Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Με υποβλητικότητα στην Παλαιά Βουλή η υποψηφιότητα των "Δελφών 2021"



Με κύριο χαρακτηριστικό την αθρόα προσέλευση κόσμου μέσα κι έξω από τη Φωκίδα, τη Στερεά κι όχι μόνο το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο δεξιώθηκε χθες το βράδυ την παρουσίαση της υποψηφιότητας των Δελφών για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.
Προσέλευση που πιστοποιεί κι επιστεγάζει την πεποίθηση ότι οι κάτοικοι κι οι καταγόμενοι από την Παρνασσίδα έχουν ενστερνιστεί πλήρως το διακύβευμα της στρατηγικής αυτής επιλογής του Δήμου Δελφών και που αποδεικνύει ότι το σύνθημα "Μεταμόρφωσις" αλλά και η πρόταξη της έννοιας "Άνθρωπος" που συμπυκνώνει ανεπανάληπτα κι αδιαπραγμάτευτα η δελφική Ιδέα έχουν καταστεί εδραία συνείδηση των ανθρώπων αυτής της περιοχής, που αναζητούν εφαλτήριο μιας διαφορετικής μοίρας και προοπτικής.
Με κάθε υποβλητικότητα και το απαρέγκλιτο κύρος που εκλύει η συνάρθρωση του οικουμενικού κι ουμανιστικού πλαισίου της δελφικής Ιδέας με το συμβολισμό του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, η παρουσίαση της υποψηφιότητας των "Δελφών 2021" στέφθηκε με επιτυχία κι αποτέλεσε άλλο έναν πολύτιμο κρίκο στην προώθηση του εγχειρήματος, τουλάχιστον για την προκαταρκτική κρίση των υποψηφιοτήτων που τοποθετείται σε ελάχιστες εβδομάδες.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ταυτόχρονα άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που εμφορούνται από τα διαχρονικά δελφικά ιδεώδη και που στέκονται αρωγοί στην ευόδωση της υποψηφιότητας, όπως ο μουσικοσυνθέτης Γ. Χατζηνάσιος κι η Λύδια Κονιόρδου, που απήγγειλε στίχους. Επίσης παραβρέθηκαν θεσμικοί κι αιρετοί από το Δήμο Δελφών, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο επικεφαλής της Π.Ε. Φωκίδας Κ. Μίχος, πολιτευόμενοι όπως ο Σ. Κεδίκογλου από την Εύβοια, η Λ. Μακρή από τη Φθιωτιδα, ο π. Υπουργός Αθ. Γιαννόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Αντ. Καφετζόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Λ. Υπερήφανος, ο Δήμαρχος Λαμιέων Ν. Σταυρογιάννης, καθώς κι ομόλογοί του από τη Στερεά Ελλάδα και φυσικά ο Βουλευτής Φωκίδας Ηλ. Κωστοπαναγιώτου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Δελφών ο Michael Scott, Καθηγητής Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, συγγραφέας δύο βιβλίων για τους Δελφούς και παρουσιαστής ντοκιμαντέρ για την αρχαία Ελλάδα στο BBC, το National Geographic και το History Channel, ο οποίος είναι θερμός υποστηρικτής της υποψηφιότητας.
Ομιλίες και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κ. Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Δελφών Θ. Παναγιωτόπουλος κι ο υποστηρικτής της υποψηφιότητας Σπ. Μερκούρης, αδερφός της Μελίνας Μερκούρη που θέσπισε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Tην εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης, ζωντανεύοντας την αρχαία λύρα των Δελφών, ο μοναδικός ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης, η βραβευμένη τραγουδίστρια και συνθέτης Φένια Χρήστου, ο διεθνώς καταξιωμένος κρουστός Αλέκος Χρηστίδης, το Σύνολο Πνευστών των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Άμφισσας και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Άμφισσας. Τον συντονισμό και την παρουσίαση της βραδιάς είχε η δημοσιογράφος Κλέλια Χαρίση.

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ξερουν που πανε οι..χορτασμενοι και οι κρατικοδιαιτοι..
για τις υποδομες της φωκιδας και τα αναπτυξιακα εργα που χρειαζεται..θα γινει καμια τετοια κινητοποιηση ?????????????

Ανώνυμος είπε...

Η Υποβλητικότητα και οι φανφάρες θα μας μείνουν...