Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Διαδοχή στη ΝΔ: 'Τρόικα' ή 'Κουαρτέτο' υποψηφίων;


Ανακοινώνει και επίσημα σήμερα την υποψηφιότητά του ο Μεϊμαράκης. Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις από Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα. Σαφάρι υπογραφών και από τον Γεωργιάδη. Η διάσπαση των τριών σαμαρικών: Άδωνι, Βορίδη και Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Το ραντεβού Καραμανλή με Βορίδη


Στις τρεις υποψηφιότητες φαίνεται να κλειδώνει ο αριθμός των διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ με το μεγάλο ερωτηματικό να είναι αν θα υπάρξει και η τέταρτη υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη με τη συγκέντρωση του μαγικού αριθμού των 50 υπογραφών από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν εκπνεύσει η προθεσμία της Παρασκευής.
ADVERTISEMENT
Σήμερα το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την δική του υποψηφιότητα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάνοντας παράλληλα και επίδειξη δύναμης καθώς φέρεται να έχει συγκεντρώσει περί τις 180 υπογραφές για την υποψηφιότητά του, συνεχίζοντας τη συλλογή και άλλων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται βουλευτές σ’ αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε δύο άξονες αναμένεται να κινηθεί η πολιτική πλατφόρμα που θα παρουσιάσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του. Θα αφορά την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και το όραμά του για τη ΝΔ ως μια κεντροδεξιά παράταξη με πιθανές αναφορές και στο μεταρρυθμιστικό κέντρο.
Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας που οι πληροφορίες τους φέρνουν να έχουν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές θα τις καταθέσουν στην κεντρική εφορευτική επιτροπή την Παρασκευή και θα κάνουν τις επίσημες ανακοινώσεις.

Σε ότι αφορά τον Άδωνι Γεωργιάδη οι πληροφορίες από το επιτελείο του αναφέρουν ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο καθώς φέρεται να έχει συγκεντρώσει μέσα σε τρεις μέρες περίπου 40 υπογραφές και έχει μπροστά του ένα ολόκληρο 24ωρο για τις υπόλοιπες 10.

Πάντως τις τελευταίες μέρες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ξεπέρασαν τα συνήθη στάνταρ και όπως φαίνεται υπάρχουν ανακατατάξεις στρατοπέδων και συμμαχιών στο εσωτερικό της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρία πρώτα στελέχη που αμφισβήτησαν τη γραμμή της ηγεσίας Μεϊμαράκη δεν βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Παρά την πολύ καλή προσωπική και πολιτική τους σχέση και την κοινή τους αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά, Άδωνις Γεωργιάδης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Μάκης Βορίδης φαίνεται πως «τα έχουν σπάσει».

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου τάχθηκε δημόσια υπέρ της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης διεκδικεί να κατέλθει στην κούρσα για την προεδρία της ΝΔ, ενώ ο Μάκης Βορίδης εμφανίζεται να παίρνει αποστάσεις από την υποψηφιότητα του μέχρι πρότινος συνοδοιπόρου του.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι τη Δευτέρα ο Μάκης Βορίδης με πρωτοβουλία του είχε συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή, με τον πρώην πρωθυπουργό να υποδεικνύει τη στήριξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της ίδιας εκείνης μέρας ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι κατέρχεται υποψήφιος και ορισμένοι εκ των αντιπάλων του υπαινίσσονται ότι ο τελευταίος έχει την παρασκηνιακή στήριξη του Αντώνη Σαμαρά. Αλλά δε λείπουν και εκείνοι στη γαλάζια παράταξη που κάνουν διαφορετικές εκτιμήσεις θεωρώντας «σικέ» το σκηνικό μεταξύ Βορίδη και Γεωργιάδη.

Από τη στιγμή πάντως που ξεκαθαρίζει το τοπίο των υποψηφίων και δύσκολα αναμένονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής φαίνεται πως το επόμενο πεδίο τριβών και προστριβών στο εσωτερικό της ΝΔ θα είναι η ημερομηνία που θα στηθεί η κάλπη για την ανάδειξη του νέου προέδρου.
Το επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη επιθυμεί η εσωκομματική προεκλογική περίοδος να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο με το αιτιολογικό ότι η ΝΔ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις κοινοβουλευτικές μάχες που έχει μπροστά της, χωρίς την επίλυση του προβλήματος της ηγεσίας. Κάθετα αντίθετα δηλώνουν τα στρατηγεία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Απόστολου Τζιτζικώστα στη λογική ότι θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στους υποψηφίους να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

Δεν αποκλείεται πάντως η συζήτηση αυτή για την οποία θα αποφανθεί τις επόμενες μέρες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των υποψηφίων να επαναφέρει τη συζήτηση για το ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα. Άλλωστε η πλευρά Μεϊμαράκη που άνοιξε το θέμα της ημερομηνίας έχει πάγια θέση ότι δεν μπορεί να ψηφίζει ο «κάθε περαστικός» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ χτες το βράδυ ενεπλάκη στην ονοματολογία των υποψηφίων ονομάτων για την προεδρία της ΝΔ και αυτό του κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: