Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

John Paulson: Αγγελος ή διάβολος;


Το όνομα του John Paulson μονοπωλεί τις τελευταίες ημέρες τον κόσμο των εγχώριων τραπεζών, γιατί θέλει να βάλει ανθρώπους της επιλογής του στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος. Θέλει δηλαδή να κάνει το αυτονόητο, αντικαθιστώντας την παλιά και εκ των πραγμάτων αναποτελεσματική διοίκηση.

Ο John Paulson γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβριου του 1955 στο Queens  της Νέας Υόρκης.  Ο πατέρας του Alfred γεννήθηκε στο Ecuador από πατέρα μισό Νορβηγό, μισό Γάλλο και μητέρα από το Ecuador. Ο Alfred Paulson δεκαπέντε ετών έμεινε ορφανός και στα 16 του, παρέα με τον μικρότερο αδελφό του, μετακόμισαν στο Los Angeles. Kατατάχτηκε στον αμερικανικό στρατό και κατά την διάρκεια του 2ου παγκόσμιου πόλεμου τραυματίστηκε σοβαρά στην απόβαση στην Ιταλία. Η μητέρα του John είναι κόρη Εβραίων μεταναστών απο την Λιθουανία και τη Ρουμανία που είχαν εγκατασταθεί στην Νέα Υόρκη.

Ο πατέρας και η μητέρα του John συναντήθηκαν στο Los Angeles όπου παρακολουθούσαν μαθήματα στο πανεπιστήμιο UCLA. Παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στην Νεα Υορκη. Ο Alfred Paulson δούλεψε πρώτα στην Arthur Andersen και αργότερα στην  Ruder Finn. Ο John άριστος μαθητής πήρε πρώτο πτυχίο  το 1978  στα χρηματοοικονομικά (New York University's College of Business and Public Administration) και MBA το 1980 με υποτροφία από τους Sidney J. Weinberg/Goldman Sachs από το  Harvard Business School.

Ξεκίνησε αμέσως την επαγγελματική του καριέρα στην Boston Consulting Group  από την όποια έφυγε για την  Odyssey Partners όπου εργάσθηκε δίπλα σε ένα άλλο πολύ μεγάλο όνομα της Wall Street τον "ψυχολόγο" Leon Levy, οποίος δημιούργησε την Oppenheimer και εν συνεχεία την Odyssey Partners και το Levy Insitute, στο οποίο ήταν η Ράνια Αντωνοπούλου, πριν γίνει ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από εκεί μετακινήθηκε στην Bear Stearns θητεύοντας στο πολύ ισχυρό εκείνη την εποχή τμήμα εξαγορών και συγχωνεύσεων της εταιρίας για να καταλήξει στην Gruss Partners LP όπου και έγινε συνεταίρος.

Το 1994 πήρε τη μεγάλη απόφαση και ίδρυσε το δικό του hedge fund το περίφημο Paulson & Co., με μόλις 2 εκ. δολάρια κεφάλαιο και έναν υπάλληλο. Μέχρι το 2003 το fund είχε ενεργητικό 300 εκατ. δολάρια. Πολύ γρήγορα όμως ο John Alfred Paulson  από ένας φανταστικός διαχειριστής θα εξελισσόταν σε έναν αληθινό θρύλο της WALL STREET. Στον άνθρωπο που θα δημιουργούσε μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες.

Το 2007 προβλέποντας σωστά και χρησιμοποιώντας credit default swaps στοιχημάτισε εναντίον της αμερικανικής στεγαστικής πίστης, κερδίζοντας περισσότερα από 4 δισ.$. Το 2010 κέρδισε ακόμα 4,9 δισ. δολάρια. Το περιοδικό Forbes υπολόγισε την καθαρή περιουσία του τον Ιούνιο του 2016 στα περίπου 10 δισ. δολάρια. Εκτός όμως από θρύλος με το προσωνύμιο "πρίγκιπας της Wall Street",  o Paulson είναι γνωστός και για την εκτεταμένη φιλανθρωπική του δράση.

Μερικές από τις γνωστές δωρεές του είναι αυτή των 15 εκατ. δολ. στο κέντρο υπεύθυνου δανεισμού, δωρεά 20 εκατ. δολ. στο New York University Stern School of Business, 5 εκατ. δολάρια στο Southampton Hospital on Long Island, 15 εκατ. δολάρια για την ανέγερση νοσοκομείου παίδων στο Guayaquil (Ecuador), δωρεά 2,5 εκ. δολ. στο London School of Economics, 100 εκατ. δολ. στην εταιρία διαχείρισης του Central Park της Νέας Υόρκης. H δωρεά αυτή είναι και η μεγαλύτερη στην ιστορία του πασίγνωστου πάρκου. Τον Ιούνιο του 2015, ο Paulson δώρησε 400 εκατ. δολ. στο  Harvard University's School of Engineering and Applied Sciences, η μεγαλύτερη δωρεά όλων των εποχών στο ιστορικό πανεπιστήμιο. Προς τιμήν του το ίδρυμα μετονόμασε την σχολή σε Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences. Τον Ιούλιο του 2015 δωρησε 8,5 εκατ. δολάρια στον μεγαλύτερο οργανισμό δημόσιων σχολείων της Νέας Υόρκης. Η δωρεά αποσκοπούσε στην βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και την δημιουργία νέων σχολείων σε γειτονιές του Brooklyn και του Manhattan.  Ο Paulson είναι παντρεμένος απο το 2000 με την Jenny Zaharia, μετανάστρια από τη Ρουμανία, η όποια ακολούθησε τον μεγαλύτερο αδελφό της ο όποιος ειχε αυτομολύσει λίγο καιρό νωρίτερα στις ΗΠΑ. Έχουν δυο κόρες. Για παιδί μεταναστών δεν τα έχει καταφέρει και άσχημα ο κ. Paulson το όνομα του οποίου μονοπωλεί τις τελευταίες ήμερες τον οικονομικό και όχι μόνο τύπο. Άγγελος η διάβολος. Ο καιρός θα δείξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: