Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Μετεκλογικές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ αναζητά ο Μητσοτάκης


Γιατί ο Μητσοτάκης συναντά τη Γεννηματά

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανοίγει κύκλο επαφών με σκοπό τη βολιδοσκόπηση των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Έτοιμοι να ανταποκριθούν Θεοδωράκης και Λεβέντης. Η συνάντηση Φώφης - Βενιζέλου που προηγήθηκε του σημερινού τετ α τε της προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο της ΝΔ.
Να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης και να μετρήσει συγκεκριμένα βήματα σύγκλισης με βάση την δική του ατζέντα θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας σήμερα κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς αρχής γενομένης με τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο γραφείο του στη βουλή με τη Φώφη Γεννηματά.
AdTech Ad
Η συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα απασχοληθεί με τις πολιτικές εξελίξεις, την κατάσταση της οικονομίας και την «ανησυχία» της ΝΔ για την «γενικότερη πορεία του τόπου». Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα προσέλθει σ’ αυτές τις συναντήσεις καταθέτοντας χειροπιαστές προτάσεις αλλά περισσότερο θα επιδιώξει στη βάση της πολιτικής του πρότασης για εκλογές που λειτουργήσουν ως «κάθαρση» για τον τόπο να «βολιδοσκοπήσει» τις προθέσεις των άλλων δυνάμεων και πρώτα απ’ όλους του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτοβουλία αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποφασιστεί στη ΝΔ εδώ και περίπου δύο εβδομάδες πριν. Το τηλεφώνημα πάντως στην κα Γεννηματά έγινε από τη Μάλτα ενώ σήμερα αναμένεται επικοινωνία και τον επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος όπως επίσης και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων φέρονται έτοιμοι να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του προέδρου της ΝΔ.
Η σημερινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά γίνεται στο φόντο της δεύτερης αξιολόγησης που όλα δείχνουν πως μπήκε στην τελική ευθεία για το κλείσιμό της από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με το μέγαρο Μαξίμου παράλληλα να ανοίγει τη βεντάλια της αντιπαράθεσής του με την αντιπολίτευση και στο επίπεδο της διερεύνησης παλιότερων και καινούργιων υποθέσεων που έχουν οσμή σκανδάλου, φλερτάροντας με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι θέλει να «ποινικοποιήσει» την πολιτική ζωή και κυρίως την πολιτική δράση των αντιπάλων του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές εδώ και καιρό ότι θέλει να εκφράσει η ΝΔ ως ηγετική δύναμη του ένα ευρύτερο αντιπολιτευτικό αίτημα για πτώση της κυβέρνησης μέσω εκλογών και σχηματισμό μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του ίδιου χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτό το πλαίσιο βασική του επιδίωξη είναι να χτίσει γέφυρες για μελλοντικές μετεκλογικές συνεργασίες και το ΠΑΣΟΚ είναι ένας βασικός, αλλά καθόλου δεδομένος παράγοντας σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει κατηγορήσει τη Φώφη Γεννηματά για «ίσες αποστάσεις» ενώ δεν είδε με καλό μάτι και την ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή αυτές οι προϋποθέσεις δημιουργούνται στο σήμερα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι για τη ΝΔ θα είναι βασικό ζήτημα η αντιπολίτευση να εμφανιστεί συμπαγής τόσο στην καταψήφιση του πακέτου της συμφωνίας όσο και στην επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει κατά της κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι περισσότερο θωρακισμένος απέναντι στους πιστωτές που μπορεί όπως έχει ξεκαθαρίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην του έχουν ασκήσει πιέσεις για τη στήριξη των μέτρων εντούτοις το ΔΝΤ τουλάχιστον έχει καταγράψει δημοσίως την επιθυμία του η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης να τύχει ευρύτερης αποδοχής από τη βουλή με τη και της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επιπλέον το Μοσχάτο θα επιχειρήσει με τον τρόπο αυτό να εμφανίσει ως πολιτικά απομονωμένο το μέγαρο Μαξίμου το οποίο άλλωστε το έχει εγκαλέσει και του έχει χρεώσει ως δικό του δάκτυλο την αναζήτηση στηριγμάτων στο εξωτερικό για άσκηση πίεσης προς τη ΝΔ να ψηφίσει την κυοφορούμενη συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ και τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, στην κατεύθυνση συμμάχων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταγράψει τη στήριξη των επιλογών του και ιδίως του αιτήματός του για εκλογές από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ πάντως προς ώρας φαίνεται να κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για την σημερινή συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον πρόεδρο της ΝΔ και περιμένουν να ακούσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τι συγκεκριμένα θα απευθύνει προς τη Χαριλάου Τρικούπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες χτες το μεσημέρι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε συνάντηση και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος επίσης έχει εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για την γραμμή των ίσων αποστάσεων του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: