Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Πως κρατάμε τις ιώσεις μακριά!

Πως κρατάμε τις ιώσεις μακριά!


Τα κρυολογήματα και οι ιώσεις έχουν κάνει για τα καλά την εμφάνισή τους και ήδη πολλοί ταλαιπωρούνται από πυρετό, βήχα, κόπωση και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα. Πως όμως θα μπορούσαμε να τα αποφύγουμε ειδικά όταν συχνάζουμε σε πολυσύχναστους χώρους (π.χ. εργασίας, ΜΜΜ, κ.α.);
Ακολουθούν ορισμένοι απλοί τρόποι που θα μας επιτρέψει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να αποφύγουμε την ταλαιπωρία των ιώσεων:
Συμπεριλαμβάνοντας προβιοτικά στην διατροφή μας: επιστημονικές μελέτες απέδειξαν πως όσοι κατανάλωναν προβιοτικά μέσω συμπληρωμάτων ή μέσω τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. το γιαούρτι, το κεφίρ) είχαν 12% λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
Πλένοντας τακτικά τα χέρια μας.
Αερίζοντας τακτικά τον χώρο μας, ανοίγοντας συχνά τα παράθυρα, ακόμα και αν κρυώνουμε. Ο φρέσκος αέρας θα απομακρύνει τα αιωρούμενα σωματίδια των ιών, ειδικά αν μιλάμε για εργασιακούς χώρους που όλο και κάποιος θα βήχει ή θα είναι κρυωμένος.
Αποφεύγοντας να αγγίζουμε χωρίς λόγο το πρόσωπό μας: οι γιατροί τονίζουν πως όσο πιο συχνά ακουμπάμε το πρόσωπο ή τα χείλη μας, αυξάνονται οι πιθανότητές σας να κολλήσουμε κάποιον ιό. Αν το κάνετε χωρίς λόγο ή από αμηχανία, κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα κάπως αλλιώς.
Φροντίστε να αναπαύεστε και να κοιμάστε καλά: ο ύπνος είναι απαραίτητος για υγεία και ευεξία σε όλα τα επίπεδα.Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα που κοιμούνταν λιγότερο από 7 ώρες ήταν σχεδόν 3 φορές πιο επιρρεπή σε κρυολογήματα και ιώσεις, σε σύγκριση με τα άτομα που συμπλήρωσαν τουλάχιστον 8 ώρες βραδινού ύπνου. Να δίνετε σημασία και στην ποιότητα του ύπνου, δηλ. στην σωστή θερμοκρασία, στην έλλειψη παραγόντων που σας αποσπούν, π.χ. τηλεόραση, κινητό κ.α.
Να καταναλώνετε άφθονα υγρά: δεν εννοούμε φυσικά αναψυκτικά και καφέδες αλλά πολύ νερό και φυσικούς χυμούς καθώς τα υγρά είναι πολύ χρήσιμα για να διαλύουν τη βλέννα που παράγει το σώμα μας, όταν αρρωσταίνουμε. Αν μπορείτε, καλό είναι να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών την ημέρα.
Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας μέσω της κατάλληλης διατροφής: Αφήστε τα γλυκά και τα fast food για λίγο και καταναλώστε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Προσπαθήστε να καταναλώστε πράσινα λαχανικά στην ωμή μορφή τους ή μαγειρεμένα στον ατμό, μιας και το βράσιμο στο νερό καταστρέφει σημαντικά τη βιταμίνη C. Καταναλώστε βοδινό κρέας, για την πρόσληψη της βιταμίνης Α αλλά και του ψευδαργύρου, ο όποιος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: