Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ: Νεκροί και καταστροφές - ΦΩΤΟ


Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε τα ξημερώματα της Τετάρτης την Ιταλία αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 22 νεκρούς και πολλά κατεστραμμένα κτίρια. Υπάρχουν έντονοι φόβοι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.


Ο «εγκέλαδος» χτύπησε στις 3:36 (τοπική ώρα) την κεντρική Ιταλία. 
Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο χωριό Ακκούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 4 χλμ.
Ο σεισμός, ο οποίος διήρκεσε 20 δευτερόλεπτα, έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.
Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, υπάρχουν καταρρεύσεις κτιρίων στα πυκνοκατοικημένα χωριά Αματρίτσε και Ακκούμουλι.
Μέχρι στιγμής η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη ως προς τον αριθμό των θυμάτων λόγω των καταστροφών που έχουν προκληθεί και της αδυναμίας πρόσβασης σε πληγείσες περιοχές. 
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πιά». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι σημειώθηκαν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια και αναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ' 'Ακουϊλα, του 2009, αλλά ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.
Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών, μετά την σεισμική δόνηση των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία, είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο Twitter.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική έχουν δεχθεί δεκάδες κλήσεις τρομαγμένων πολιτών, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής αν υπάρχουν θύματα.

"Είναι ένα δράμα, το μισό χωριό εξαφανίστηκε"

Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ. από το επίκεντρο. Με την πάροδο του χρόνου, πολίτες, συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα.
Στην πόλη Αματρίτσε έχουν σημειωθεί οι σημαντικότερες ζημιές, καθώς η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί κυρίως. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA και τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Με σπασμένη τη φωνή, ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: "είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ' αυτό είναι αποκλεισμένες".
Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.
Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους

Συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός των θυμάτων του σεισμού

Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων του σεισμού που έπληξε σήμερα τα ξημερώματα, στις 03.36' τοπική ώρα, την κεντρική Ιταλία, είναι αδιάκοπες.
Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, υπάρχει φόβος ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα πολύ βαρύτερος. Στο μεταξύ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των καταστρεπτικών επιπτώσεων του σεισμού, λόγω του ότι έχει σημειωθεί σειρά κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν απομονωθεί πολλές αγροτικές περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: