Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Καρδιακή ανεπάρκεια: συμπτώματα που μαρτυρούν επικίνδυνη επιδείνωση

Καρδιακή ανεπάρκεια: συμπτώματα που μαρτυρούν επικίνδυνη επιδείνωση



Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και το οικογενειακό τους περιβάλλον θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να μπορούν αντιμετωπίσουν έγκαιρα αλλά και να προβλέψουν εξαιρετικά σοβαρές επιδεινώσεις της καρδιακής ανεπάρκειας. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν, στο στενό περιβάλλον να μπορούν να αναγνωρίσουν τα πρώτα σημάδια που προαναγγέλλουν την οξεία επιδείνωση της νόσου, προκειμένου να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια. Η καθυστέρηση στην αναγνώριση της επιδείνωσης σχετίζεται με πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών ακόμα και θνητότητας.
Έχει αποδειχτεί πλέον πως η ενημέρωση και η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων έχει μειώσει σημαντικά το ποσοστά των θανατηφόρων περιστατικών καθώς έχουν οδηγήσει τους πάσχοντες έγκαιρα στο νοσοκομείο. Έχει υπολογιστεί πως η εκπαίδευση των ασθενών και των οικογενειών τους, κατάφερε να συμβάλει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 40%-50% μείωσης της θνητότητας (από επιπλοκές της καρδιακής νόσου).
Σχετικές έρευνες αποδεικνύουν πως οι ασθενείς που παρουσιάζουν ξαφνική επιδείνωση των προβλημάτων καρδιακής ανεπάρκειας που αντιμετωπίζουν, έχουν συνήθως τα ακόλουθα συμπτώματα:
  • Πόνο στην περιοχή του στήθους : αφορά το 29% των περιπτώσεων που μελετήθηκαν
  • Συνεχή κόπωση: στο 17% των περιπτώσεων
  • Περιφερικό οίδημα : παρουσιάστηκε στο 35% των ασθενών
  • Βήχα και δυσκολία στην αναπνοή σε οριζόντια θέση : περίπου το 33% των ασθενών αντιμετώπισαν αυτό το σύμπτωμα
  • Ταχυπαλμία και ταχυκαρδία : αν και σε μικρότερο ποσοστό (7%) παρατηρούνται και αυτά τα συμπτώματα.
  • Δύσπνοια: είναι πολύ κοινό γνώρισμα που καταγράφηκε στο 92% των ασθενών με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Ειδική προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση της δύσπνοιας η οποία έχει περιγραφεί από τους ασθενείς με διαφορετικούς τρόπους όπως αίσθημα ασφυξίας, αίσθημα βάρους στο στήθος, βαριά και δύσκολη αναπνοή ή αναπνευστική δυσφορία.
Προσοχή: όταν η καρδιακή ανεπάρκεια αφορά ηλικιωμένους ασθενείς (που αποτελούν την πιο συνηθισμένη περίπτωση) και συνυπάρχει με άλλες παθήσεις υπάρχει περίπτωση σύγχυσης καθώς τα συμπτώματά τους ενδέχεται να προσιδιάζουν με αυτά της καρδιακής ανεπάρκειας!
Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τον ασθενή. Μια παλιότερη αμερικανική έρευνα απέδειξε πως ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, καθυστέρησαν υπερβολικά, ακόμα και 13 ώρες!
Οι οικογένειες των ασθενών ή τα άτομα που τα φροντίζουν πρέπει να εκπαιδεύονται από τους γιατρούς και να συζητούν κάθε πιθανή απορία τους, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν βοήθεια την κατάλληλη στιγμή. Με αυτό τον τρόπο και οι δυο πλευρές θα νιώσουν πιο σίγουρες και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: