Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΥΔΡΕΥΣΗ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ (Ανακοστολόγηση ύδρευσης –αποχέτευσης και συναφή θέματα)




Α  Ι  Τ  Η  Σ  Η         Γαλαξίδι 30  Ιανουαρίου 2017   
Ευστ. Μαρματάκη                                                       Προς το Δήμο Δελφών     
θέση  Κεραμού                                              Πρόεδρο της Οικ/κής Επιτροπής               
Γαλαξίδι                                                                         Λ. Αναγνωστόπουλο            Τ.Κ. 33052                                                           Κοιν. Γραφείο κ. Δημάρχου

Θέμα . Ανακοστολόγηση ύδρευσης –αποχέτευσης  και συναφή θέματα                                                     
-  σχετ. - έγγραφά μου  6.10.2016 ,19.12.2016 και 27.12.2016 -                     
- έγγραφά σας  30.12.2016 και 11.1.2017
Κύριε Πρόεδρε , κατ αρχήν ήθελα να σας ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκρισή σας στο υποβληθέν αίτημά μου για λήψη διαφόρων  στοιχείων.

 Όσον αφορά το θέμα ανακοστολόγησης έχω να επισημάνω τα παρακάτω.                     
-  Στο απαντητικό σας έγγραφο της 30.12.2016 αναφέρεστε μόνο στο υπομνηστικό  έγγραφό μου της 19.12.2016 κι όχι και στο εισηγητικό μου της 6.10.2016  . Σημειώνω ότι είχα στείλει 30 περίπου αντίγραφα για να διανεμηθούν σε σας και στους δημοτικούς συμβούλους χωρίς προφανώς αυτό να έχει συμβεί , όσον αφορά το πρόσωπό σας                                                                           
- Τα όσα αναφέρετε  στο έγγραφό σας είναι γνωστά αφού συμπεριλαμβάνονται στο υποβληθέν έγγραφό μου της 6.10.2016.   
                                                         
Επί πλέον σας γνωρίζω ότι ο κ. Δήμαρχος στις αρχές του 2015 στα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Γαλαξιδίου , παρουσία εκπροσώπων συλλόγων κ.ά. ,  και στις 17.2.2016 στο Παρθεναγωγείο μας είχε αναφέρει την αναγκαιότητα σύνταξης μελετών . Το δε  Σεπτέμβριο του 2016 στο Παρθεναγωγείο τη νέα  απόφαση , με συνδρομή από τη Λαμία , σύστασης Δημοτικής Επιχείρησης , κάτι που μας επαναβεβαιώνετε με το έγγραφό σας της 30.12.2016. 

-  Επαναλαμβάνω ότι ο Δήμος Δελφών , ως προς την κοστολόγηση ύδρευσης –αποχέτευσης  αποτελείται από συνομόσπονδα μέλη που έχουν διαφορετικό τρόπο λογισμού ανά Δ.Ε. και αντί να επιλύσει τις υπάρχουσες ανισότητες όχι μόνο μεταξύ των Δ.Ε. αλλά και μεταξύ των πολιτών της ίδιας Δ.Ε. διαιωνίζει την κατάσταση.                                                                                                                                
Σας υπενθυμίζω ότι το βασικό μέτρο χρέωσης είναι η κατανάλωση κι όχι αν έχεις 902 ή 1502 σπίτι όπως συμβαίνει στην Άμφισσα.                                                                      
Eπίσης με ποιο σκεπτικό  στην Ιτέα ο  υπερηλικιωμένος , ο έχων ένα εξοχικό , ο πτωχός ακόμη και εκείνος που προσπαθεί να μειώσει τα έξοδά του να πληρώνει 120 € περίπου το χρόνο ανεξάρτητα αν θα καταναλώσει 30 3,  ή 1203 το χρόνο ;                       
Το ίδιο ισχύει για το πάγιο της αποχέτευσης στο Γαλαξίδι όπου το κόστος δεν υπολογίζεται επί της κατανάλωσης νερού αλλά επί των κυβικών  με αποτέλεσμα το κόστος αποχέτευσης να υπερβαίνει το κόστος νερού !!!                                           Το πάγιο πρέπει να είναι ένα ποσό ενδεικτικό και το όλο βάρος των επισκευών , κατανάλωσης ρεύματος  κ. ά. πρέπει να το επιβαρύνονται  οι χρήστες αναλόγως των κυβικών κατανάλωσης νερού.                                                                                                                     
-  Η επισυναπτόμενη  εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής στο 22/23.10. 2013 πρακτικό της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών ,ΑΔΑ΄ΒΛΛΑΩ9Θ-1ΣΙ  , αναφέρει ότι το συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας της εγκατάστασης ΕΕΛ Γαλαξιδίου ανέρχεται σε 143.700 €.                                                                                               
Σε αυτή τη συνεδρίαση παρευρέθηκα και κατάθεσα τα πραγματικά γεγονότα , τα αλλοπρόσαλλα που διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Με βάση  αυτή την εισήγηση μειώθηκε το πάγιο των φυσικών προσώπων στην αποχέτευση κατά 50 € και το κοστολόγιο είναι αυτό που ισχύει και σήμερα .                                                                                                                                 Με το Α.Π. 6830/22.6.2016 η  Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δελφών μου γνωρίζει ότι τα ετήσια συνολικά κόστη για το αυτό θέμα στο Γαλαξίδι ανερχόντουσαν το 2013 σε 45.495,95 , το 2014 σε 31.857, 60 και το έτος 2015 σε 47.461,75 !!!

Αφού λοιπόν τα ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΝΤΑ ετήσια κόστη είναι από 90.000 έως 110.000  λιγότερα του αναφερθέντος σκεπτικού ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΑΝΑΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ  ; 
                                        
Ύστερα από τα παραπάνω κι ανεξάρτητα του τι και αν θα κάνουν καμιά ενέργεια οι κάτοικοι της Ιτέας , η  έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 που δε θα περιλαμβάνει ανακοστολόγση ύδρευσης –αποχέτευσης για το Γαλαξίδι , θα είναι ως προς το θέμα αυτό τρωτή και  βεβαίως προσβαλλόμενη. ή ετσιθελικές συμπεριφορές , αντί της εξέτασης νέων στοιχείων   δε συνάδουν σε χρηστή διοίκηση ενός δήμου .

                                                                                          
Με εκτίμηση   
Ευστάθιος Μαρματάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: