Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Μεγάλη αύξηση 26,9% του τζίρου στη βιομηχανία

Μεγάλη αύξηση 26,9% του τζίρου στη βιομηχανία

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ


Την υψηλότερη αύξηση, τουλάχιστον από τις αρχές του 2016, σημείωσε ο τζίρος στη βιομηχανία, το Ιανουάριο του 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία, αυξήθηκε κατά 26,9% τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, κατόπιν αύξησης 14,7% που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2016, επίσης σε ετήσια βάση. Η άνοδος στηρίχθηκε στην αύξηση 25,7% που καταγράφηκε στον κλάδο της μεταποίησης, ενώ έντονα ανοδική με αύξηση 114,9% ήταν η δραστηριότητα στον κλάδο των ορυχείων και των λατομείων.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο τζίρος επί των προϊόντων που έχουν προορισμό τις αγορές του εξωτερικού κατέγραψε σημαντική αύξηση 36,4%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης με κατεύθυνση την εγχώρια κατανάλωση. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία παρουσίασε μείωση 19,8%.
Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή:
Μεγάλη αύξηση 26,9% του τζίρου στη βιομηχανία
[1] Η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών στις μεταποιητικές βιομηχανίας, προήλθε κυρίως από την άνοδο στους εξής κλάδους: Παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα (82,1%), βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (10,6%), μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού (55,3%), ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (11,7%), μηχανοκίνητων οχημάτων - ρυμουλκούμενων (228,9%). Στον κλάδο των τροφίμων σημειώθηκε αύξηση 0,5% ενώ στα ποτά καταγράφηκε άνοδος (1,6%). Συνολικά στον κλάδο της ενέργειας σημειώθηκε άνοδος 82,1%, στα κεφαλαιουχικά προϊόντα 26,7%. Στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά καταγράφηκε μείωση 4,5%, ενώ στα αναλώσιμα προϊόντα σημειώθηκε αύξηση 1,8%.
[2] Η αύξηση στα παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα, βασικών μετάλλων, μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού και μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων υποστήριξαν την αύξηση κατά 19,7% στο δείκτη κύκλου εργασιών για τα προϊόντα που έχουν προορισμό την εγχώρια κατανάλωση. Αύξηση 35,5% σημείωσε την ίδια ώρα ο δείκτης του κύκλου εργασιών στα ορυχεία και τα λατομεία.
[3] Η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών 36,4% για τα προϊόντα με προορισμό τις αγορές του εξωτερικού προήλθε από την άνοδο 189,3% στο τζίρο στον κλάδο των ορυχείων - λατομείων εξαιτίας της εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων και από την αύξηση 33,8% στον δείκτη κύκλου εργασιών των μεταποιητικών βιομηχανιών.
Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι αυξήσεις των δεικτών στα παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα, βασικών φαρμακευτικών προϊόντων, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού.
Ως προς τις επιμέρους αγορές, ο δείκτης κύκλου εργασιών για την αγορά της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,4%, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών για την εξωτερική αγορά εκτός Ευρωζώνης παρουσίασε αύξηση 60%.


Δεν υπάρχουν σχόλια: