Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

ΔΕΛΦΟΙ : Εργαστήριο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής και Οργανοποιίας στο πλαίσιο της 11ης ANIMART




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
13-15 Ιουλίου 2017, στους Δελφούς
Με τον Χρήστο Τερζή

Από φέτος η ANIMART ξεκινά την υλοποίηση ενός βιωματικού Εργαστηρίου Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής και Οργανοποιίας στους Δελφούς, στο μέρος όπου λατρεύτηκε ο Απόλλωνας, ο θεός της μουσικής. Στη μακραίωνη ιερή σιγή των Δελφών, θα ακουστεί ξανά ο ήχος της λύρας, του αυλού και των άλλων αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων.
Στόχος του Εργαστηρίου είναι η προσέγγιση των αρχαιομουσικολογικών δεδομένων και η μετατροπή τους σε πράξη, μέσα από μια απλή και κατανοητή συμμετοχική διαδικασία, όπου η επιστημονική προσέγγιση των θεμάτων καλύπτει την ανάγκη για γνώση, και η έρευνα των σχετικών γνωστικών αντικείμενων αποτελεί συστατικό μέρος μιας πραγματικής παιδείας.
Το όλο εγχείρημα επιδιώκει να προσεγγίσει τη σωζόμενη μουσική παρακαταθήκη του αρχαιοελληνικού κόσμου, να τη μελετήσει, κατανοήσει και να την αξιοποιήσει, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης δημιουργικότητας, όπου τα νέα μέσα και το διαδίκτυο διευκολύνουν και συνδιαμορφώνουν το μουσικό σύμπαν του 21ου αιώνα.
Επιδίωξη της προσπάθειας είναι η συνομιλία με τις αντίστοιχες μουσικές άλλων πολιτισμών, και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Η μάθηση και η εξοικείωση με τα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα προτείνεται ως μέρος μιας διαδικασίας αυτογνωσίας και αναστοχασμού και όχι ως ένας δεξιοτεχνικός αυτοσκοπός.
----------

Μαθήματα:
– Ανακατασκευή αρχαίας ελληνικής λύρας
– Δημιουργία καλαμένιων γλωττίδων για αυλούς
– Διδασκαλία αυλού και λύρας

Ώρες:
10:00-13.30, με ένα εικοσάλεπτο διάλειμμα
17.00-19.30, με ένα μισάωρο διάλειμμα

Αριθμός συμμετεχόντων:
Είκοσι άτομα

Βαθμός δυσκολίας:
Τα μαθήματα είναι προσιτά σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Εγγραφή:
Η εγγραφή γίνεται με την αποστολή ενός μηνύματος στη διεύθυνση: info@animartgreece.eu
- Οι εγγραφές θα γίνονται μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2017.

Ενδιαφερόμενοι:
Γίνονται δεκτοί όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Νέοι κάτω των 18 θα πρέπει να έχουν έγγραφη άδεια των γονιών τους ή του κηδεμόνα τους.

Χρήστος ΤΕΡΖΗΣ
Μουσικός, Μουσικολόγος, Ερευνητής Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής

Ο Χρήστος Τερζής, σπούδασε μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στο αντικείμενο αρχαιομουσικολογίας. Ως μεταδιδακτορικός ερευνητής μελετά, δημοσιεύει και ανακατασκευάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα μουσικών οργάνων. Είναι ο κύριος ερευνητής στο έργο ΕΡΜΗΣ, ένα καινοτόμο διετές πρόγραμμα για την εκπαίδευση στην ανακατασκευή αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων, που εκπονείται στο ΕΚΠΑ και χρηματοδοτείται από Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έχει διατελέσει μέλος του Δικτύου Υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες της Ακαδημίας Αθηνών ως ειδικός επιστήμονας στο αντικείμενο της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών. Δίδαξε επί διετία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Μουσικής με έδρα τη Ραβέννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: