Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΦΩΚΙΔΑ-ΣΤΡΩΜΗ... Αρχαίος θαλαμωτός τάφος σε υψόμετρο 1000 μέτρων





Ενας υπόγειος θαλαμωτός τάφος σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και μέσα στο δάσος δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο. Χάρη σε ένα αρνάκι όμως, που έπεσε μέσα, πριν από ένα περίπου μήνα η Ι΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων έκανε αυτή την απρόσμενη ανασκαφή επάνω στο βουνό, στις παρυφές του λόφου Τσούκα κοντά στον οικισμό Στρόμη. Παρά το γεγονός, ότι...


Ενας υπόγειος θαλαμωτός τάφος σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και μέσα στο δάσος δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο. Χάρη σε ένα αρνάκι όμως, που έπεσε μέσα, πριν από ένα περίπου μήνα η Ι΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων έκανε αυτή την απρόσμενη ανασκαφή επάνω στο βουνό, στις παρυφές του λόφου Τσούκα κοντά στον οικισμό Στρόμη.
Παρά το γεγονός, ότι ο τάφος είχε διαταραχθεί, η προκαταρκτική μελέτη, που έγινε τόσο στα ευρήματα όσο και στους σκελετούς οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον για τρεις ταφές κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής εποχής και συγκεκριμένα από τον 1ο π. Χ. έως τον 1ο μ. Χ. αιώνα. Οπως λέει εξάλλου η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κυρία Νάνσυ Ψάλτη το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής είναι γνωστό ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα, γι΄ αυτό και η επιστημονική κοινότητα είναι ενήμερη σχετικά με τις αρχαιότητες σ΄ αυτόν τον λόφο, που είναι κατάφυτος από έλατα και δρύες. Συστηματική ανασκαφική έρευνα όμως δεν έχει διεξαχθεί ποτέ στην θέση αυτή, κάτι που τώρα καθίσταται αναγκαίο, καθώς σε όλη την έκταση του λόφου της Τσούκας σώζονται λείψανα αρχαίας οχύρωσης.
Τμήμα από το κάλυμμα μιας λίθινης σαρκοφάγου με ανάγλυφο γοργόνειο εντοπίσθηκε εξάλλου κατά την διάρκεια επιφανειακής έρευνας σε μικρή απόσταση από τον τάφο. Και η σαρκοφάγος, η οποία φέρει επιγραφή χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους. Οσο για τα κτερίσματα που συνόδευαν τις ταφές ο αριθμός τους ήταν μεγάλος το ίδιο και η ποικιλία τους: Πήλινα αγγεία, όπως πίθοι, πινάκια, μυροδοχεία και χύτρες, λυχνάρια, δύο χάλκινα νομίσματα και σιδερένιες στλεγγίδες που μεταφέρθηκαν και συντηρούνται στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών. Παράλληλα για την εξέταση του οστεολογικού υλικού ζητήθηκε ήδη η συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων.
Η παρουσίαση των ευρημάτων μάλιστα θα γίνει τον Οκτώβριο στην αίθουσα Δ. Σ. του δήμου Δελφών ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο προσωρινής έκθεσής τους σε ειδική προθήκη στο Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: