Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Οι κρυφές καταθέσεις και ο… αθώος εκπαιδευτικός με το καλάσνικοφ

Ποινές-χάδι στο Δημόσιο: Οι κρυφές καταθέσεις και ο… αθώος εκπαιδευτικός με το καλάσνικοφ

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραπτωμάτων για τα οποία επιβλήθηκαν πολύ μικρές ποινές περιγράφει η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Βουνό οι υποθέσεις αλλά λίγες οι «δυνάμεις» της υπηρεσίας.
Συνολικά 1.718 πειθαρχικές αποφάσεις μπήκαν στο μικροσκόπιο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) το 2015, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση, και επί αυτών ο ΓΕΔΔ υπέβαλε ένσταση σε 116 περιπτώσεις αντίστοιχα, προκειμένου να κριθούν εκ νέου οι αντίστοιχες υποθέσεις από το ανώτερο πειθαρχικό όργανο.
Συνήθης (ποσοστό 69%) αιτία η υπερβολική επιείκεια που έδειξαν τα πειθαρχικά συμβούλια. Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις:
* Ένσταση κατά απόφασης του Πειθαρχικού Συµβουλίου Υπουργείου Οικονοµίας, Υποδοµών, Ναυτιλίας και Τουρισµού µε την οποία επιβλήθηκε η ποινή του προστίµου των αποδοχών (12) µηνών σε υπάλληλο του τέως Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Κατόπιν ελέγχου της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του εγκαλουµένου υπαλλήλου για τη χρονική περίοδο 2009, 2010, 2011 και 2012, προέκυψε ότι ο υπάλληλος, ο οποίος διετέλεσε ελεγκτής και εκταµιευτής ιδιωτικών επενδύσεων, υπέβαλλε ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα έτη 2009-2011 ενώ δεν υπέβαλε δήλωση το έτος 2012.
Ειδικότερα:
1. Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το 2009 δήλωσε κατάθεση ύψους 145.000€ στην τράπεζα Eurobank, αλλά από τον διενεργηθέντα έλεγχο προέκυψε ότι διατηρούσε µε τη σύζυγό του, είτε από κοινού, είτε µε τρίτους, λογαριασµούς και σε άλλα πιστωτικά ιδρύµατα συνολικού ποσού 304.859,28€.
2. Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2010 ο εγκαλούµενος υπάλληλος δήλωσε κατάθεση ύψους 200.000€ στην τράπεζα Eurobank, αλλά από τον διενεργηθέντα έλεγχο προέκυψε ότι διατηρούσε µε τη σύζυγό του, είτε από κοινού, είτε µε τρίτους, και σε άλλα πιστωτικά ιδρύµατα συνολικού ποσού 572.903,15€.
3. Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2011 ο εγκαλούµενος υπάλληλος δήλωσε κατάθεση ύψους 260.000€ στην τράπεζα Eurobank, αλλά από τον διενεργηθέντα έλεγχο προέκυψε ότι διατηρούσε µε τη σύζυγό του, είτε από κοινού, είτε µε τρίτους, και σε άλλα πιστωτικά ιδρύµατα συνολικού ποσού 541.882,32€.
4. Για το έτος 2012 ο εγκαλούµενος υπάλληλος δεν υπέβαλε δήλωση περιουσιακής κατάστασης ως όφειλε εκ του νόµου, όντας ελεγκτής και εκταµιευτής ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ κατά την 30-06-2012 (καταληκτική ηµεροµηνία για την υποβολή της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.3213/2003) προέκυψε ότι διατηρούσε µε τη σύζυγό του, είτε από κοινού, είτε µε τρίτους, καταθέσεις συνολικού ποσού 607.694,05€ και σε άλλα πιστωτικά ιδρύµατα. Εξαιτίας των ως άνω διαλαµβανοµένων ασκήθηκε σε βάρος του εγκαλουµένου υπαλλήλου ποινική δίωξη για µη υποβολή και υποβολή ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης κατ’ εξακολούθηση, διότι απέκρυψε περιουσία, η συνολική αξία της οποίας υπερβαίνει το ποσό των 300.000€.
Εν συνεχεία ο εγκαλούµενος υπάλληλος παραπέµφθηκε ενώπιον του αρµοδίου Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων, όπου και κρίθηκε ένοχος για το ως άνω ποινικό αδίκηµα και του επιβλήθηκε ως παρεπόµενη ποινή η αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωµάτων διάρκειας τριών (3) ετών βάσει της καταδικαστικής απόφασης του ιδίου δικαστηρίου.
* Ένσταση κατά απόφασης του Πρωτοβάθµιου Πειθαρχικού Συµβουλίου Περιφερειακής ∆ιεύθυνσης Α/θµιας και Β/θµιας Εκπαίδευσης µε την οποία απαλλάσσει των κατηγοριών εκπαιδευτικό ∆ηµοτικού Σχολείου. Ο εγκαλούµενος υπάλληλος παραπέµφθηκε καθώς βρέθηκαν στην οικία του: α) τυφέκιο τύπου KALASHNIKOV µε πτυσσόµενο κοντάκιο και αορτήρα και µια γεµιστήρα κινεζικής προέλευσης, β) ένα περίστροφο µε µεγάλο αριθµό φυσιγγίων, γ) µια καραµπίνα µε κοµµένη κάννη, δ) µια ξιφολόγχη από τυφέκιο G3A3 µε µήκος λάµας δεκαέξι (16) εκατοστών και τη θήκη της, ε) µια χατζάρα µε µήκος λάµας πενήντα (50) εκατοστών, στ) δύο τόξα µε εννέα βέλη και ζ) µια βαλλίστρα µε ενσωµατωµένη διόπτρα και τρία βέλη.
Ο εγκαλούµενος υπάλληλος δεν διέθετε την απαιτούµενη κατά το νόµο άδεια για τα παραπάνω όπλα αλλά το Πειθαρχικό Συµβούλιο τον απάλλαξε κατά πλειοψηφία, αποδεχόµενο ότι η χρήση των ως άνω όπλων προήλθε από την «έντονη επιθυµία ενασχόλησής του µε κοινωνικές και αθλητικές δράσεις».
* Ένσταση κατά απόφασης του Πρωτοβάθµιου Πειθαρχικού Συµβουλίου ΕΛΤΑ µε την οποία επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής απόλυσης έξι µηνών σε υπάλληλο των ΕΛΤΑ ΑΕ, η οποία υπεξαίρεσε από τη διαχείριση του Καταστήµατος 4.300 ευρώ για ίδιο όφελος και οµολόγησε τις παράνοµες πράξεις της ενώπιον του Πειθαρχικού Συµβουλίου.
Όπως σημειώνει στην έκθεση η ΓΕΔΔ, «υπάρχει συσσώρευση µεγάλου όγκου εκκρεµών υποθέσεων διαχειριστικών ελέγχων στη Γ∆∆Ε, τους οποίους αδυνατεί να διεκπεραιώσει σε λογικούς χρόνους µε τους ανθρώπινους πόρους που διαθέτει. Υπάρχει, εποµένως, σοβαρό πρόβληµα στην έγκαιρη διενέργεια δηµοσιονοµικών-διαχειριστικών-οικονοµικών ελέγχων, το οποίο χρήζει άµεσης και δραστικής αντιµετώπισης».
Στέκεται όμως αρνητική στο ενδεχόμενο να εκχωρηθεί ελεγκτικό έργο σε ιδιώτες καθώς εκτιμά ότι δηµιουργεί περισσότερα προβλήµατα από αυτά που καλείται να θεραπεύσει. «Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται για εξαιρετικούς λόγους, µε επαρκή αιτιολογία, µε επίγνωση ότι παραχωρείται δηµόσια εξουσία σε ιδιώτες, και µε πρόνοιες και διασφαλίσεις για αµερόληπτη κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: