Τρίτη 30 Μαΐου 2017

43 κορυφαίοι CEO της Ευρώπης βρέθηκαν 24 ώρες μυστικά στην Αθήνα

Οι επικεφαλής των 43 μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων της Ευρώπης είναι όλοι τους μέλη της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων

Menelaos Myrillas / SOOC

Oι 43 από τους ισχυρότερους Ευρωπαίους CEO βρέθηκαν στην Ελλάδα κάτι παραπάνω από 24 ώρες, σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας « Η Καθημερινή» συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.   

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε  την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι έως τη Δευτέρα αργά το απόγευμα, μεταξύ ξενοδοχείου «Μεγάλης Βρεταννίας» και Μουσείου της Ακρόπολης, ενώ το ρεπορτάζ αναφέρει πως τα υψηλόβαθμα στελέχη κινήθηκαν με διακριτικότητα και υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας.   

Οι επικεφαλής των 43 μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων της Ευρώπης είναι όλοι τους μέλη της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων, γνωστής ως European Round Table of Industrialists. Ενός οργανισμού, με παρουσία στις Βρυξέλλες και ιδιαίτερα αυξημένη επιρροή σε όλα τα κομβικά κέντρα λήψης αποφάσεων της Γηραιάς Ηπείρου, συμπεριλαμβανoμένου του Βερολίνου. Σημειώνεται ότι αθροιστικά οι ετήσιες πωλήσεις των ομίλων τους υπερβαίνουν τα 2,2 τρισ. ευρώ.   

Ωστόσο σημειώνεται πως στην Ελλάδα δεν βρέθηκαν για να δρομολογήσουν κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη εγχωρίου ενδιαφέροντος, αλλά για τη συνεδρίαση της ολομέλειας του σώματος. Μια συνεδρίαση που συνήθως συγκαλείται δύο φορές τον χρόνο, σε διαφορετική κάθε φορά χώρα, με ατζέντα τις βασικές επιδιώξεις τους: την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης, πανευρωπαϊκά. Βέβαια η παρουσία τους εδώ και τα δύο, ξεχωριστά, ραντεβού που πραγματοποίησαν με τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, ήταν σε κάθε περίπτωση μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα για να δείξει πώς (και εάν) μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.   

Τόσο η ολομέλεια όσο και οι συναντήσεις έγιναν υπό καθεστώς Chatham House Rule. Αυτός υπαγορεύει οι παρόντες να χρησιμοποιούν όπως θέλουν τις πληροφορίες που αποκαλύπτονται αλλά να μην αναφέρονται ποτέ στην πηγή τους ή να μην πουν τίποτα που μπορεί να την αποκαλύψει. Σκοπός είναι να μπορεί να μιλήσει κανείς ελεύθερα.    

Το ραντεβού με τον πρωθυπουργό έγινε στο πλαίσιο δείπνου, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο κ. Τσίπρας, που συνοδευόταν από τον υφυπουργό Λιάκο, δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις για την ελληνική οικονομία και κυρίως για τις επενδύσεις και τις προοπτικές επιστροφής στην κανονικότητα.   

Το ζήτημα των capital controls μπήκε στην ατζέντα, καθώς πολλές από τις εδώ θυγατρικές τους αντιμετωπίζουν πολύπλοκες διαδικασίες για τη διακίνηση κεφαλαίων από την Ελλάδα και ακόμα πιο σύνθετες όταν αφορά επαναπατρισμό κερδών ή μερισμάτων. Να σημειωθεί ότι οι 29 από τους 43 ομίλους που βρέθηκαν στην Αθήνα έχουν μεγάλη ελληνική παρουσία, ενώ ένας είναι ελληνικός πολυεθνικός όμιλος. Ο πρωθυπουργός τούς κάλεσε να επενδύσουν στη χώρα, διαβεβαιώνοντάς τους πως η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο.   

Το επόμενο πρωί τα μέλη του European Round Table of Industrialists είχαν ραντεβού με τον αρχηγό της Ν.Δ. Η συνάντηση έγινε ως breakfast στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Η συζήτηση είχε τη μορφή ερωταπαντήσεων.   

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις μεταρρυθμίσεις και στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Πόσο γρήγορα θα εφαρμοστούν, πόσο ευρείες θα είναι και, κυρίως, πόσο έτοιμη είναι για αυτές η ελληνική κοινωνία. Ο σκεπτικισμός για ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις δεν έλειψε.   



πηγή: kathimerini.gr 
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: