Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Γρανίτα από λεμόνι με ούζο στους Δελφούς





Παρασκευή 15 Ιουλίου, καταμεσήμερο, στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Η θερμοκρασία πρέπει να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου και οι επισκέπτες αναζητούν δροσιά στις λιγοστές σκιές. Ενας Γάλλος, αποκαμωμένος από τον καύσωνα, ανακαλύπτει ένα βρυσάκι και βάζει από κάτω το κεφάλι του για να συνέλθει.
Καμιά διακοσαριά τουρίστες έχουν σκορπιστεί σε όλες τις γωνιές, παίρνοντας φωτογραφίες. Η γενική εικόνα του χώρου είναι κυριολεκτικά άψογη: όλα είναι πεντακάθαρα, ξεχορταριασμένα, με επεξηγηματικές πινακίδες σε τρεις γλώσσες και μερικές επιγραφές σε μπράιγ. Επειτα από μια μισάωρη βόλτα κάτω από τον καυτό ήλιο, μία είναι η σκέψη στο μυαλό: παγωμένο νερό.

Αφού περπατήσει κανείς ένα ακόμα πεντάλεπτο προς το μουσείο, συναντά το κυλικείο. Στην είσοδο μας υποδέχονται μηχανήματα γρανίτας που σερβίρουν συνδυασμούς λεμόνι, ούζο και κόκα-κόλα με ουίσκι. Η κολεξιόν από κάθε είδους γρανίτα με αντίτιμο τέσσερα ευρώ συνεχίζεται και στα ενδότερα. Δεν υπάρχει εξωτική και μη γεύση που να μην εκπροσωπείται. Τα παρακάμπτουμε μαζί με τα τσιπς και τα λιγοστά σάντουιτς.

Ομως, στο ανοιχτό ψυγείο δεν βλέπουμε νερό. Μόνο σόδες, κρασιά και αναψυκτικά.
Ρωτάμε τον υπάλληλο: «Εμφιαλωμένο νερό δεν υπάρχει;». «Πάρτε σόδα», μας λέει. Οταν αρνηθήκαμε, μας έφερε δύο ποτήρια με νερό μάλλον από τη βρύση. Τελικά παραγγείλαμε δύο καφέδες. Η εικόνα στο εσωτερικό του αναψυκτηρίου αποτελεί ένα είδος «παραφωνίας» στην επίσκεψή μας η οποία περιέλαβε το ανακαινισμένο μουσείο και το μικρό πωλητήριο, τα οποία επίσης λειτουργούν υποδειγματικά. Πάντως, έξω από το αναψυκτήριο έχει τοποθετήσει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων κάποιους αυτόματους πωλητές με νερό. Ο ένας έχει ένα κολλημένο χαρτί με τη φράση sold out. Επειτα από έρευνα της «Κ» προκύπτει ότι το πρόβλημα με την έλλειψη του εμφιαλωμένου νερού στο αναψυκτήριο δεν είναι νέο. Υπάρχουν επίσημες αναφορές που έχουν γίνει από την αρμόδια της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων στους Δελφούς, Αθανασία Ψάλτη, με παραλήπτη το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων ύστερα από διαμαρτυρίες επισκεπτών που φανερώνουν ότι είχε εμφανιστεί το πρόβλημα και σε προηγούμενα έτη. Σε επικοινωνία με την «Κ», η κ. Ψάλτη υπογράμμισε ότι το αναψυκτήριο λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη του ΤΑΠ, ο οποίος είναι ο επιβλέπων φορέας των εντευκτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και πως του έχει διαβιβάσει γραπτώς τα παράπονα των επισκεπτών.

Σε απάντηση αυτών των ισχυρισμών, ο εκπρόσωπος της μισθώτριας εταιρείας του αναψυκτηρίου δήλωσε στην «Κ» πως θα ήταν συγκυριακό το ότι δεν υπήρχε εμφιαλωμένο νερό την ώρα της επίσκεψής μας. Μετά την απάντηση της εκμισθώτριας εταιρείας, επικοινωνήσαμε και με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, το οποίο μας ενημέρωσε ότι εν τω μεταξύ έχουν προκύψει άλλα θέματα για το αναψυκτήριο των Δελφών.

Συγκεκριμένα, ζητεί δικαστικά την αποβολή της μισθώτριας εταιρείας από τον χώρο λόγω λήξης της μίσθωσης από το 2014. Γι αυτόν τον λόγο το Ταμείο ισχυρίζεται έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες δικαστικές ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Η μισθώτρια εταιρεία μέσω της δικηγόρου της απάντησε στην «Κ» ότι έχουν σταματήσει δύο διαδικασίες εξώσεως από το ΤΑΠ με προσωρινές διαταγές. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αμφισσας θα συνεχιστεί η δικαστική αντιπαράθεση των δύο μερών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών είχε το 2015 πάνω από 200.000 επισκέπτες, ενώ το Μουσείο 131.000 (κάποιοι εκ των οποίων είναι κοινοί, καθώς με ένα εισιτήριο έχει κανείς πρόσβαση και στα δύο) και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους τουρίστες. Τη στιγμή που η χώρα μαστίζεται από την κρίση και προσβλέπει στα έσοδα από τον τουρισμό, οφείλει να διασφαλίσει ένα ποιοτικό επίπεδο υπηρεσιών και προϊόντων στους αρχαιολογικούς χώρους, που αποτελούν τη «βιτρίνα» μας.



από το site της "Καθημερινής"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ευτυχώς που δεν έτυχε να πάτε και στο άλλο αναψυκτήριο πιό βόρεια στο ύψος της Κασταλίας στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ...