Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Εθισμός στο facebook και κατάθλιψη

Σύμφωνα με τη γνώμη των ερευνητών λοιπόν, τα άτομα που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξαρτηθούν από το Facebook είναι τα άτομα που είναι επιρρεπή κι ευαίσθητα στην απόρριψη και την ντροπή.
Εθισμός στο facebook και κατάθλιψη


Σε μια μικρή μελέτη που διεξήχθη στην Πολωνία βρέθηκε ότι η κατάθλιψη συνιστά σημαντικό προγνωστικό παράγοντα της ευαισθησίας που έχει ένα άτομο να εξαρτηθεί από τη χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται για μια εξάρτηση που θυμίζει πολύ τον εθισμό, αλλά εδώ η έμφαση δίνεται στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται οι σχέσεις του ατόμου με τους γύρω του. Παράλληλα, οι άνδρες, τα άτομα μικρής ηλικίας και όσοι περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο βρέθηκε ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μια μη υγιή εξάρτηση από το Facebook, την πιο δημοφιλή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.


Οι ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής είναι πολύ λίγα γνωστά σχετικά με τη χρήση του Facebook και την προσωπικότητα, και ανησυχούν ότι η παρούσα μελέτη δεν έλαβε επαρκώς υπ’ όψιν της τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Για παράδειγμα, μπορεί ένα ντροπαλό άτομο με μέτριες κοινωνικές δεξιότητες να έχει τη δυνατότητα με τη βοήθεια των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης να δημιουργήσει ένα προφίλ, το οποίο, αν και δεν είναι ακριβές, μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη κοινωνικών επαφών.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό συμμετείχαν 672 Πολωνοί χρήστες του Facebook, τα 2/3 εκ των όποιων ήταν γυναίκες, από 18 έως 75 ετών και με μέση ηλικία τα 28 έτη. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να απαντήσουν σε δύο ερωτηματολόγια, ένα για την εκτίμηση της εξάρτησης από το Facebook κι ένα για την ανίχνευση της κατάθλιψης. Ο σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της χρήσης του διαδικτύου γενικότερα και του Facebook ειδικότερα με την κατάθλιψη.
Ένας μεγάλος όγκος ερευνητικών δεδομένων δείχνει ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο συχνά συνυπάρχει με άλλες διαταραχές, όπως είναι η κατάθλιψη, η σεξουαλική δυσλειτουργία ή άλλες μορφές εθισμού. Ο πρωταρχικός σκοπός της μελέτης ήταν να απαντήσει στο ερώτημα εάν η κατάθλιψη και η καθημερινή χρήση του διαδικτύου σχετίζονται με την εξάρτηση από το Facebook.

Ως εξάρτηση από το Facebook ορίστηκε η υπερβολική ενασχόληση με την εν λόγω ιστοσελίδα, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι δραστηριότητες της καθημερινότητας, αλλά και οι διαπροσωπικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, βρέθηκε ότι ο συνολικός χρόνος που αφιέρωνε ένα άτομο στο διαδίκτυο σχετιζόταν με τα επίπεδα εξάρτησής του από το Facebook και η εξάρτηση από το Facebook βρέθηκε, επίσης, να σχετίζεται με υψηλότερη βαθμολογία στο εργαλείο ανίχνευσης της κατάθλιψης. Ο συνολικός χρόνος που αφιερώνει ένα άτομο στο διαδίκτυο, όμως, δεν βρέθηκε να σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι αυτοί που είναι πιο πιθανό να εθιστούν στη χρήση του Facebook είναι άτομα χαμηλής αυτο-καθοδήγησης που αναζητούν διαρκώς νέες, ευκαιριακές συγκινήσεις. Για τα άτομα αυτά συχνά η χρήση σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, αποτελεί ένα υποκατάστατο των πραγματικών γνωριμιών που τους επιτρέπει να διατηρούν απόσταση. Δεν προσφέρει, όμως, ουσιαστική ευκαιρία για οικειότητα και δεν ενισχύει την ικανότητα δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης που βασίζονται στην ειλικρίνεια.

Σύμφωνα με τη γνώμη των ερευνητών λοιπόν, τα άτομα που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξαρτηθούν από το Facebook είναι τα άτομα που είναι επιρρεπή κι ευαίσθητα στην απόρριψη και την ντροπή. Είναι τα άτομα που θα αισθανθούν περισσότερο ευάλωτα όταν αντιληφθούν επιθετικότητα και όταν νιώσουν απόρριψη και ντροπή, και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν καλά το πρόβλημα. Οι ερευνητές τονίζουν μάλιστα το παράδοξο του ότι τα άτομα που κάνουν κατάχρηση του Facebook είναι πιο πιθανό να είναι ευάλωτα στους κινδύνους του.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: