Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Αυτά είναι τα 5 ελαττώματα που δεν σε αφήνουν να αποταμιεύσεις


Το News247 παρουσιάζει τα πιο συχνά λάθη και κακές συνήθειες που κάνουν όλοι στην καθημερινότητά τους, με αποτέλεσμα η αποταμίευση να αποτελεί άγνωστη λέξη
Η αποταμίευση είναι μια -κάπως- παρεξηγημένη έννοια. Πολλοί την σχετίζουν με τον υψηλό μισθό και τα λίγα έξοδα. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι στην Ελλάδα της κρίσης η λέξη "αποταμίευση" έχει χάσει κάθε έννοια και ουσία. Η αλήθεια πάντως είναι πως τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Κυρίως γιατί μιλάμε για μια συνήθεια που αφορά την ικανότητα του ατόμου να διαχειριστεί τα οικονομικά του σε τέτοιο βαθμό, που να μπορεί να βάλει κάποια χρήματα στην άκρη, ανεξαρτήτως του μεγέθους του μισθού.
 
Δεν αναφερόμαστε βέβαια σε χαμηλόμισθους, αλλά σε εκείνους που έχουν τα... μέσα, αλλά όχι το πρόγραμμα και τον προγραμματισμό για να τα καταφέρουν. Γιατί μπορεί να αποδειχθεί (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) πως δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο. Αρκεί να ξέρεις πως να κινηθείς και να προγραμματίσεις τα καθημερινά σου έξοδα.
Απ όλα τα παραπάνω προκύπτει πως κάποιες "κακές" καθημερινές συνήθειες μπορούν να αποβούν... μοιραίες στο κομμάτι της αποταμίευσης. Αλήθεια, ποιες είναι αυτές και τι αντίκτυπο έχουν στο κομμάτι της αποταμίευσης;

1. Λάθος υπολογισμοί

Η μεγαλύτερη δυσκολία για την αποταμίευση είναι οι λάθος εκτιμήσεις και οι λάθος υπολογισμοί. Εκεί που πιστεύεις ότι το χρηματικό απόθεμα στον λογαριασμό σου είναι υπεραρκετό, όχι μόνο για να βγάλεις τα έξοδά σου, αλλά και για να αφήσεις λίγα χρήματα στην άκρη, στο τέλος του μήνα βρίσκεσαι να μην έχεις δεκάρα και να αναρωτιέσαι πως εξαϋλώθηκε ο μισθός σου.
Για να αποφύγεις την "τραγωδία", καλό θα ήταν να ενημερώνεσαι σε τακτά χρονικά διαστήματα για το υπόλοιπο του λογαριασμού σου από το e-banking της Alpha Bank, με μια απλή κίνηση από το smartphone σου. Μ' αυτόν τον τρόπο θα ξέρεις ανά πάσα στιγμή μέχρι που φτάνουν οι οικονομικές σου δυνατότητες και θα βάζεις φρένο στα περιττά έξοδα.

2. Περιττά έξοδα

Μπορεί να είσαι βέβαιος /η πως, σε καμία περίπτωση, δεν να ανήκεις στη συγκεκριμένη κατηγορία, επειδή όμως τα φαινόμενα απατούν, σκέψου το λίγο καλύτερα. Όλοι προχωράμε σε περιττά έξοδα στην καθημερινότητά μας, είτε αυτά αφορούν τον πρωινό καφέ, είτε αφορούν το φαγητό στη δουλειά, είτε το κάπνισμα κλπ.


Η λύση για τον "κακομαθημένο" μας εαυτό είναι απλή. Ετοίμασε τα πάντα μόνος/η σου και προσπάθησε να κόψεις της βλαβερές συνήθειες για την υγεία σου. Αφιέρωσε, λοιπόν, πέντε λεπτά και φτιάξε μόνος/η σου τον καφέ σου, όπως ακριβώς τον προτιμάς και βάλε στην άκρη τα 2 ευρώ.
Αφιέρωσε, λίγο περισσότερο χρόνο από τα 5' λεπτά και φτιάξε ένα σάντουιτς, αν δεν το κατέχεις με τη μαγειρική, αν πάλι είσαι master- chef μην ντραπείς να πάρεις το ταπεράκι σου στην δουλειά. Μην ανησυχείς, πολλοί από τους συναδέλφους σου κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Κόψε όλες τις βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, δεν έχει νόημα να δουλεύεις για να καπνίζεις. Και μην παίρνεις το αυτοκίνητό σου για να πας στο περίπτερο, ακόμα και αν η απόστασή από το σπίτι σου είναι αξιόλογη, προτίμησε το περπάτημα, σε κρατά σε φόρμα και σε απαλλάσσει από το στρες.

3. Σπατάλες για εξόδους

Είναι πολλές οι φορές που η παρέα σου σε καλεί κι εσύ παρόλο που τα έχεις όλα υπολογισμένα, και ξέρεις ότι δεν βγαίνεις δεν θα τους χαλάσεις το χατίρι. Και κάπως έτσι θα βρεθείς έξω για ποτάκι ή για φαγητό και θα ξοδέψεις τα χρήματα που προορίζονταν να πληρώσεις τον λογαριασμό του τηλεφώνου. Το βράδυ θα περάσεις, σίγουρα, καλά αλλά όταν θα δεις τον λογαριασμό καρφιτσωμένο στο ψυγείο σου θα σε πιάσει πονοκέφαλος. Για να τον αποφύγεις λοιπόν και για να καταφέρεις να εξοφλήσεις έγκαιρα και από τον καναπέ σου τον λογαριασμό μπες στο e-banking της Alpha Bank και κάνε απευθείας πληρωμή του αντίστοιχου ποσού από το λογαριασμό της τράπεζάς σας. Παράλληλα, είναι σημαντικό να μάθεις να λες όχι τόσο στους φίλους σου, όσο και στον ατίθασο εαυτό σου, που ίσως να σ' οδηγήσεις σε λάθος επιλογές.
Το μυστικό δεν είναι να "ταμπουρωθείς" στο σπίτι σου, αλλά να κάνεις έξυπνες εξόδους που θα σου εξοικονομήσουν χρήματα. Φρόντισε, λοιπόν, να μην είσαι κάθε βράδυ έξω για ποτάκια ή φαγητό, γιατί η "ντόλτσε βίτα" το πολύ- πολύ να κρατήσει για 15 μέρες, μετά θα αρχίσουν τα "παιχνίδια πείνας".

4. Η αγάπη για ό,τι έχουν οι βιτρίνες

Θυμάσαι εκείνα τα παπούτσια ή το φόρεμα ή εκείνο το καταπληκτικό πουκάμισο, το οποίο αναδεικνύει τα μάτια σου και περιμένεις πως και πως να πληρωθείς για να το αγοράσεις. Και μόλις το αγοράσεις αντιλαμβάνεσαι ότι τελικά ούτε τα μάτια σου τόνιζε, ούτε ήταν τόσο απαραίτητο να το αποκτήσεις. Ωστόσο, έχεις ήδη ξοδέψει αρκετά από τα χρήματά σου.
Η λύση, λοιπόν, για την "ασθένεια" του υπερκαταναλωτικού είναι μία. Αφενός θα πρέπει να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου, πριν προχωρήσεις σ' οποιαδήποτε αγορά, προκειμένου να βεβαιωθείς ότι αυτό που έχεις βάλει στο μάτι το θες ή το χρειάζεσαι πραγματικά. Αν, όντως, το θες ή το χρειάζεσαι ακόμη και μετά το πέρας ενός σύντομου χρονικού περιόδου, όπου έβαλες τα πράγματα στη ζυγαριά, τότε πρέπει να το αποκτήσεις. Για να το αποκτήσεις, όμως, καλό θα ήταν να περιμένεις τις εκπτώσεις, όπου η, απλησίαστη για την τσέπη σου, τιμή θα πέσει αρκετά.

5. Τα ψώνια στο σουπερμάρκετ

Ενώ, για την ένδυση και την υπόδησή μπορείς να περιμένεις τις εκπτώσεις, για το σουπερμάρκετ δεν ισχύει το ίδιο. Σταμάτα, όμως, να βάζεις στο καρότσι για τα ψώνια όλα τα άχρηστα και ακριβά πράγματα, χωρίς τα οποία θα μπορούσες να ζήσεις μια χαρά. Και εξηγώ, αμέσως. Δεν χρειάζεται να πας στο σουπερμάρκετ και να βάλεις στο καρότσι σου τα πρώτα μακαρόνια που θα δεις ή το πρώτο τυρί που θα πιάσει το χέρι σου.
Κάνε μια έρευνα τιμών, δες τι είναι αυτό που σε συμφέρει καλύτερα και ποιες προσφορές μπορούν να σε βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χρημάτων. Επίσης, δεν χρειάζεται να πάρεις πέντε διαφορετικά παγωτά, αρκέσου σ' ένα. Θυμήσου ότι το σουπερμάρκετ θα είναι εκεί και την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, μάθε να χρησιμοποιείς κουπόνια, είτε εκείνα από τη δουλειά είτε εκείνα τα εκπτωτική, που έπεσαν στα χέρια σου από σύμπτωση. Μην τα σνομπάρεις, μπορούν να σου εξοικονομήσουν ένα σημαντικό ποσό από τα ψώνια σου
Πριν κάνεις όλα αυτά, όμως, να θυμάσαι ότι η αποταμίευση έχει στόχο να κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη και όχι το αντίθετο και να είσαι σίγουρος/ η, ότι ακόμα και τα ελάχιστα χρήματα που θα καταφέρεις να αφήσεις στην άκρη θα σου φανούν θησαυρός σε περίοδο ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: