Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΥΠΟΙΚ: Απορρίπτει εκ νέου τα σενάρια περί φοροκαταιγίδας

Δύο ανακοινώσεις σε διάστημα μόλις 4 ημερών, έβγαλε το ΥΠΟΙΚ. Καταγγέλλει ΝΔ και ΜΜΕ για προσπάθεια τρομοκράτησης των φορολογουμένων. Χαρακτηρίζει ίδια με τα περσινά τα πιο πολλά φορολογικά μέτρα και δεσμεύεται για ελαφρύνσεις και πάταξη φοροδιαφυγής - news247.gr

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί επικείμενης φοροκαταιγίδας, ανεβάζοντας ωστόσο τους τόνους, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών.
Με νέα ανακοίνωσή του - τη δεύτερη σε διάστημα μόλις 4 ημερών για το συγκεκριμένο θέμα - το υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει τα σενάρια περί επικείμενης καταιγίδας νέων μέτρων και επαναδιατυπώνει τη δέσμευσή του για ελαφρύνσεις συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.
ADVERTISEMENT
Μέσω της νέας ανακοίνωσής του το υπουργείο καταγγέλλει τη Νέα Δημοκρατία για συντονισμένη προσπάθεια τρομοκράτησης των φορολογουμένων πολιτών, κάνοντας μάλιστα λόγο για συμμαχία του κόμματος με μέρος των ΜΜΕ.
Παρουσιάζουν ακόμη και φόρους που προϋπήρχαν ως νέους, διαμηνύει το υπουργείο, περνώντας στην αντεπίθεση.
Και στις δύο ανακοινώσεις, το υπουργείο διαψεύδει τα σενάρια περί επιβολής νέων φόρων και επισημαίνει πως οι περισσότεροι φόροι είναι ίδιοι με εκείνους που είχαν επιβληθεί πέρυσι.

Η νέα ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ (ημερομηνίας 28/9)

Το Υπουργείο Οικονομικών, για να αντικρούσει ανάλογη φημολογία και καταστροφολογία και κυρίως για να διασφαλίσει την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, απάντησε λεπτομερώς για θέματα φορολογικής πολιτικής με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 24 Σεπτεμβρίου 2015.
Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών:
- υπογραμμίζει ότι τα περισσότερα φορολογικά μέτρα είναι ίδια με εκείνα του περσινού έτους, χωρίς ταυτοχρόνως να αμφισβητεί τις δυσκολίες οι οποίες προκύπτουν από την συμφωνία.
- έχει δεσμευθεί να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο την ελάφρυνση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων προχωρώντας:
- στην αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος
- στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και
- στην πάταξη της φοροδιαφυγής

Η προηγούμενη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ (ημερομηνίας 24/9)

Δεν τίθεται θέμα επιβολής νέων φόρων και επιβαρύνσεων, διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στα δημοσιεύματα που αφορούν σε θέματα φορολογικής πολιτικής.
Όπως επισημαίνει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών, σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική, το πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι σαφές και καθορισμένο από τις διατάξεις του Νόμου 4336/2015 (ειδικά στις σελίδες 1015-1019) και δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος, επιβάρυνση κλπ.

Πολλές από αυτές τις διατάξεις είναι σε θετική κατεύθυνση (π.χ. διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών σε ορισμένες περιπτώσεις, μείωση επιτοκίων σε ορισμένες ρυθμίσεις χρεών κλπ.) και δεν ανταποκρίνονται στην προπαγάνδα της καταστροφολογίας και του μηδενισμού που επενδύουν (προεκλογικά αλλά και τώρα) ορισμένοι.

Στον τομέα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, προβλέπονται πολλές δράσεις (π.χ. περιουσιολόγιο) οι οποίες μαζί με άλλες που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας, θα δώσουν πολύτιμα έσοδα στο δημόσιο.
Παράλληλα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και των δεσμεύσεων της συμφωνίας, το Υπουργείο Οικονομικών, θα ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με κοινωνικούς φορείς, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η ενίσχυση πολιτών και επιχειρήσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στον τομέα της φορολογίας, θα αλλάξουν ριζικά την υφιστάμενη κατάσταση στη φορολογία του εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ και σε πολλούς άλλους τομείς.
Το Υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί με ρεαλισμό και ευαισθησία, στα προβλήματα που δημιουργεί το υπάρχον φορολογικό σύστημα και με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών της συμφωνίας.

Όσοι διαφωνούν, ας καταλάβουν επιτέλους την ετυμηγορία των πολιτών στις 20.9.15 και ας προσαρμόσουν επιτέλους την πολιτική τους στα νέα δεδομένα, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: