Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Επτά ελληνικά ΑΕΙ στα 1.000 καλύτερα παγκοσμίως!

Τη φετινή κατάταξη με τα «1.000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου» δημοσίευσε το Center for World University Rankings, στην οποία το Χάρβαρντ φιγουράρει στη θέση του κορυφαίου πανεπιστημίου παγκοσμίως και τα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα καταλαμβάνουν σχεδόν όλες τις θέσεις στην πρώτη δεκάδα. Στη χιλιάδα περιλαμβάνονται και εφτά ελληνικά πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη 297η θέση, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην 439η, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην 513η, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην 555η, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην 644η, το Πανεπιστήμιο Πατρών στην 650η και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην 919η θέση. Στην πρώτη δεκάδα, αμέσως μετά το Χάρβαρντ, ακολουθούν ακόμη δύο αμερικανικά ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, το Στάνφορντ στη δεύτερη θέση και το ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης) στην τρίτη.

Η κατάταξη

Στην τέταρτη και την πέμπτη θέση κατατάσσονται τα δύο κορυφαία βρετανικά εκπαιδευτικά πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης, ενώ στη δεκάδα ακολουθούν μόνο αμερικανικά πανεπιστήμια, τα Κολούμπια, Μπέρκλεϊ, Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Πρίνστον και Γέιλ. Από τα 1.000 πανεπιστήμια της λίστας 224 βρίσκονται στις ΗΠΑ, 90 στην Κίνα, 74 στην Ιαπωνία και 65 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Center for World University Rankings χρησιμοποιεί οκτώ δείκτες στην αξιολόγησή του, μεταξύ αυτών την ποιότητα της εκπαίδευσης, την εύρεση εργασίας των αποφοίτων και την επιρροή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: