Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Πανηγυρισμοί στο Μαϊάμι για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο- σιγή στην Αβάνα - VIDEO

PAN

Πανηγυρισμούς πυροδότησε στους δρόμους του Μαϊάμι, όπου ζουν οι περισσότεροι από τους Κουβανούς εξορίστους, η είδηση του θανάτου του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο: Πολλοί βγήκαν στους δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και φωνάζοντας «Cuba Libre!» (Η Κούβα είναι ελεύθερη) και «el viejo murio» (ο γέρος είναι νεκρός).
Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, στην Αβάνα επικρατούσε σιγή μετά την ανακοίνωση, η οποία έγινε αργά το βράδυ.
Στον κυβερνοχώρο χιλιάδες ήταν αυτοί που χαιρέτισαν τον θάνατο ενός «στυγνού δικτάτορα» και του καταπιεστικού καθεστώτος του, ενώ η Ιλεάνα Ρος Λέτινεν, της Βουλής των Αντιπροσώπων, που μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Κούβα σε ηλικία επτά ετών, είπε πως ο θάνατός του αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη της Κούβας.

Ωστόσο, άλλοι θρηνούν τον θάνατο ενός «επαναστάτη».

1. Today the world lost an iconic revolutionary leader Fidel Castro who liberated his nation from all vestiges of imperialism.

Ο Φιντέλ Κάστρο «ενσάρκωσε την κουβανική επανάσταση», στις «ελπίδες» και τις «διαψεύσεις» της, εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Παράγοντας του Ψυχρού Πολέμου, εκπροσωπούσε για τους Κουβανούς την υπερηφάνεια της απόρριψης της εξωτερικής κυριαρχίας».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, χαρακτηρίζοντας τον Κουβανό ηγέτη «σύμβολο μιας εποχής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
«Αυτός ο διακεκριμένος πολιτικός άνδρας θεωρείται δικαίως σύμβολο μιας εποχής της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας», δήλωσε ο Πούτιν σε μήνυμά του προς τον Κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, προσθέτοντας πως ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας «ειλικρινής και πιστός φίλος» της Ρωσίας.
Τη λύπη του εξέφρασε και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι.

Fidel Castro was one of the most iconic personalities of the 20th century. India mourns the loss of a great friend.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, χαρακτήρισε τον Κάστρο ως «ένα μεγάλο φίλο του Μεξικού» ενώ ο πρόεδρος του Ισημερινού, Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, τον χαρακτήρισε ως έναν “αιώνιο σύντροφο,” μεταδίδει το BBC.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, τόνισε ότι: «Οι επαναστάτες του κόσμου, πρέπει ν' ακολουθήσουν την κληρονομιά του».
Ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε: «Ο Φιντέλ ύψωσε το ανάστημά του κι ενδυνάμωσε τη χώρα του, στη διάρκεια του πιο σκληρού αμερικανικού αποκλεισμού κι ενώ ασκούνταν κολοσσιαίες πιέσεις, πάνω του» σύμφωνα με το BBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια: