Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

«Νόμος Παπαθεμελή» και στο Σίδνεϊ...

Χιλιάδες νέοι διαδηλώνουν για το ωράριο και τα κλειστά μπαρ

«Νόμος Παπαθεμελή» και στο Σίδνεϊ


Αυτό που συμβαίνει στην Αυστραλία θα θυμίσει σε πολλούς Ελληνες τα 90s και την εποχή που ο «νόμος Παπαθεμελή» για την τήρηση αυστηρού ωραρίου στα νυχτερινά μαγαζιά είχε προκαλέσει πρωτοφανείς αντιδράσεις και αυτοσχέδια πάρτι στην πλατεία Συντάγματος.  

Χιλιάδες νέοι κυρίως Αυστραλοί, διαδήλωσαν χθες εξαιτίας ενός αντίστοιχου νόμου που απειλεί να νεκρώσει τη νυχτερινή ζωή του Σίδνεϊ. Οι περίπου 15.000 διαδηλωτές που μετά την πορεία έκαναν street party εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη νομοθεσία που προβλέπει πως τα κλαμπ και τα μπαρ θα λειτουργούν με πολύ αυστηρό ωράριο  και πως μετά τις 01:30 τη νύχτα θα σταματά η είσοδος των πελατών ενώ το σερβίρισμα αλκοόλ όσων πελατών είναι εντός θα γίνεται μέχρι τις 3 το αργότερο. 


«Νόμος Παπαθεμελή» και στο Σίδνεϊ

To event διοργανώθηκε από ομάδα πολιτών και φορέων που ονομάζεται Keep Sydney Open, οι οποίοι αμφισβητούν πως η νομοθεσία αυτή συμβάλλει στη μείωση της εγκληματικότητας όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Αντιθέτως, υποστηρίζουν πως εδώ και περίπου ένα χρόνο που έχει τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή, πολλές επιχειρήσεις, αλλά και ο τουρισμός, έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα. 

Τεράστιες ζημιές από το μέτρο έχουν καταγγείλει επίσης οι ιδιοκτήτες εστιατορίων που διανυκτέρευαν και οι οδηγοί ταξί ενώ κάποιες εξαιρέσεις στη νομοθεσία όπως τα καζίνο έχουν προκαλέσει οργή. Η νομοθεσία αναμένεται να επανεξεταστεί το προσεχές διάστημα και οι κινητοποιήσεις σαν αυτή θα συνεχιστούν.   




Δεν υπάρχουν σχόλια: