Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Δημόσιο-Αναγνώριση προϋπηρεσίας: Στη δημοσιότητα η εγκύκλιος -Τι προβλέπει




Εκδόθηκε η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη (για την οποία είχε γράψει η aftodioikisi.gr) που καλεί τις «αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού, αλλά και τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια για την κατά προτεραιότητα και το αργότερο έως τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους εξέταση των αιτήσεων υπαλλήλων για την αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου τομέα».
Παράλληλα, με την εγκύκλιο διευκρινίζεται και υπενθυμίζεται ότι για την αναγνώριση αποδεδειγμένης προϋπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του αρ. 98 του Υ.Κ. και του Π.Δ. 69/2016 πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:
-να έχει διανυθεί προ του διορισμού /πρόσληψης του υπαλλήλου.
-να έχει παρασχεθεί εκτός δημοσίου τομέα. Εν προκειμένω υπενθυμίζεται ότι προϋπηρεσία σε ν.π.ι.δ. του δημοσίου δύναται να αναγνωριστεί κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρ. 98 του Υ.Κ.. Σε κάθε περίπτωση για την εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 98 του Υ.Κ., αλλά και του Π.Δ. 69/2016 θα πρέπει να εξετάζεται η νομική μορφή που είχε ο φορέας κατά το χρόνο που διανύθηκε η προϋπηρεσία.
– να έχει αποκτηθεί μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών της κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, στην οποία ανήκει ο υπάλληλος κατά το χρόνο της ένταξης, δηλαδή κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης αναγνώρισης προϋπηρεσίας και σε κάθε περίπτωση κατά το χρόνο εξέτασης της αιτήσεως από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο. Εν προκειμένω διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες προαναφερόμενες σχετικές διατάξεις, προϋπηρεσία υπαλλήλου κατηγορίας π.χ. ΠΕ κατά το χρόνο της ένταξης, η οποία αποκτήθηκε με τυπικό προσόν κατώτερης κατηγορίας, δεν δύναται να αναγνωριστεί. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται τόσο οι υπηρεσίες προσωπικού όσο και τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά την εξέταση των αιτημάτων των υπαλλήλων τους σε περίπτωση που αιτούνται μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία ή σε άλλο κλάδο της ίδιας κατηγορίας και ταυτόχρονα αναγνώριση προϋπηρεσίας. Σε περίπτωση ωστόσο που υπάλληλος κατηγορίας π.χ. ΔΕ κατά το χρόνο της ένταξης, στον οποίο έχει ήδη αναγνωριστεί προϋπηρεσία που αποκτήθηκε με το βασικό τίτλο σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατ΄ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της παρ. 6 του αρ. 98 του ΥΚ και του Π.Δ. 69/2016, μεταταχθεί σε μεταγενέστερο χρόνο ήτοι κατόπιν ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναγνώρισης της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου τομέα σε ανώτερη κατηγορία ή σε άλλο κλάδο ίδιας κατηγορίας ή σε άλλη υπηρεσία, δεν αίρονται οι έννομες συνέπειες που απέρρευσαν για τον υπάλληλο κατά το χρόνο αναγνώρισης της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου τομέα (παρ. 1 αρ. 6 του Π.Δ. 69/2016).
– να έχει αποκτηθεί μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται. Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι προϋπηρεσία που αποκτήθηκε σε χρόνο κατά τον οποίο η άδεια άσκησης επαγγέλματος δεν προβλεπόταν, αλλά θεσμοθετήθηκε και απαιτείτο σε χρονικό διάστημα μεταγενέστερο, η προϋπηρεσία αυτή για το διάστημα που δεν απαιτείτο η άδεια δύναται να αναγνωριστεί εφόσον νομίμως ασκείτο κατά το χρόνο εκείνο το επάγγελμα. Οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι θα πρέπει να συμπεριλάβουν στην αίτησή τους σχετική νομοθεσία που τεκμηριώνει το νόμιμο της ασκήσεως του επαγγέλματός τους, ως ανωτέρω.
– να έχουν κατατεθεί με πληρότητα τα απαιτούμενα κατ΄ αρχήν από το άρθρο 6 δικαιολογητικά.
– να είναι η προϋπηρεσία συναφής προς τα αντικείμενα, στα οποία απασχολούνται οι υπάλληλοι ή είναι δυνατόν κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους να απασχοληθούν.
Γενικές παρατηρήσεις επί της διαδικασίας αναγνώρισης προϋπηρεσίας:
α) Σύμφωνα με τις σχετικές προαναφερόμενες διατάξεις περί αναγνώρισης προϋπηρεσίας, η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης δεν αποτελεί κατά νόμο αποδεικτικό στοιχείο σχετικά με την απόδειξη της ειδικότητας του απασχολούμενου σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν υφίσταται πλέον. Περαιτέρω τα φωτοαντίγραφα των καρτελών ενσήμων δεν υποκαθιστούν τις απαραίτητες προβλεπόμενες βεβαιώσεις των οικείων ασφαλιστικών φορέων. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται επίσης ότι οι βεβαιώσεις αυτές αποστέλλονται στην υπηρεσία, όπου ανήκει οργανικά ο υπάλληλος, και σε καμία περίπτωση στην υπηρεσία μας.
β) Για ευχερέστερη διαχείριση των αιτήσεων των υπαλλήλων παρακαλούνται οι  διευθύνσεις διοικητικού/προσωπικού κατά τη διαβίβαση των αιτήσεων στα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια να συναποστέλλεται και κάθε περαιτέρω απαιτούμενο στοιχείο, ιδίως χρόνος κτήσης του βασικού τίτλου σπουδών.
γ) Επισημαίνεται δε ότι  η αναγνώριση προϋπηρεσίας με τις διατάξεις του Π.Δ. 69/2016 για χρονικό διάστημα, το οποίο έχει ήδη αναγνωριστεί ή αιτείται να αναγνωριστεί ως πραγματική δημόσια υπηρεσία κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρ. 98 του ΥΚ δεν είναι δυνατή, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός προϋπηρεσίας για βαθμολογική εξέλιξη που έχει παρασχεθεί σε διαφορετικούς φορείς το ίδιο χρονικό διάστημα και ο προσπορισμός ταυτόσημων πλεονεκτημάτων εν προκειμένω για τον ίδιο σκοπό, ήτοι τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων. Επισημαίνεται δε ότι οι διατάξεις του ν.4354/2015 αφορούν τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων και είναι διακριτές από τις ρυθμίσεις που αφορούν την αναγνώριση προϋπηρεσίας για βαθμολογική εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: