Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.: ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑτΕ ΜΕ GE ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Σχετική εικόνα


Δελτίο Τύπου

Πρωτοποριακή συνεργασία της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ με την General Electric (GE) για την βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους ενέργειας
  
·       Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ (ΑτΕ) σε συνεργασία με την GE, εγκαθιστούν το πρώτο στον κόσμο Digital Smelter, μία καινοτόμα ψηφιακή λύση στην διαδικασία της ηλεκτρόλυσης, βασισμένη στο λειτουργικό σύστημα Predix*
·       Το Digital Smelter θα αναπτυχθεί από ομάδες της GE στις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ, αποτελώντας παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας για το πρώτο παγκοσμίως στο είδος του έργο
·       Η ψηφιακή αυτή λύση θα βελτιστοποιήσει τη διαδικασία ηλεκτρόλυσης της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ (ΑτΕ), μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας, περιορίζοντας την ποσότητα φθοριούχου αργιλίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αλουμινίου και επιτρέποντας την πρόβλεψη τρυπημάτων στις λεκάνες ηλεκτρόλυσης
·       Η ΑτΕ εφαρμόζοντας τις ψηφιακές λύσεις της GE για την ηλεκτρόλυση του αλουμινίου ανοίγει το δρόμο για αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση κατανάλωσης ενέργειας του κρίσιμου τομέα του αλουμινίου στην Ευρώπη

Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ, 14 Φεβρουαρίου 2017:  Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ (ΑτΕ), θυγατρική του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, και η GE (NYSE: GE) υπέγραψαν εχθές στο Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) δεκαετή συμφωνία με αντικείμενο την υλοποίηση του πρώτου στον κόσμο Digital Smelter, της πρώτης διεθνώς ψηφιακής λύσης στην ηλεκτρόλυση, που θα επιτρέψει στην ΑτΕ να βελτιστοποιήσει περαιτέρω τη διεργασία ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου και θα συμβάλει στην αύξηση της λειτουργικής απόδοσης και της παραγωγικότητας της εταιρείας.

Οι ψηφιακές εφαρμογές αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στην οργάνωση της επόμενης γενιάς της διεργασίας της ηλεκτρόλυσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Δημήτρης Στεφανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ, και ο Joseph Anis, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Τομέα Ενεργειακών Υπηρεσιών της GE (GE Power) για τη Μ. Ανατολή και την Αφρική, παρουσία ανώτερων στελεχών και από τις δύο εταιρείες, στο Ντουμπάι.

«Ως η μεγαλύτερη πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξετάζουμε διαρκώς καινοτόμες τεχνολογίες ώστε να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας. Η εφαρμογή ψηφιακών βιομηχανικών λύσεων αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να επιτύχουμε τη βελτιστοποίηση των διεργασιών στο σύνολο των εργασιών μας και να αυξήσουμε την παραγωγικότητα», δήλωσε ο Δημήτρης Στεφανίδης. «Η εφαρμογή της ψηφιακής λύσης στις εργασίες ηλεκτρόλυσης της GE θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτιά για τον κλάδο του αλουμινίου, που θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργικής μας απόδοσης και θα θέσει νέα πρότυπα αναφοράς για τον κλάδο».

Αναδεικνύοντας τις ισχυρές διεθνείς συνεργασίες, την εμπειρία στην αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών και τη βιομηχανική τεχνογνωσία της GE, ηοι ψηφιακή λύση για τις εργασίες ηλεκτρόλυσης αναπτύσσεται από μια ομάδα μηχανικών και στελεχών ανάπτυξης λογισμικού που εργάζονται στο Σαν Ραμόν (ΗΠΑ),  Digital Smelter Center of Excellence (COE) της GE Power στο Ντουμπάι (ΗΑΕ) και το Διεθνές Κέντρο Ερευνών της GE Power στο Μπανγκαλόρ (Ινδία). Το έργο θα εκτελεστεί από την ομάδα του Digital Smelter Center of Excellence (COE) στο Ντουμπάι, ενώ η εγκατάσταση στην οποία θα υλοποιηθεί η ψηφιακή αυτή λύση  βρίσκεται στην Ελλάδα στον Αγ. Νικόλαο, Βοιωτίας.

«Η GE βρίσκεται στην πρωτοπορία της ψηφιοποίησης του μέλλοντος του κλάδου, τόσο παγκοσμίως όσο και στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, παρέχοντας – μεταξύ άλλων – ψηφιακές βιομηχανικές λύσεις για την παραγωγή Ενέργειας και τον κλάδο Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG)», δήλωσε ο Joseph. Anis. «Συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα των ομάδων μας που βρίσκονται  ανά τον κόσμο, με αυτά του Digital Smelter Center of Excellence (COE) στο Ντουμπάι, θα συνεργαστούμε με την ΑτΕ ώστε να γράψουμε ένα ακόμα νέο κεφάλαιο, αυτή τη φορά στη ιστορία των εργασιών ηλεκτρόλυσης».

Η GE υπήρξε για παραπάνω από δύο δεκαετίες σταθερός συνεργάτης του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, μέσω της συνεργασίας της με την ΜΕΤΚΑ Α.Ε. σε έργα EPC και μετέπειτα με την ΑτΕ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ανάπτυξης της εταιρείας, προμηθεύοντας την ΑτΕ με προηγμένες τεχνολογίες και υπογράφοντας πολυετείς συμβάσεις συντήρησης αεριοστροβίλων και των συνδεδεμένων με αυτούς γεννητριών.

Η ψηφιακή λύση στις εργασίες ηλεκτρόλυσης  θα λειτουργεί στο υπολογιστικό νέφος (cloud), βασισμένη στο Predix, το λειτουργικό σύστημα της GE για το Βιομηχανικό Διαδίκτυο. Εικονικοί αισθητήρες θα διευκολύνουν τη διαρκή αξιολόγηση παραμέτρων όπως η θερμοκρασία και η χημική ισορροπία, που συνήθως δεν παρακολουθούνται σε συνεχή βάση σε πραγματικό χρόνο. Με τη σειρά του, αυτό θα βοηθήσει την εκ των προτέρων εκτίμηση της βιωσιμότητας και της συνολικής κατάστασης των λεκανών ηλεκτρόλυσης, παρέχοντας έγκαιρες αναφορές παρακολούθησης των λειτουργιών της γραμμής ηλεκτρόλυσης.

«Θα είμαστε σε θέση να αναπαράγουμε το ψηφιακό ισοδύναμο μίας πραγματικής ηλεκτρόλυσης, που δημιουργείται χρησιμοποιώντας μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και μοντέλα βασισμένα στη φυσική», δήλωσε ο Bhanu Shekhar, Επικεφαλής Ψηφιακών Τεχνολογιών (Chief Digital Officer) της GE Power στη Μ. Ανατολή και την Αφρική. «Πρόκειται για ένα ζωντανό ψηφιακό μοντέλο που θα παράγει συνεχώς στοιχεία για τη λειτουργία της ηλεκτρόλυσης και θα αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν να κάνουν με τη χρήση ενέργειας και την κατανάλωση πρώτων υλών στον κλάδο της ηλεκτρόλυσης».

«Η εφαρμογή της ψηφιακής λύσης στις εργασίες ηλεκτρόλυσης θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ, μειώνοντας, σε ετήσια βάση, το κόστος πρώτων υλών, την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος αποκατάστασης των τρυπημάτων στις λεκάνες ηλεκτρόλυσης», κατέληξε ο Δημήτρης Στεφανίδης.

Οι ψηφιακές λύσεις της GE για την ηλεκτρόλυση του αλουμινίου  ανοίγουν το δρόμο για αύξηση της παραγωγικότητας του κρίσιμου αυτού κλάδου στην Ευρώπη, την γεωγραφική περιοχή του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) αλλά και αλλού. Μια αύξηση κατά 1% στην απόδοση των εργασιών ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου μπορεί να συνεισφέρει, σε παγκόσμια βάση, στην ετήσια εξοικονόμηση 970 εκ. δολαρίων ΗΠΑ όσον αφορά το συνολικό κόστος παραγωγής, στην αύξηση της παραγωγής κατά 936 εκ. δολαρίων ΗΠΑ, και στην εξοικονόμηση 464 εκ. δολαρίων ΗΠΑ όσον αφορά το κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Μόνο στη γεωγραφική περιοχή του ΣΣΚ, η ίδια αύξηση κατά 1% μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 28 εκ. δολαρίων ΗΠΑ όσον αφορά το κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Σήμερα, η βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου της περιοχής αντιπροσωπεύει μέχρι και 10% της παγκόσμιας παραγωγής και η GE κατέχει ιστορικά ηγετική θέση στον κλάδο, εργαζόμενη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας των πελατών της.

-τέλος-

Σχετικά με τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ:
O Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κατέχει ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας & Μεταλλείων, Ενέργειας και Έργων EPC. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι Εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 1,3 δισ. ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 2.700 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ομίλου στη διεύθυνση www.mytilineos.gr.

Σχετικά με την GE:
Η GE (NYSE: GE) είναι η παγκόσμια Ψηφιακή Βιομηχανική Εταιρεία, που μετασχηματίζει τη βιομηχανία με μηχανές λογισμικού και λύσεις που προσφέρουν δυνατότητες συνδεσιμότητας, απόκρισης και προβλέψεων. Η GE είναι οργανωμένη γύρω από το «GE Store» – ένα παγκόσμιο κέντρο ανταλλαγής γνώσεων - μέσω του οποίου κάθε επιχείρηση μοιράζεται αλλά και έχει πρόσβαση στο ίδιο σύνολο τεχνολογιών, αγορών, δομών και πνευματικών πόρων. Κάθε εφεύρεση αποτελεί το έναυσμα για  εφαρμογή της εκάστοτε καινοτομίας σε όλους τους βιομηχανικούς τομείς  που δραστηριοποιούμαστε. Με ανθρώπους, υπηρεσίες, τεχνολογία και ευελιξία προσαρμογής, η GE προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα για τους πελάτες της, μιλώντας τη γλώσσα του κλάδου. www.ge.com

Σχετικά με την GE Power:
Η GE Power είναι εταιρεία με ηγετική θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας, που διαθέτει σε βάθος εμπειρία του τομέα ώστε να βοηθά τους πελάτες της να παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα αξιοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία πηγών καυσίμων. Μετασχηματίζουμε τη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τον ψηφιακό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, τον μεγαλύτερο και πιο αποδοτικό αεριοστρόβιλο του κόσμου, πλήρη βοηθητικά συστήματα, λύσεις αναβάθμισης και εξυπηρέτησης, καθώς και με το λογισμικό μας για την αξιοποίηση δεδομένων. Οι καινοτόμες τεχνολογίες και ψηφιακές παροχές μας, βοηθούν να καταστεί η ηλεκτρική ενέργεια πιο προσιτή οικονομικά, αλλά και περισσότερο αξιόπιστη, προσβάσιμη και βιώσιμη. www.gepower.com. Ακολουθήστε μας στο Twitter: @GE_Power.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε:

Caroline Wehbeh
External Communications Director
GE Middle East, North Africa & Turkey
+971 4 4296318

Ελίζα Γερούκη
Senior Communications Officer
Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
+30 2106877489

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εάν όλα αυτά χρησιμοποιούσαν αερόψυκτη τεχνολογία που είναι βέβαια ακριβότερη και όχι υδρόψυκτη με νερό από την θάλασσα, θα ήταν ένα επίτευγμα. Με την θερμοκρασία του νερού της θάλασσας στον κόλπο της Αντίκυρας ήδη να παρουσιάζει αύξηση και να έχει ήδη παρουσιαστεί αλλοίωση στους οργανισμούς της περιοχής που εξαπλώνεται συνεχώς, το γεγονός αποτελεί άλλο ένα γεγονός που επιβεβαιώνει ότι έχουμε γίνει η Μπανανία, η χωματερή , η χαβούζα των «πονηρών» πολυεθνικών και των εγχώριων συνεργατών τους. Εδώ οι καλές ευκαιρίες. Κάντε τις επενδύσεις που δεν σας αφήνουν να κάνετε στις πολιτισμένες χώρες. Εδώ όλες οι βρώμικες οι φτηνιάρικες οι καταστροφικές αλλά υπερκερδοφόρες επενδύσεις. Αλλού, η επένδυση θα σας κόστιζε χίλια και θα σας έδινε κέρδη εκατό γιατί θα έπρεπε να κάνετε το καλύτερο για να μην καταστρέψετε τον τόπο που ζουν οι ντόπιοι. Εδώ όλα τσάμπα και τσάμπα μάγκες. Βρήκαν κοινωνίες ψοφίμια και κατασπαράσσουν. Εδώ επενδύεις εκατό και βγάζεις χίλια. Και έχουμε και αριστερή κυβέρνηση τρομάρα τους και οι ακόμα πιο αριστεροί που είναι οι τελευταίοι που φωνάζουν, να είναι ακόμα χειρότεροι. Και οι ντόπιοι παρά τα τεράστια επενδυτικά σχέδια, οι πιο φτωχοί της πάμφτωχης Ελλάδας. Όσοι έχουν δουλειά με μισθούς πείνας. Κατά τα άλλα εγκατάλειψη. Έρημος τόπος με δυο τρείς χιλιάδες κατοίκους εκεί που ζούσαν δέκα χιλιάδες την παλιότερη των «επενδύσεων» εποχή. Και αυτοί οι λίγοι οι φουκαράδες που έμεινα πίσω, οι σύγχρονοι σκλάβοι, μόνοι με τα παιδιά τους να φεύγουν και να μην ξαναγυρίζουν, και φτωχοί και νηστικοί και μέσα στον καρκίνο και όλες τις «μοντέρνες» ασθένειες. Κατάθλιψη, πείνα και στο τέλος πόνος και πρόωρος θάνατος. Στην πιο προνομιακή από όλες τις πλευρές περιοχή, της πιο ευλογημένης χώρα της Μεσογείου. Σε μία από τις πιο ευλογημένες και πλούσιες και σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους χώρες του κόσμου.
Συγχαρητήρια. Και εις ανώτερα. Κατά τα άλλα αν δεν ξυπνήσουν τα πολλά ζώα, στην φάρμα των ζώων θα κυβερνούν πάντα τα γουρούνια. Κυκλοφορεί και σε κινούμενα σχέδια και μεταγλωττισμένο. Δέστε το αν δεν ξέρετε να διαβάζεται. Μπορεί να σας βοηθήσει.

Ρεσπι είπε...

Προς το πρώτο σχόλιο:

Εάν το έγραφες το 1965 όταν ήρθε η γαλλική Πεσίνε τότε μέσα θα έπεφτες. Βρήκε η Πεσινέ άφθονο φθηνό βωξίτη, άπληστους μεταλλειοκτήτες, κράτος-λιμασμένο, έφερε λεφτά και έχτισε το μεγαλύτερο εργοστάσιο αλουμινίου της Ευρώπης. Έκανε κάτι χειρότερο απ'ότι θα έκανε στην Γαλλία; Δε νομίζω, και τότε στη Γαλλία τις λεκάνες ηλεκτρόλυσης με τα χέρια της καθαρίζανε και την κόκκινη λάσπη του βωξίτη την πετάγανε όπου βρίσκανε.

Πάντοτε ψιλοσυμβάδιζε η Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη σε θέματα υγείας & βιομηχανίας παρότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο ξεκίνησε σαν μια κλασσική ιμπεριαλιστική - αποικιοκρατική επένδυση.

Και για την επένδυση την ίδια που γράφει το δελτίο τύπου:
Συνεχίστε την έρευνα για το φθόριο στις λεκάνες, τόσος κόσμος πέθανε μέσα στα χρόνια μέχρι να καταλάβουμε τον κίνδυνο, χώρια τα πρόβατα που κοντεύανε να γίνουνε μαμούθ με κάτι χαυλιόδοντες να.