Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Βροχή και οδήγηση: Τι να προσέχετε!

Βροχή και οδήγηση: Τι να προσέχετε!
Το φθινόπωρο ξεκίνησε να κάνει δειλά, δειλά αισθητή τη παρουσία του και οι πρώτες βροχές έκαναν την εμφάνισή τους. Οι βρεγμένοι δρόμοι απαιτούν την προσοχή μας για να αποφύγουμε δυσάρεστα απρόοπτα!
Το βρεγμένο οδόστρωμα και ειδικά έπειτα από τις πρώτες βροχές είναι αρκετά ολισθηρό και η έλλειψη προσοχής ή ακόμα και οι υπερβολές κατά την οδήγηση (αυξημένη ταχύτητα, μη τήρηση των ασφαλών αποστάσεων από το προπορευόμενο όχημα) μπορούν να έχουν ως επακόλουθο κάποιο τροχαίο ατύχημα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχουμε αυξημένη τη προσοχή μας και τα αντανακλαστικά μας να είσαι συνεχώς σε επαγρύπνηση. Η οδήγηση στη βροχή είναι μια διαδικασία δύσκολη, σαφώς δυσκολότερη από την οδήγηση σε στεγνό οδόστρωμα. Ας δούμε μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε με ασφάλεια στο προορισμό μας, ενώ θα έχουμε και ήσυχο τον ασφαλιστικό μας σύμβουλο, γλιτώνοντας το όποιο ατύχημα.
Πριν ξεκινήσετε την οδήγηση σε βροχή θα πρέπει να ελέγξετε την κατάσταση των ελαστικών σας, μιας και είναι αυτά που σας εξασφαλίζουν την επαφή με την άσφαλτο. Βεβαιωθείτε ότι ελαστικά που φοράτε είναι σε άρτια κατάσταση με επαρκές πάχος πέλματος, δεν είναι πολυκαιρισμένα και δεν έχουν σκληρύνει με τα χρόνια.
Έπειτα ελέγξτε τους υαλοκαθαριστήρες. Θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, να καθαρίζουν επαρκώς το παρμπρίζ, χωρίς να αφήνουν ενοχλητικά σημάδια τα οποία θα εμποδίζουν το οπτικό σας πεδίο. Στην πλυστική θα πρέπει να υπάρχει επαρκής ποσότητα καθαριστικού για τα τζάμια, μιας και έτσι θα μπορέσετε να απομακρύνεται λάσπες και άλλες βρωμιές.
Σε ότι αφορά τώρα αμιγώς το κομμάτι της οδήγησης, θα πρέπει αρχικά να αφήνετε αρκετή απόσταση από τα άλλα οχήματα. Σε ένα βρεγμένο οδόστρωμα οι αποστάσεις φρεναρίσματος διπλασιάζονται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει κι εσείς να διπλασιάσετε την απόσταση που θα έχετε από τα προπορευόμενα οχήματα.
Επιπρόσθετα θα πρέπει και η ταχύτητα που θα κινείστε να είναι μικρότερη, ενώ και οι κινήσεις στο τιμόνι αρκετά πιο ήρεμες. Η υψηλή ταχύτητα θα επιφέρει το φαινόμενο της υδρολίσθησης. Τι είναι αυτό το φαινόμενο; Κινούμενοι με υψηλές ταχύτητες, το νερό δεν προλαβαίνει να απαχθεί από το πέλμα του ελαστικού με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα φιλμ νερού ανάμεσα στο δρόμο και το ελαστικό. Το τιμόνι ελαφραίνει κατά πολύ κι αν ο οδηγός δεν αντιδράσει εγκαίρως (μειώνοντας ταχύτητα και κάνοντας ήρεμες κινήσεις με το τιμόνι) τότε το αυτοκίνητο μπορεί να χάσει τη πορεία του.
Τέλος, ο οδηγός θα πρέπει να αποφεύγει τα σημεία που λιμνάζουν νερά, καθώς μια λακκούβα με νερό μπορεί να είναι πιο βαθιά από ότι υπολογίζουμε και να κάνουμε κάποια μεγάλη βλάβη στο αυτοκίνητό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: