Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ηλιακοί αυτοκινητόδρομοι μήκους 1.000 χιλιομέτρων στη Γαλλία – Wattway



















Πριν από μερικά χρόνια η είδηση για τους ηλιακούς αυτοκινητόδρομους Solar Roadways που παράγουν ενέργεια έκανε πάταγο στο διαδίκτυο.
Mια φιλόδοξη και αρκετά επιτυχημένη προσπάθεια εγκατάστασης ηλιακών ποδηλατόδρομων υλοποιείται και στην Ολλανδία.
Αυτή τη φορά, η γαλλική κυβέρνηση, η εταιρεία συγκοινωνιακών υποδομών Colas και το Εθνικό Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας της Γαλλίας(INES) σχεδιάζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε χίλια χιλιόμετρα οδοστρώματος την επόμενη πενταετία.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες πρωτοβουλίες(κλικάρετε στο υπογραμμισμένο κείμενο πιο πάνω για λεπτομέρειες) το σύστημα Wattwayδεν αντικαθιστά το ίδιο το οδόστρωμα ούτε την επιφάνειά του, αλλά τοποθετείται πάνω από την υπάρχουσα υποδομή.
Επίσης, είναι κατασκευσμένο από στρώματα διαφορετικών υλικών «που διασφαλίζουν την αντοχή και την καλή πρόσφυση των ελαστικών» και έχει πάχος μόλις επτά χιλιοστών, χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί ριζικά από τα άλλα σχέδια που μοιάζουν με φωτοβολταϊκά υαλότουβλα.
Την ηλιακή ενέργεια συλλέγει και εκμεταλλεύεται μια λεπτή φωτοβολταϊκή μεμβράνη πολυκρυσταλλικού πυριτίου.
Σύμφωνα με την Colas, το υλικό είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να αντέχει στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ακόμα και στα βαρύτερα φορτηγά και 20 τετραγωνικά μέτρα πάνελ Wattway παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για την ηλεκτροδότηση μιας μέσης κατοικίας στη Γαλλία.
Ένα χιλιόμετρο φωτοβολταϊκού δρόμου Wattway μπορεί να ηλεκτροδοτήσει το δημόσιο φωτισμό σε μια κωμόπολη 5.000 κατοίκων.
«Εάν πετύχει, το πρόγραμμα θα παράσχει ηλεκτρική ενέργεια σε πέντε εκατομμύρια ανθρώπους ή περίπου το 8% του πληθυσμού της Γαλλίας», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.
Η Ρουαγιάλ πρότεινε το κόστος του προγράμματος να καλυφθεί από μια αύξηση στουςφόρους κατανάλωσης βενζίνης και πετρελαίου, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «φυσικό» δεδομένης της πτώσης του κόστους του πετρελαίου.
Με αυτό τον τρόπο η υπουργός εκτιμά ότι θα μπορούσε να εξοικονομήσει από 200 ως 300εκατομμυρίων Ευρώ.
econews

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι η Ευρώπη . Αυτή είναι νοοτροπία λαού και κυβερνώντων !! ...
Με 300 εκ ευρώ θα εξοικονομήσει ενέργεια για 8 εκ κατοίκους !!
Εμείς με α μ έ τ ρ η τ α δισ που πήραμε θάχαμε στρώσει όλους τους Ελληνικούς δρόμους με 5ευρα..:)
Ο σημερινός Έλληνας νοιάζεται να παραγεμίσει τα θησαυροφυλάκια της Ελβετίας με "βρώμικο" χρήμα και αδιαφορεί αν θα χαθεί για πάντα ότι απέμεινε απ τα 190 περίπου χρόνια Ελληνικού κράτους.