Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Ξεκινά η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

Ξεκινά η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens
Δέκα χρόνια μετά την έναρξη των δικαστικών ερευνών στην Ελλάδα, εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η υπόθεση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.
Μετά την αναβολή του περασμένου Ιουλίου, ολοκληρώθηκε τελικώς η μετάφραση του βουλεύματος για τους αλλοδαπούς κατηγορουμένους και όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση θα εκδικαστεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξει ολιγοήμερη διακοπή προκειμένου να βρεθεί κατάλληλη δικαστική αίθουσα, που να μπορεί να στεγάσει τον όγκο των κατηγορουμένων και των συνήγορων υπεράσπισής τους.
Ειδικότερα, στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 64 άτομα που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες, κάποιες εκ των οποίων επισύρουν και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι: ο πρώην σύμβουλος του Κώστα Σημίτη Θεόδωρος Τσουκάτος, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της εταιρείας Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιουγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ και Εμμανουήλ Σταυριανός.
Επίσης μεταξύ των κατηγορουμένων είναι τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας, χρηματιστές, επιχειρηματίες και ιδιώτες, μεταξύ των οποίων οι Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος και Βασίλειος Τυρογαλάς.
Στην υπόθεση κατηγορούνται επίσης τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο Χρήστος Καραβέλας, καταζητούνται.
Τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο αφορούν ενεργητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου, παθητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απλή και άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία, απλή και άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία.
Η κατηγορία αφορά στη σύμβαση 8002 που υπεγράφη το 1997 μεταξύ Siemens και ΟΤΕ και κατά την κατηγορία ζημίωσε το Δημόσιο με ποσό άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, αρνούνται τα όσα τους αποδίδονται, καθώς και ότι το ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: