Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Kλίντον σε Τσίπρα: «Ό,τι κι αν συμβεί στις διαπραγματεύσεις, μη βγεις από το δωμάτιο»

BILL CLINTON

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής ήταν οι επεμβάσεις δύο Αμερικανών προέδρων του Μπαράκ Ομπάμα αλλά και του Μπιλ Κλίντον που λειτούργησαν καταλυτικά για τις διαπραγματεύσεις.
Ο Μπιλ Κλίντον φέρεται να τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό και να του είπε «Ο,τι και να συμβεί στις διαπραγματεύσεις, μη βγεις επ' ουδενί από το δωμάτιο».
Πιο σημαντικός όμως σύμφωνα με πηγή της Καθημερινής ήταν ο ρόλος του Προέδρου Ομπάμα: Πηγή φερεται να δήλωσε ότι «Ο Προέδρος Ομπάμα κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ» εξηγώντας στην Καγκελάριο Μέρκελ τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τον κίνδυνο μιας αποτυχημένης χώρας μέσα στο ΝΑΤΟ.
Μπορεί, το ζήτημα της Ελλάδας επισήμως να έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου,αλλά απ' ότι φαίνεται όλη η αμερικάνικη διοίκηση ενεπλάκη στη διαχείριση της κρίσης, ενώ είχε άμεσο ρόλο και στη δημοσιοποίηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ.
Στο κείμενο σημειώνεται επίσης ότι η Αμερικάνικη ηγεσία δεν θεωρεί το θέμα λήξαν και ότι πρέπει να γίνουν οι σωστές μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: