Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Lappas Award/ Βραβείο Λάππα

Lappas Award 2016:
15-day residency
4 artists
1 winner

A collaboration between the Athens School of Fine Arts and Elmin Bauxites S.A.

 Μεγάλη νικήτρια του Lappas Award αναδείχθηκε η Δανάη Κωτσάκη!



 Έργο Ηλία Σίψα
Έργο Αλέξανδρου Κακλαμάνου

Έργο Γιώργου Μωραΐτη








Ένας πρωτοποριακός θεσμός γεννιέται στις εγκαταστάσεις της ΕΛΜΙΝ Bauxites Α.Ε.
H βιομηχανική εργασία συναντά τη σύγχρονη τέχνη
Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας Vagonetto, με την υποστήριξη της εταιρείας ELMIN BAUXITES Α.Ε. και σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), πραγματοποιεί έναν πρωτοποριακό διαγωνισμό εικαστικής διαμονής, με θέμα «Ο Μεταλλωρύχος και η εργασία του» στη μνήμη του αποθανόντα καθηγητή της ΑΣΚΤ και γλύπτη Γεωργίου Λάππα. Το project θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της ELMIN BAUXITES Α.Ε. στην Άμφισσα, από 21/11 μέχρι 3/12. H διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 4/12 με την απονομή του βραβείου «Γ. Λάππας», ύψους 10.000 ευρώ, στον υποψήφιο που θα αναδειχθεί από ειδική επιτροπή ενώ η συλλογή των έργων θα αποτελέσει μέρος της μόνιμης έκθεσης του Μεταλλευτικού Μουσείου.
Στo διαγωνισμό συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κακλαμάνος Αλέξανδρος, Κωτσάκη Δανάη, Μωραΐτης Γιώργος και Σιψάς Ηλίας. Οι υποψήφιοι, απόφοιτοι της ΑΣΚΤ, επιλέχθηκαν μετά από υποβολή προτάσεων για υλοποίηση επιτόπιων (in situ/site specific) έργων χώρου (installation art, soundart, videoart, landart, γλυπτική, κατασκευές κλπ.), εμπνευσμένων από τις καθημερινές εργασίες του «Μεταλωρύχου». Σε διάστημα 14 ημερών, θα πραγματοποιήσουν τα έργα in situ, με υλικά από τις εγκαταστάσεις της ELMIN BAUXITES Α.Ε.
Η δημιουργία του θεσμού της εικαστικής διαμονής συμβάλλει δυναμικά στην ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητάς της Φωκίδας, καθώς το μεταλλείο αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής και της βιομηχανικής ιστορίας, τόσο της περιοχής όσο και ολόκληρης της Ελλάδας. Αποτελεί τομή για το πεδίο των εικαστικών στη χώρα μας και αναδεικνύει τους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς του επαγγέλματος του Μεταλλωρύχου με την καλλιτεχνική έκφραση.
Ποιος ήταν ο Γιώργος Λάππας
Ο Γιώργος Λάππας γεννήθηκε στο Κάιρο το 1950. Σπούδασε κλινική ψυχολογία στο Reed College Portland Oregon (1969-1973) και εργάστηκε εθελοντικά σε ψυχιατρεία. Το 1974 με υποτροφία του Ιδρύματος Watson ερεύνησε τη γλυπτική των ινδικών ναών. Παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικής στο Architectural School of Architecture του Λονδίνου και στη συνέχεια μπήκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου σπούδασε γλυπτική με καθηγητές τον Γιάννη Παππά και τον Γιώργο Νικολαΐδη (1976-1981). Συνέχισε τις σπουδές του στην École nationale supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού με υποτροφία του γαλλικού κράτους.
Εργάστηκε σε Γαλλία και Αγγλία ως το 1986. Το 1991 πήρα υποτροφία του ιδρύματος Cartier στο Παρίσι. Από το 1995 ταξιδεύει και εργάζεται στην Αγγλία, ΗΠΑ και Ιαπωνία. Εκθέτει έργα του από το 1981 σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1992 δίδασκε στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.
Πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 66 ετών.
Στη φωτογραφία χαρακτηριστικό έργο του καλλιτέχνη

http://www.amfissaface.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: