Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Η χωματερή του Βοϊδερπού ξανάνοιξε ;





 

Δεν έχουν περάσει 3 χρόνια από το έργο αποκατάστασης χωματερής στην θέση Βοϊδερπός επί αντιδημαρχείας Μαντζώρου και κάποιοι, από το Γαλαξίδι μεριά όπως ακόυσαμε,  φαίνετε πως ξανά άνοιξαν τον χώρο ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων.
  Αν ήταν να πέταγαν μόνο κλαριά, φύλλα και χόρτα δεν θα το αναφέραμε καν, αντίθετος θα το επικροτούσαμε σαν μια έξυπνη κίνηση έτσι ώστε και να μειωθούν τα απορρίμματα που κάνουμε βόλτα στους ΧΥΤΥ σε Λιβαδειά ή Λαμία (καθώς και τα έξοδα για τον Δήμο)  και παράλληλα θα είχαμε και κομποστοποίηση, θα δημιουργούσαμε ένα πρώτης τάξης λίπασμα για το περιβάλλον.

Εδώ όμως η κατάσταση αρχίζει και ξεφεύγει!  Στρώματα , καρέκλες και κάθε είδος σαβούρας που δεν χωράει στα απορριμματοφόρα  καταλήγουν στον «λάκκο»

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Κάποτε – ο αστικός μύθος λέει - ο κρατήρας είχε μέσα δέντρα τόσο ψηλά που έφταναν έως πάνω και ένα πανέμορφο μικρό βιότοπο να τα περικλείει ιδανικός ακόμα και για κυνήγι .
Οι ανάγκες της όλο ένα και αναπτυσσόμενης Ιτέας όμως έκαναν τον τότε κοινοτάρχη να την χρησιμοποιήσει σαν σκουπιδότοπο στον οποίο μετά φιλοξένησαν και τα απορρίμματα του Γαλαξιδίου ακόμα και την αποχέτευση των Φυλακών Μαλανδρίνου . Όλα τα λύματα στράγγιζαν στο έδαφος και κατέληγαν στην θάλασσα φυσικά…

Με τα χρόνια το βουνό με τα σκουπίδια γέμισε και έφτασε μέχρι επάνω και το καλύτερο που είχαν να σκεφτούνε είναι να τους βάλουν φωτιά, μία φωτιά που έκαιγε για 4 συνεχόμενους μήνες από τις 26 Οκτ. του 2008 …

Επιτέλους  λίγο αργότερα ήρθαν οι ευρωπαϊκές οδηγίες για το περιβάλλον και άρχισαν να πέφτουν και τα πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ… αλλιώς ακόμα εκεί θα τα πετάγαμε είμαι σίγουρος.

Για να μην ξαναζήσουμε τον περιβόητο Βεζούβιο (όπως λέγαμε στους τουρίστες που ρώταγαν) λίγο προσοχή παραπάνω και ίσως και ένα νέο λουκέτο…

 

Μύρκας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΌ ΤΟ 2008
















 Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ







ΣΗΜΕΡΑ ΟΚΤ. 2015







 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.