αυτό το χώρο και δεν θα μπορούν κάποιοι να κρύβουν ζημίες και να κρύβονται από το τραπεζικό σύστημα για να στηρίζουν το πολιτικό σύστημα. Το αμαρτωλό τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσει. Η λειτουργία των ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής με τους όρους που λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις στη χώρα» συμπλήρωσε.


Πηγή:www.reporter.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ψ Ε Υ Τ Η Σ πριν τις εκλογες ελεγε ΣΤΙΣ 25 ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΙΣ 26 ΜΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ !!! Μαλακες Τσιπρα Χουντικοαναθρεμενε μπορει να εχεις στο κομμα σου οπως ειπε και ο χοντροφιλης για τον Γιαννη , δεν επεται ομως οτι ολοι οι Ελληνες ειναι μαλακες !!!! ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΕΝΦΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ !! Καταργηθηκε ψευτη ????? Ο Χ Ι !!!! ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΙΣ 12.000 ΤΟ ΠΗΓΕΣ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΕ ???? Ο Χ Ι !!! Και ολα τα υπολοιπα τι εχεις να πεις ???? Μ Ο Υ Γ Κ Α !!!! Μια ειναι αληθεια : ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΔΙΟ ΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΤΑΙ ΤΑ ΣΕΒΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝ.ΕΛ. ΤΟΥ ΠΑΝΟΥΛΗ {αλλος αντιστασιακος της τροικας και των μνημονιων} ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ !!!! Ολα τα αλλα ειναι για τζαμπα μαγκες στην τηλεοραση !!!!!!!