Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Διώκεται ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος για τα μαύρα ταμεία του ΠΑΣΟΚ



Στο σκαμνί

Ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη και απιστία κατά του πρώην υπεύθυνου για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Η δίωξη έχει διπλό σκέλος κι αφενός αφορά τα 15 εκατομμύρια ευρώ που είχαν βρεθεί στα ταμεία του κόμματος χωρίς παραστατικά, αφετέρου το γεγονός ότι δόθηκε ως εγγύηση η κρατική επιχορήγηση παράλληλα σε 4 τράπεζες για να δοθούν στο ΠΑΣΟΚ δάνεια.
H κατηγορία της απιστίας αφορά τα 15 εκατ. ευρώ που είχαν βρεθεί στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από εσωτερική έρευνα. Ο επί σειρά ετών υπευθύνος των οικονομικών του κινήματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος είχε κληθεί να εξηγήσει γιατί κρατείτο ένα τόσο μεγάλο ποσό και δεν είχε κατατεθεί σε κάποια τράπεζα ώστε να ωφελείται το ΠΑΣΟΚ και από τους τόκους, και το δεύτερο, γιατί για μεγάλο μέρος των δαπανών της επίμαχης περιόδου δεν υπάρχουν παραστατικά. Η κατηγορία αφορά την απουσία των εν λόγω παραστατικών, που παρότι ζητήθηκαν από τον εισαγγελέα που διενεργούσε την έρευνα δεν του εστάλησαν ποτέ. Επίσης την περίοδο 2007 - 2009 εμφανίζεται να φυλάσσεται το ποσόν αυτό στο ταμείο του κόμματος, παρότι προερχόταν κυρίως από δάνειο 9,5 εκατ. ευρώ που είχε λάβει το κόμμα από 4 τράπεζες.
Η κατηγορία της απάτης βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι ο κ. Σπυρόπουλος, ζητώντας και λαμβάνοντας δάνειο 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Αττικής, εγγράφως έδωσε ως εγγύηση για το δάνειο την κρατική επιδότηση στο κόμμα. Την ίδια εγγύηση είχε δώσει σε άλλες 3 τράπεζες από τις οποίες επίσης είχε δανειοδοτηθεί το συγκεκριμένο κόμμα. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα και τη δίωξη, το ποσό της επιδότησης, το οποίο δόθηκε ως εγγύηση σε 4 τράπεζες, ήταν μάλιστα μικρότερο από τα δάνεια που έλαβε τελικά το κόμμα.
Η δικαιοσύνη παρενέβη στην εξέταση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ μετά από μήνυση που κατέθεσε πριν από τρία χρόνια στον οικονομικό εισαγγελέα πολίτης που όπως δήλωσε παρακινήθηκε από δημοσιεύματα για κατασπατάληση της περιουσίας του κόμματος. Τον έλεγχο των οικονομικών του κόμματος ζήτησε από έξι εταιρείες ορκωτών λογιστών ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε η «μαύρη τρύπα» που χρεωκόπησε το κόμμα.
Το πόρισμα των ελεγκτών που περιλαμβάνει την περίοδο 2004-2012 παραδόθηκε το 2013 στον τότε γενικό γραμματέα του κόμματος Νίκο Σαλαγιάννη. Για αρκετό χρόνο το πόρισμα έμεινε στο συρτάρι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενώ το καλοκαίρι του 2014 δόθηκε στη δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: