Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

«Κανόνι» στην ασφαλιστική αγορά από την Enterprise

«Κανόνι» στην ασφαλιστική αγορά από την Enterprise-Στον «αέρα» 142.000 πελάτες και το ΕπικουρικόΤο ηχηρό κανόνι της Enterpise αφήνει «ξεκρέμαστους» 142.000 οδηγούς και προκαλεί μεγάλη ζημιά στο ήδη ετοιμόρροπο Επικουρικό Κεφάλαιο. Ανοίγει και πάλι το θέμα των ΕΠΥ. Τι δηλώνει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην εγχώρια ασφαλιστική αφορά η προειδοποίηση των αρχών του Γιβραλτάρ προς την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι έχει λάβει μέτρα κατά της εταιρείας της Enterprise Insurance Company Plc (απαγόρευση έκδοσης νέων συμβολαίων και την παύση πληρωμών, εν αναμονή της κατάθεσης αίτησης για διορισμό προσωρινού εκκαθαριστή) η οποία έχει ορίσει στη χώρα μας για τον κλάδο υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία χερσαίων αυτοκίνητων οχημάτων, ως ειδικό αντιπρόσωπο την Enterprise Hellas Ε.Π.Ε. (πρόκειται για μεγάλη ΕΠΥ).
Η ουσία είναι πως από σήμερα οι 142.000 Έλληνες ασφαλισμένοι (στοιχεία 30ης Ιουνίου) είναι «ξεκρέμαστοι» και καλύπτονται μόνο από το Επικουρικό Κεφάλαιο για χρονικό διάστημα ενός μήνα.
Πέραν αυτού ωστόσο, οι παρενέργειες γίνονται ακόμη πιο έντονες από την είδηση ότι υπεύθυνη για την κάλυψη της ζημιάς είναι η ασφαλιστική αγορά του... Γιβραλτάρ! (δυστυχώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου που θα κληθεί να επωμισθεί τη ζημία, πράγμα που αν συνέβαινε θα σήμαινε την εύκολη και γρήγορη αποζημίωση του Επικουρικού Κεφαλαίου).
Ειδικότερα, τις πιθανές ζημιές των ΕΠΥ εγγυάται η ασφαλιστική αγορά της χώρας προέλευσης με το 0,5% της ασφαλιστικής παραγωγής της χώρας αυτής.
Έτσι, στην περίπτωσή μας, θα πληρώσει τη ζημιά αρχικά το ελληνικό Επικουρικό Κεφάλαιο και στη συνέχεια αυτό θα ζητήσει το ποσό της ζημιάς από τα... κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί από το 0,5% της παραγωγής του Γιβραλτάρ!
Επειδή όμως η παραγωγή του Γιβραλτάρ εκτιμάται ως πολύ μικρή, υπάρχει βάσιμος φόβος ότι η είσπραξη ενός τόσο μεγάλου ποσού είναι αβέβαιη τόσο ως προς το ποσό όσο και ως προς το χρόνο, με αποτέλεσμα να εντείνονται ακόμη περισσότερο τα προβλήματα του ήδη ετοιμόρροπου Επικουρικού Κεφαλαίου!
Να σημειωθεί πως ακόμη και πριν το σημερινό λουκέτο, οι Έλληνες ασφαλισμένοι περιμένουν χρόνια μέχρι ότου αποζημιωθούν από το Επικουρικό.
Επίσης ένα ακόμη μείζον θέμα που τίθεται επιτακτικά είναι αυτό της Εποπτείας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, «θα πρέπει να εξετάσουμε άμεσα το θέμα της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς και της στάσης που θα πρέπει να τηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος σε ότι αφορά την ανεξέλεγκτη επέκταση των ΕΠΥ. Οι ζημίες που κινδυνεύει να φορτωθεί το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι μεγάλες και αυτό σημαίνει πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους Έλληνες πολίτες που δεν ευθύνονται στο παραμικρό».
H Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Γιβραλτάρ (Gibraltar Financial Services Commission – GFSC) ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος ότι αποφάσισε σήμερα να λάβει μέτρα κατά της ασφαλιστικής εταιρίας Enterprise Insurance Company Plc.
Τα μέτρα αφορούν την απαγόρευση έκδοσης νέων συμβολαίων και την παύση πληρωμών, εν αναμονή της κατάθεσης αίτησης για διορισμό προσωρινού εκκαθαριστή στην εταιρία, καθώς, όπως αυτή ενημέρωσε την GFSC, δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις φερεγγυότητας και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση. Η Enterprise Insurance Company Plc εδρεύει στο Γιβραλτάρ και δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Ελλάδα.
Η GFSC ενημέρωσε επίσης την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (European Insurance and Occupational Pensions Authority – EIOPA), καθώς και τις εποπτικές αρχές όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, στις οποίες έχει παρουσία η εταιρία Enterprise Insurance Company Plc.
Στην Ελλάδα, για τον κλάδο υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία χερσαίων αυτοκίνητων οχημάτων, η εν λόγω ασφαλιστική εταιρία έχει ορίσει ως ειδικό αντιπρόσωπο την Enterprise Hellas Ε.Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: