Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Να γιατί οι άντρες πεθαίνουν πιο νωρίς απ' τις γυναίκες


Οι ιοί δείχνουν μια "προτίμηση" στους άνδρες, ενώ οι γυναίκες συχνά αρρωσταίνουν πιο ελαφριά, λέει έρευνα 

Παραδοσιακά οι γυναίκες κοροϊδεύουν τους άνδρες ότι με το παραμικρό αρρωσταίνουν του... θανατά. Όμως μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να δικαιολογήσει κάπως το «ισχυρό» φύλο, δείχνοντας πως συχνά οι ιοί και τα μικρόβια δείχνουν μια «προτίμηση» στους άνδρες.


Τουλάχιστον ορισμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι πιο επιθετικοί, όταν μολύνουν τους άνδρες, ενώ είναι πιο ήπιοι στις γυναίκες. Έτσι, προκαλούν συχνότερα σοβαρές ασθένειες και θάνατο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.
Οι επιστήμονες ήξεραν ότι όχι σπάνια οι άνδρες και γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στις αρρώστιες. Αλλά φαίνεται πως και τα ίδια τα μικρόβια έχουν προσαρμοσθεί να επιδρούν διαφορετικά στα δύο φύλα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει μια εξελικτική αιτία πίσω από αυτό: οι γυναίκες που γεννούν παιδιά, στα οποία μπορούν να μεταφέρουν τους μικροοργανισμούς μέσω του τοκετού ή του θηλασμού, είναι πιο χρήσιμες για την εξάπλωση των μικροβίων. Συνεπώς τα τελευταία έχουν κάθε λόγο να μη σκοτώσουν τις γυναίκες (οι άνδρες είναι πιο άχρηστοι...).
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Royal Holloway του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Φρανσίσκο Ουμπέδα της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», μελέτησαν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα στις περιπτώσεις διαφόρων λοιμώξεων, π.χ. του ιού HTLV-1 που μπορεί να οδηγήσει σε λευχαιμία, κάτι που συμβαίνει συχνότερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.
Μικροοργανισμοί που μεταδίδονται από τη μητέρα στο παιδί, όπως της ερυθράς, της ανεμοβλογιάς, της ηπατίτιδας και ο ιός Ζίκα, τείνουν να είναι πιο ήπιοι για τις γυναίκες και πιο επιβαρυντικοί για τους άνδρες.
Οι άνδρες που παθαίνουν φυματίωση, έχουν μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από ό,τι οι γυναίκες. Οι άνδρες που μολύνονται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), έχουν πενταπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με τις γυναίκες. Οι άνδρες που μολύνονται από τον ιό Επστάιν-Μπαρ, έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν λέμφωμα Χότζκιν σε σχέση με τις γυναίκες.
Οι επιστήμονες αναρωτιούνται πώς ξέρει ο ιός ότι βρίσκεται σε ανδρικό ή γυναικείο σώμα. Αν το μάθουν, μπορεί στο μέλλον να τον κοροϊδέψουν και να τον κάνουν να νομίζει ότι βρίσκεται σε γυναικείο σώμα, ενώ στην πραγματικότητα θα βρίσκεται σε ανδρικό!
www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: