Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Πώς καταλαβαίνεις πως η παραλία σου ΔΕΝ έχει Γαλάζια Σημαία! Τι αλλάζει για τον Δήμο Δελφών;



Η "Γαλάζια σημαία" είναι ένα περιβαλλοντικό βραβείο για ακτές και μαρίνες, που στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού.















·        Αν δεις έναν Γάλος μεσήλικας Τουρίστας να κατέβαζει το μαγιό του για να άλλαξε ρούχα στην μπροστινή σας ξαπλώστρα (γυμνός) – άσχετα αν έχει ή όχι προσόντα δεν είναι ότι καλύτερο θέαμα «η φεγγαράδα του»  λίγο πριν το μεσημεριό φαγητό.

·        Αν για να αλλάξετε μαγιό έχετε τρία άτομα με ανοιγμένες τις τεράστιες πετσέτες θαλάσσης γύρω σας ή προσπαθείτε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου που ζεματάει από την ζέστη τότε:
Η Παραλία δεν έχει Αποδυτήρια !!!!

·        Αν θες να πας να κάνεις ντους μετά από το μπάνιο και για να πας στην ντουζιέρα παίρνεις μαζί σου νερό και σάντουιτς για τον δρόμο τότε:
Δεν έχει τα προβλεπόμενα ντους!!!!

(ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ)

·        Αν δεν έχει ομπρέλες ή τουαλέτα για μία ανάγκη τότε:

Απλούστατα ΔΕΝ έχει Γαλάζια σημαία!!!

Η "Γαλάζια σημαία" απονέμεται από το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που αντιπροσωπεύεται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε κάθε μια από τις συμμετέχουσες χώρες.
Η κάθε χώρα έχει το δικό της Εθνικό Χειριστή που έχει την ευθύνη να δίνει πληροφορίες και συμβουλές στους αιτούντες και να συγκεντρώνει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι υποψήφιοι διαχειριστές συμμορφώνονται με τα κριτήρια του Προγράμματος. Αρχική συμμετείχαν ίο χώρες, που ως τώρα έφθασαν τις 22 και εκπροσωπούνται σήμερα από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όλες μέλη του FEE.
Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) είναι Μέλος του FEE και υπεύθυνη για το Πρόγραμμα στην Ελλάδα και το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζει οικονομικά το Πρόγραμμα,
Η "Γαλάζια σημαία" οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1987, Ευρωπαϊκό Έτος Περιβάλλοντος, όταν προωθήθηκε μια εκστρατεία για την διασφάλιση της καθαριότητας των νερών και των οργανωμένων παραλίων και μαρίνων, με παράλληλη πληροφόρηση και διαπαιδαγώγηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των ακτών και της θάλασσας.

Σκοπός του Προγράμματος, εδώ και 22 χρονιά, είναι οι περιοχές αυτές να κρατηθούν στα ανωτέρα δυνατά επίπεδα καθαριότητας, πολιτισμού και προστασίας, για τους σημερινούς χρήστες τους, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Μεγάλη έμφαση δίδεται στην σωστή πληροφόρηση και την διαπαιδαγώγηση του κοινού, ώστε να αυξηθεί το αίσθημα της υπευθυνότητας και το ενδιαφέρον των κάτοικων των παραλιακών περιοχών, για να διαφυλάξουν τους φυσικούς πόρους.
 Τα Κριτήρια 
Η "Γαλάζια σημαία" απονέμεται εφόσον τηρούνται τα κριτήρια για:

α. Την ποιότητα των νερών κολύμβησης.β. Την περιβαλλοντική πληροφόρηση και εκπαίδευση.Υ· Την διαχείριση του περιβάλλοντος, την οργάνωση της ακτής και τις προσφερόμενες υπηρεσίες.δ. Την ασφάλεια (ναυαγοσωστικά - πρώτες βοήθειες), τις υπηρεσίες και τις εγκαταστάσεις.

Η "Γαλάζια σημαία" είναι έγκυρη μόνο όσο τηρούνται τα κριτήρια. Οι Εθνικές Οργανώσεις του FEE ελέγχουν τις βραβευμένες ακτές κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου. Το Πρόγραμμα της "Γαλάζιας σημαίας" είναι ένας ιδανικός τρόπος συνεργασίας της κοινωνίας και των τοπικών Αρχών, σύμφωνα με τις αρχές της Οδηγίας Local Agenda 21 για περιβαλλοντική διαχείριση προς όφελος του τουρισμού και του περιβάλλοντος. 
 Κώδικας Συμπεριφοράς 
·         ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΚΑΘΑΡΟ
·         ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΑΠΟΥΝΙ
·         ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
·         ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΣΑΚΟΥΛΕΣ
·         ΜΗ ΡΥΠΑΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΤΡΟΦΕΣ, ΧΑΡΤΙΑ, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Χαρείτε την ακτή, αλλά φερθείτε με σεβασμό προς αυτήν.

μια ενημέρωση που μας απέστειλε ο κ. Ε.Μαρματάκης

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος "Γαλάζια Σημαία" στη χώρα μας, οι  φετινές βραβεύσεις ακτών και μαρινών.   

Με 486 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει φέτος την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες ενώ το 2016 είχε την τρίτη θέση.   Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. 

Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 71 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής ( το 2016 είχε 52).   

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.   

Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών και μαρινών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, σήμερα στην Αθήνα. 

Συγκεκριμένα στην βραβευμένη παραλία του Δήμου Γλυφάδας πραγματοποιήθηκε το πρωί εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με την συμμετοχή περισσότερων από εκατό παιδιών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη.   

Η δεύτερη φάση της εκδήλωσης, που περιλάμβανε και την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών και μαρινών, έγινε το απόγευμα στο Glyfada Golf Gardens με παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.














και πλαζ Βραχάκια σύντομα....


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτο για το πλαζ βραχακια συντομα απο του χρονου παλι περασε η σεζον ποσα χρονια τα ιδια και τα ιδια εγινε κωμωδια η μαλλον τραγωδια κυρία προεδρε

Ανώνυμος είπε...

Ειπαμε να κανουμε προπαγανδα αλλα οχι... κι ετσι. Με κομμενες φωτογραφιες δε παιρνουμε γαλαζιες σημαιες ουτε το κυρος μας αυξανεται. Το παρασκηνιο για να παρουμε αυτη τη γαλαζια σημαια ξεχασατε να το αναφερετε και το γεγονος οτι δοθηκε εντολη να κατεβουν οι γαλαζιες σημαιες απο τους υπευθυνους. Καλοι αρθρογραφοι .... Να σας χαιρομαστε .

Ανώνυμος είπε...

Αν αυτό λέγετε προπαγάνδα, το δικό σου σχόλιο λέγετε συκοφαντικη δυσφημιση! Δεν βλέπω καμία κομμένη φωτογραφία και τις σημαίες μια χαρά τις βλέπω να κυματίζουν δίπλα στην θαλασσίτσα μας... ωραία ανώνυμα σχόλια ανεβάζεται! μπράβο!