Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

''Κλίμα τρομοκρατίας'' στα μεταλλεία καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδoς

Με την υπ αριθμ.21/6.6.16 επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς

 


ΕΡΓΑΤΙΚO  ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
   

  ΑΡ. ΠΡ.    21                              
  
 ΠΡΟΣ:
·        Υπουργείο Εργασίας, κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Σταδίου 29, Ομόνοια, 105 59 Αθήνα Αττική
·        ΣΕΠΕ Φωκίδας,
·        ΣΕΠΕ Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (νέα εθν. Οδός Πάτρα –Αθήνα 12, Πάτρα ΤΚ 26441)
·        Κοινοβουλευτικές Ομάδες (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΠΟΤΑΜΙ)
·        ΓΣΕΕ, Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας
                                                                                            Άμφισσα 06/06/2016
  
Στην επιχείρηση  «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες» Α.Ε. που δραστηριοποιείται στη Φωκίδα, στην εξόρυξη βωξίτη, εδώ και ενάμιση χρόνο, έχει εξαπλωθεί,  ένα άνευ προηγουμένου κλίμα τρομοκρατίας απέναντι σε όλους τους εργαζομένους και ιδιαίτερα στα μέλη της Διοίκησης της  Ένωσης Εργαζομένων στα Μεταλλεία Βωξίτη της Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ.

   Ήδη από τις αρχές του 2015, ξεκίνησε πρώτα το κυνήγι των συνδικαλιστών, απομακρύνοντας τους από τους χώρους της εργασίας τους και από τις βασικές ειδικότητές τους (τοποθετώντας τους σε άσχετες και υποδεέστερες).
Το Σωματείο βλέποντας την αλλοπρόσαλλες τις αλλαγές που έκανε ο εργοδότης στα ζητήματα της απασχόλησης και κυρίως την εγκληματική της αδιαφορία σε  αυτά που αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων , προχώρησε στις αναφορές προς την Επιθεώρηση Μεταλλείων Ν. Ελλάδας (ΕΜΝΕ).

Οι επιθεωρήσεις που η (ΕΜΝΕ) έκανε κατέληγαν σε συστάσεις προς την εταιρεία, σε παρατηρήσεις, σε πρόστιμα, για σειρά παραβιάσεων του Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, του νόμου δηλ. που κανονίζει τις συνθήκες εργασίες στον τόσο δύσκολο και επικίνδυνο χώρο της μεταλλείας!

Συστάσεις όμως έγιναν  και από το  τοπικό ΣΕΠΕ, για μια σειρά παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας όπως, μειώσεις μισθών, αλλαγή «μονομερώς» συμβάσεων, εργασία τις Κυριακές, «σπάσιμο» της άδειας (σε τέσσερεις δώσεις μέχρι τώρα) καθώς και αυτές που έδωσε (κυκλικά και τμηματικά) τις μέρες αυτές, με την πρόφαση ότι έχει προβλήματα. Μάλιστα σε πολλούς  εργαζόμενους, επειδή δεν είχαν άδεια τους την έδωσε άνευ αποδοχών! Άδειες όμως ο «αθεόφοβος» έδωσε και τα Θεοφάνεια και την Καθαρή Δευτέρα που ήταν αργίες, αλλά ακόμα και τη Μ. Πέμπτη!

   Αυτό το κλίμα το διαμόρφωνε ο εργοδότης με τα στελέχη του!! Όλα αυτά φυσικά για να εμπεδώσουν οι εργαζόμενοι τη βία και τις απειλές .Μάλιστα τους απηύθυνε  κατηγορίες και χαρακτηρισμούς «πεζοδρομίου» με βασικό του στόχο να αλλάξουν οι «συσχετισμοί» (όπως διαλαλούσε) και να ανατρέψει τη νόμιμη Διοίκηση του Σωματείου. Χαρακτηριστικό και μοναδικό παράδειγμα  εργοδοτικής παραφροσύνης  στα χρονικά της Φωκίδας  είναι ότι  οργάνωσε, στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη, συγκέντρωση, πορεία - συλλαλητήριο, ενάντια στα νόμιμα εκλεγμένα ΔΣ  τόσο του Σωματείου, όσο  και του Εργατικού  Κέντρου. Επέβαλε μάλιστα στους μεταφερόμενους υποστηρικτές του  να διαδηλώσουν στο Ιστορικό Κέντρο της Άμφισσας , προκαλώντας το δημοκρατικό φρόνημα των κατοίκων της πόλης, που έβλεπαν ανθρώπους που δεν είχαν ξαναδεί  «εν παρελάσει»  να βρίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα και  τα σωματεία! Στο τέλος οι  συγκεντρωμένοι υπέγραφαν και έγγραφο (που σας επισυνάπτουμε) με ανυπόστατους χαρακτηρισμούς κάνοντας φανερή την παρέμβαση του εργοδότη, ανακυκλώνοντας τις «θεωρίες» του.

   Στο τέλος Μαΐου (26/5), στην τελευταία επίσκεψη η ΕΜΝΕ, ανακάλυψε παραπλανητικές μεθόδους από πλευράς της εταιρείας που έκρυβε, μπάζωνε, «έθαβε», επικίνδυνες θέσεις εργασίας, όταν πριν λίγες ώρες δούλευαν αυτές κανονικά και δεν είχε άδεια για την εκμετάλλευση της συγκεκριμένης στοάς από τα αρμόδια υπουργεία, καθώς και ότι δεν τηρούταν οι προηγούμενες οδηγίες που έδωσε. Την επόμενη μέρα (και πριν αναχωρήσει η ΕΜΝΕ από τους χώρους δουλειάς) ο εργοδότης ανακοίνωσε παύση εργασιών και άδεια  στο μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της(!) , χωρίς μάλιστα να πει και πόσες μέρες(!). Μετά από τρείς μέρες ξανά ανακοινώνει την χορήγηση 10 μερών άδεια στο 1/3 του προσωπικού και μετά το δεκαήμερο και στους υπόλοιπους! Τις υπογραφές για την αποδοχή των ήδη χορηγούμενων αδειών τις μαζεύανε εκ των υστέρων. Την Τετάρτη 1/6/2016 καλούσε  με ανυπόγραφο χαρτί, πρόσκληση σε «έκτακτη γενική συνέλευση» όπου την προεδρία και τον συντονισμό θα αναλάμβαναν οι τρείς πρώτοι υπογράφοντες!! Το ίδιο έγινε και στις 6/6 με παρόμοιο περίπου έγγραφο που το διακινούσαν όπως και πριν στελέχη της εταιρείας! Είναι φανερό, από τις δύο «προσκλήσεις» που σας επισυνάπτουμε, ότι μία ολόκληρη επιχείρηση δούλευε για τη «συνέλευση» διαθέτοντας για το σκοπό αυτόν ακόμη και τα λεωφορεία  από τις βάρδιες καθώς και παραγωγικές ώρες.

   Για να γίνει η «δουλειά» της ανατροπής σπατάλησαν και τις πολύτιμες εργατοώρες!

   Η πλήρης καταστρατήγηση του ν.1264/82 σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια!

Ζητάμε να λάβετε σοβαρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες στην εργοδοσία και στη διεύθυνση του έργου! Ζητάμε την προστασία του Σωματείου από τις  παραπέρα παράνομες πράξεις της εταιρείας! Ζητάμε την προστασία των εργαζομένων από το κλίμα μίσους και διχασμού που ενέσπειρε η εταιρεία στο σύνολο των εργαζομένων, διασπώντας τους σε “δικούς μας” και στους “άλλους”
         

            O  ΠΡΟΕΔΡΟΣ   α.α.                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    
  ΓΙΑΝΝΟΣΠΥΡΟΣ  ΣΑΒΒΑΣ                                    ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΘΥΜΙΟΣ 
                                                                                                                      

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κατινααααααααααα σαλαμακιιιιιι