Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Ο Στουρνάρας παραδέχτηκε πως η εφαρμογή του πλαστικού χρήματος εκτόξευσε τον κρατικό προϋπολογισμό




Στην παραδοχή ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος έδωσε σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία προχώρησε ο Γιάννης Στουρνάρας. Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί βεβαίως ότι και τα τελευταία χρόνια υπήρξε πολιτική υπερφορολόγησης, όμως δεν συμβαδίζει με τη ρητορική της αντιπολίτευσης που επιχειρεί να αποδώσει την υπεραπόδοση των εσόδων αποκλειστικά και μόνο στη φορολογική αφαίμαξη των πολιτών.
Αν και ο κυβερνητικός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για τον προϋπολογισμό του δωδεκάμηνου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2016 ήταν 1,983 δις, εν τέλει, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, καταγράφηκε πλεόνασμα 4,437 δις ευρώ, δηλαδή 3,2% πάνω από το στόχο. Το δεδομένο αυτό μεταφράστηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ως αμιγής υπερφορολόγηση των πολιτών, κάτι που διαψεύστηκε από τον Γιάννη Στουρνάρα τη Δευτέρα, αφού το μέτρο του πλαστικού χρήματος απέδωσε φορολογικά έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το οποιοδήποτε δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι ξεκάθαρη φορολογική αιμοδοσία των πολιτών, όμως απέχει παρασάγγας από την αποδοτικότητα ενός μέτρου που θα έπρεπε να εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες.
Μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφορικά με τη δημοσιονομική αποδοτικότητα της πλήρους εφαρμογής του πλαστικού χρήματος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απάντησε ότι «φέτος οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν συμβάλει μέχρι τώρα σε αύξηση εσόδων κατά 1,5 δις ευρώ, που είναι πάρα πολύ σημαντικό», προσθέτοντας: «Φανταστείτε εάν εξαπλωθούν σε όλη την επικράτεια, σε όλους τους κλάδους και τις επιχειρήσεις».
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «πράγματι ήταν αυτό (σ.σ. η χρήση πλαστικού χρήματος) που δεν το περιμέναμε και είναι το κερασάκι στην τούρτα των πολύ καλών επιδόσεων στην φορολογική διοίκηση».
Ο κ. Τριανταφυλλίδης, παίρνοντας εκ νέου το λόγο, επισήμανε τη βαρύτητα της αναφοράς - παραδοχής Στουρνάρα, με αφορμή τον «ορυμαγδό περί υπερφορολόγησης». «Πριν από λίγο είπατε, κ. Διοικητά, ότι το 1,5 δισ. είναι από την ιστορία με το πλαστικό χρήμα. Είπατε συνεισέφερε 1,5 δισ. η υιοθέτηση του πλαστικού χρήματος είπε και συμπλήρωσε λέγοντας: «Αυτό και μόνο καταδεικνύει ότι όλος αυτός ο ορυμαγδός περί υπερφορολόγησης, που εμείς τον αποδεχτήκαμε, αυτό είπαμε επώδυνο συμβιβασμό, όταν αυξάνεις τον ΦΠΑ τους έμμεσους φόρους, που είναι οι πιο άδικοι φόροι για τα κοινωνικά λαϊκά στρώματα είναι σαφές ότι είναι κατά τούτο υπερφορολογηση». 
Και συνέχισε θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα: «Δεν μπορεί, όμως, να κρύβεις και εδώ -δεν μου απαντήσατε και θέλω μια απάντηση- από πότε το πλαστικό χρήμα, τα pos παντού, η καθολική εφαρμογή δηλαδή για να συλλέξουμε αυτά τα 10 δισ. που είπε η Κομισιόν για τη μελέτη της θα μπορούσε να έχει εφαρμοστεί; Πόσα χρήματα δηλαδή, πόσα δισεκατομμύρια θα είχαν μαζευτεί σε αυτή δύσμοιρη χώρα από τη φοροκλοπή του ΦΠΑ, κ. Διοικητά, κ. Στουρνάρα, αν τα pos είχαν εφαρμοστεί από το 1990, από το 2000, από το 2004 την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, από το 2009;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: