Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Στην Κροατία η προκυμαία και η θάλασσα παίζουν μουσική . Η αρχιτεκτονική και τα στοιχεία της φύσης δημιούργησαν ένα μαγευτικό κομμάτι στην άκρη της πόλης




Σε μια εντυπωσιακή συνεργασία μεταξύ της αρχιτεκτονικής και της φύσης, η προκυμαία της Κροατίας λειτουργεί σαν ένα τεράστιο μουσικό όργανο 70 μέτρων που εκμεταλλεύεται την ενέργεια των ανέμων και των υδάτων της Αδριατικής θάλασσας για να δημιουργήσει τυχαίες, αλλά απαλές και εναρμονισμένες νότες.   

Το θαλάσσιο όργανο, ή "morske orgulje" όπως το λένε στα κροατικά, σχεδιάστηκε από τον Κροάτη αρχιτέκτονα Nikola Basic και άνοιξε για το κοινό το 2005. Το νερό και ο άνεμος μπαίνουν από τις τρύπες στο κάτω μέρος των σκαλιών, οι οποίες με τη σειρά τους τα διοχετεύουν σε ηχητικούς θαλάμους. Οι ήχοι από αυτούς τους θαλάμους βγαίνουν μέσα από τις τρύπες κατά μήκος του υψηλότερου σημείου της σκάλας.   

Το μέρος είναι δημοφιλές κατά την ώρα του μεσημεριανού γεύματος για τουρίστες και για ντόπιους, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Η Ζαντάρ, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ανοικοδομήθηκε γεμίζοντας άσχημες κατασκευές από σκυρόδεμα, μεταξύ των οποίων και μια μεγάλη ακτή από μπετόν. Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το όργανο αυτό ήταν μια τεράστια βελτίωση. Ακούστε παρακάτω τον ήχο του. 










Δεν υπάρχουν σχόλια: