Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Και η εκπαίδευση θέλει την ...διαφθορά της


Και η εκπαίδευση θέλει την ...διαφθορά της


Με την δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής «πλατφόρμας», όπου θα συμμετέχουν ειδικοί
από 50 ευρωπαΪκές χώρες και θα συνεπικουρούνται από «εξπέρ» της Διεθνούς Διαφάνειας και της UNESCO, φιλοδοξεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, να καταπολεμήσει την εκτεταμμένη διαφθορά στον τομέα της εκπαίδευσης στην Ευρώπη.
Η διαπίστωση των ειδικών ότι, το μικρόβιο της διαφθοράς έχει ήδη «προσβάλλει» και τον τομέα της εκπαίδευσης πανευρωπαϊκά, αιφνιδιάζει δυσάρεστα όσους πίστευαν ότι η διαφθορά ανθεί μόνον στις τάξεις των πολιτικών, δικαστών, βουλευτών, εισαγγελέων και στον δημόσιο τομέα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στην σχετική συζήτηση, ωστόσο, που ξεκίνησε σήμερα στην Πράγα, αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης επεσήμαναν έντονα ότι, η διαφθορά στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση υπάρχει και επηρεάζει ήδη όλα τα επίπεδα της, ξεκινώντας από την κατάχρηση των κεφαλαίων που προορίζονται για τα σχολικά κτίρια, φθάνοντας στην λογοκλοπή των δοκιμίων και καταλήγοντας στην πώληση των διπλωμάτων.
Επικαλέσθηκαν, μάλιστα, στοιχεία από πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας, με βάση τα οποία αποδεικνύεται ότι η διαφθορά στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα κυμαίνεται από 7% σε κάποιες χώρες μέχρι και 72% σε κάποιες άλλες ενώ, όπως επισημάνθηκε, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να καυχηθεί ότι δεν αντιμετωπίζει κρούσματα διαφθοράς στο εκπαιδευτικό της σύστημα.
Κατά μέσο όρο, η διαφθορά αγγίζει το 34% των δαπανών που προορίζονται για τις ανάγκες της εκπαίδευσης πανευρωπαϊκά, συμπεραίνεται στην έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας.
Με την υπό δημιουργία πανευρωπαΪκή «πλατφόρμα» (ETINED) επιδιώκεται, να υπάρξουν οι κατάλληλες απαντήσεις στην διαφθορά που υπάρχει γενικότερα στην εκπαίδευση και ειδικότερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να δημιουργηθεί ένας κώδικας «αρετής» για τους εμπλεκόμενους στον τομέα της εκπαίδευσης και να εφαρμοσθούν βέλτιστες πρακτικές, για την διασφάλιση διαφάνειας και ακεραιότητας στην εκπαίδευση.
Κάθε αρχή και δύσκολη...
Νίκος Ρούσσης
Στρασβούργο


Πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: