Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Θέλετε να πέσετε με τα μούτρα στα γλυκά; Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι είναι καλύτερο να φάτε, για να μην παχαίνετε;


της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr

Υπάρχουν στιγμές που θέλετε να φάτε οπωσδήποτε κάτι γλυκό.  Τι συμβαίνει; Τι είναι προτιμότερο να φάτε, από το να φάτε μια πάστα; Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.  Για ποιο λόγο ο οργανισμός μας ζητά περισσότερα γλυκά; Υπάρχουν πολλοί λόγοι, όπως:
Κακή και μη ισορροπημένη κατανομή των γευμάτων
Τα μεγάλα χρονικά κενά μεταξύ των γευμάτων
Η απουσία κατανάλωσης επαρκών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών
Η κακή ποιότητα ύπνου
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις ορμόνες του στρες στον οργανισμό και δημιουργεί συχνότερα την ανάγκη για κάτι που θα μας δώσει γρήγορα ενέργεια (καθώς ο οργανισμός δεν παίρνει επαρκή ενέργεια από τον ύπνο), άρα τρώμε γλυκά.
Κακή σύσταση γευμάτων
Οι απλοί υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ζάχαρη, χυμοί, αναψυκτικά κτλ) ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα γρήγορα, και το ίδιο γρήγορα φεύγουν από το αίμα προκαλώντας την αίσθηση ‘υπογλυκαιμίας’ ή πείνας. Με αυτό τον τρόπο το να τρώμε γλυκά μας προκαλεί το να καταναλώνουμε ακόμα περισσότερα και να παίρνουμε επιπλέον θερμίδες.
Ψυχολογικοί παράγοντες
Πολύ συχνά η γλυκιά γεύση συνδέεται στη σκέψη μας με μια γρήγορη ευχαρίστηση (θα φάω ένα γλυκό τώρα που είμαι στεναχωρημένος και θα μου περάσει). Τα συναισθήματα που μπορεί να μας οδηγούν στην αναζήτηση μιας γρήγορης ευχαρίστησης είναι η λύπη, το άγχος, η στενοχώρια, ακόμα και η ανία. Αφού καταναλώσουμε το γλυκό όμως συχνά βλέπουμε ότι δεν μας βοήθησε καθόλου, γιατί η ευχαρίστηση που πήραμε ήταν στιγμιαία αλλά το πρόβλημα παραμένει και μπορεί να το κάναμε χειρότερο τρώγοντας και κάτι που μας γέμισε θερμίδες. Θα πρέπει λοιπόν να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματαά μας και να μάθουμε να βρίσκουμε άλλες διεξόδους εκτός των γλυκών για να τα λύνουμε ή να τα επεξεργαζόμαστε
Προ-εμμηνορυσιακο σύνδρομο ή άλλες παθήσεις.
Πολλές γυναίκες νιώθουν εντονότερη την επιθυμία για να καταναλώσουν γλυκά τις ημέρες πριν τον κύκλο τους. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με καλύτερη διατροφή και με τη χρήση κάποιων εξειδικευμένων συμπληρωμάτων.
Τι χρειάζεται να κάνετε για να τρώτε λιγότερα γλυκά;
Βάζουμε στα γεύματα μας πάντα φρούτα ή λαχανικά. Ακόμα αντικαθιστούμε το ψωμί, τα δημητριακά και τις φρυγανιές, με πολύσπορες ή ολικής άλεσης. Τα παραπάνω καθυστερούν την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα και κρατούν το σάκχαρο στο αίμα σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο, άρα το σάκχαρο στο αίμα είναι πιο καλά ρυθμισμένο
Τρώμε συχνά φρούτα μέσα στην ημέρα, ειδικά όταν νιώθουμε την ανάγκη για γλυκό. Προτιμάμε τα φρέσκα ή τα αποξηραμένα και αποφεύγουμε τους χυμούς και τα αναψυκτικά με ζάχαρη.
Μερικά γλυκά που μπορούμε να φάμε ακόμα και όταν κάνουμε δίαιτα.
Γνωρίζετε ότι τα γλυκά πρέπει να κοπούν κυρίως όταν κάνετε δίαιτα, αλλά αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο να το πετύχετε ακόμα και από την ίδια τη δίαιτα!
Υπάρχουν όμως τα γλυκά εκείνα που μπορείτε να απολαύσετε, ενώ παράλληλα βοηθούν στη δίαιτα. Πάντα όμως, σε μικρές ποσότητες.
Ποια είναι αυτά;
•Γλυκά του κουταλιού
•Λουκούμια
•Σορμπέ Φρούτων
•Γρανίτες
•Παστέλι
•Κέικ χωρίς γλουτένη
•Ρυζόγαλο
•Πανακότα light
•Μαύρη Σοκολάτα
•Muffin με λεμόνι
•Μακαρόν
•Χαλβάς
•Ζελέ φρούτων
•Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με 1 κ.σ. μέλι
Προτιμήστε γλυκά που συνδυάζουν συστατικά που σας χορταίνουν! Τα λιπαρά, η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες πέπτονται πιο αργά συγκριτικά με τους υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, για αυτό και η αναλογία των συστατικών αυτών σε ένα τρόφιμο καθορίζει και το γλυκαιμικό του φορτίο, δηλαδή το πόσο απότομα θα αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα μας. Επιλέγοντας λοιπόν γλυκά που συνδυάζουν σε ισορροπία τα λιπαρά, τις φυτικές ίνες, την πρωτεΐνη και που η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με γλυκαντικές ύλες όπως η στέβια καταφέρνετε να «δαμάσετε» την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού σας, ελέγχοντας κατ’ επέκταση και το βάρος σας.
Η  κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη καθυστερεί την εμφάνιση της πείνας, μειώνει την επαναπρόσληψη τροφής και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού σε σχέση με την κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό Δείκτη, όπως είναι τα κλασικά γλυκά.
Οι φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους και κατ' επέκταση την αποθήκευσή του στο σώμα.
Τα επιδόρπια με φυσικά γλυκαντικά (π.χ. στέβια) βοηθούν στην καταπολέμηση του υπέρβαρου, μιας και έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τα κλασικά γλυκά που περιέχουν ζάχαρη.
Ορισμένες μόνο ιδέες γλυκών με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι:

1 μικρό κομμάτι κέικ με φυτικές ίνες και στέβια ως συνοδευτικό στον απογευματινό σας καφέ.Ζελέ φρούτων με στέβια και φυτικές ίνες ως ένα από τα μικρά γεύματα της ημέρας για να δροσιστείτε.Τσιζ κέικ, μιλφέιγ ή τούρτα με στέβια για εορταστικές περιστάσεις ή για να κεράσετε τους φίλους σας.Επιδόρπιο γάλακτος βανίλια περιορισμένο σε λιπαρά και χωρίς ζάχαρη ως σνακ στο χώρο εργασίας σας.Σπιτικό παγωτό βανίλια ή σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, με στέβια και χαμηλό σε λιπαρά ως το καλοκαιρινό σας γλύκισμα! 

Η απόλαυση ενός γλυκού δεν πρέπει να μένει έξω από μία δίαιτα, αρκεί να φερθείτε έξυπνα, εντάσσοντάς τα στο διαιτολόγιό σας με μέτρο και κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: