Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού οι ελεύθεροι επαγγελματίεςΤης Αλεξάνδρας Γκίτση


Εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού μένει μεγάλο μέρος ελεύθερων επαγγελματιών και συγκεκριμένα όσοι δεν έχουν εμπορική δραστηριότητα, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες του Capital.gr.
Αυτή είναι σύμφωνα με πληροφορίες μια από τις υποχωρήσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική πλευρά προκειμένου να "κλείσει" η διαπραγμάτευση για το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, δηλαδή της διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, Προμηθευτές, κ.α. Ο αρχικός στόχος της Κυβέρνησης ήταν η συγκεκριμένη ρύθμιση να "αγγίξει” τουλάχιστον 400.000 νομικά πρόσωπα (300.000 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι 70.000 μικρές επιχειρήσεις και 30.000 μεγάλες επιχειρήσεις), που σήμερα εμφανίζονται να έχουν ληξιπρόθεσμα ανοίγματα μόνο στις τράπεζες άνω των 60 δισ. ευρώ, όπως είχε αναφέρει προ διμήνου στο Capital.gr στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας.
Σύμφωνα με Κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, "διαβατήριο” για ένταξη στον συγκεκριμένο μηχανισμό θα μπορούν να λάβουν όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ. Δηλαδή σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φυσικά οι μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν "κόκκινες” επιχειρηματικές οφειλές θα μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό. Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών τους. Αν οι πιστωτές δεν συναινέσουν στην ένταξη, τότε η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στη διαδικασία.
Σημειώνεται πως η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι αφ ενός προαιρετική και όχι υποχρεωτική και αφ ετέρου αν και εφόσον μπει στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας για να προχωρήσει αυτή, δηλαδή να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, θα πρέπει να έχει κριθεί βιώσιμη. Οι δείκτες που θα κρίνουν αν μια επιχείρηση είναι βιώσιμη για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα είναι το EBITDA, ο τζίρος, το ύψος των χρεών, ο κλάδος δραστηριότητας κλπ., ενώ για τις μικρές θα είναι αντίστοιχοι δείκτες οι οποίοι θα καθοριστούν από τις τράπεζες, όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος. Το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο θα αφορά σε παλαιά χρέη επιχειρήσεων δηλαδή σε χρέη που είχαν "γεννηθεί” έως τον Σεπτέμβριο, θα έχει ισχύ περί τους 18 μήνες, ενώ οι πρώτες υποθέσεις θα ξεκινήσουν να εξετάζονται δύο με τρεις μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοθετήματος.
Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των χρεών προς το Δημόσιο και κυρίως σε ότι αφορά τις οφειλές ΦΠΑ και ΦΜΥ και αν αυτές θα μπορούν να κουρεύονται, οι δύο πλευρές, δηλαδή οι εκπρόσωποι των Θεσμών και η ελληνική πλευρά, φαίνεται να έχουν βρει μια χρυσή τομή. Σύμφωνα με το ίδιο Κυβερνητικό στέλεχος για το συγκεκριμένο θέμα πως εκτός ρύθμισης, δηλαδή εκτός κουρέματος, μένουν ΦΠΑ και ΦΜΥ που έχουν εισπραχθεί αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο δημόσιο. Αντιθέτως ΦΠΑ και ΦΜΥ που δεν έχουν εισπραχθεί θα μπορούν να "κουρεύονται” όπως είπε το ίδιο Κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Το σχέδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού,  ανοίγει τον δρόμο για "κούρεμα" ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες, Προμηθευτές, κ.α. Βέβαια θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως η οποία λύση συμφωνηθεί μεταξύ των πιστωτών και της εταιρείας, θα αφορά τη συγκεκριμένη και μόνο περίπτωση, και θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών. Η λύση π.χ. μπορεί να περιλαμβάνει πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, "κούρεμα" μέρους των οφειλών ή και άλλες μορφές ρύθμισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους των επιχειρήσεων, αλλά και ένεση ρευστότητας από τον επιχειρηματία ή από στρατηγικό επενδυτή, αν και εφόσον υπάρχει στην εικόνα, κ.α.. Σημειώνεται επίσης ότι τον ρόλο του συντονιστή - διαμεσολαβητή της όλης διαπραγμάτευσης μεταξύ επιχείρησης και πιστωτών, θα αναλάβουν οι 2.500 πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επίσης σύμφωνα το ίδιο στέλεχος στο προωθούμενο νομοσχέδιο θα υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη νομική κάλυψη των στελεχών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη στον νόμο θα αφορά το γενικό πλαίσιο και κάθε τράπεζα θα συντάξει τον κανονισμό, όπως είπε η ίδια πηγή.
Εν τω μεταξύ αναβλήθηκε η προγραμματισμένη σημερινή (Κυριακή) συνάντηση Θεσμών και Οικονομικού Επιτελείου για την νομοθέτηση των συστάσεων που προτείνονται με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ Νο3. Νέα συνάντηση για το θέμα της αγοράς αλλά και τον εξωδικαστικό μηχανισμό έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: