Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Η νέα εξόρμηση της εφορίας

Η νέα εξόρμηση της εφορίας


Του Σπύρου Δημητρέλη
Στην εκκίνηση ενός μεγάλου εισπρακτικού σαφάρι βρίσκεται η εφορία. Με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων και στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ετοιμάζονται μια σειρά παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών προκειμένου να επαληθευτούν οι δημοσιονομικές προβλέψεις του νέου μνημονίου.

Όπως προέκυψε και στο χθεσινό Eurogroup η χώρα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 3,5% έως και το 2022, δηλαδή για τα επόμενα πέντε χρόνια, που σημαίνει ότι τα κρατικά ταμεία θα πρέπει να γεμίζουν συνεχώς. Και πώς θα γεμίζουν. Με τους νέους φόρους που επιβλήθηκαν αλλά και με ελέγχους και πρεσάρισμα της αγοράς και των φορολογούμενων για να πληρώνονται αυτοί οι φόροι.

Το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται το επόμενο διάστημα. Σε αυτό περιλαμβάνεται:

- Η διενέργεια σαρωτικών ελέγχων στην αγορά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του ΦΠΑ. Συνεργεία θα χτενίσουν τις τουριστικές περιοχές προκειμένου να εντοπισθούν όσοι δεν εκδίδουν αποδείξεις. Όπλο τους το μέτρο του 48ωρου λουκέτου για τις περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων αξίας άνω των 500 ευρώ ή περισσότερων των 10 αποδείξεων.

- Η επιτάχυνση και πραγματοποίηση περισσότερο στοχευμένων κατασχέσεων στα χέρια τρίτων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία για τη δημιουργία ειδικού πληροφοριακού συστήματος οφειλετών το οποίο θα εκδίδει αυτόματα κατασχετήρια σταθμίζοντας δεδομένα του οφειλέτη όπως το εισόδημα και η γενικότερη περιουσιακή του κατάσταση.

- Η διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων από την εφορία με τιμή εκκίνησης την εμπορική αξία και όχι την αντικειμενική. Έτσι η τιμή εκκίνησης θα είναι πολύ χαμηλότερη. Σχετική διάταξη έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

- Η δημιουργία ειδικού λογισμικού με το οποίο θα διασυνδεθούν οι ταμειακές μηχανές αλλά και οι συσκευές ηλεκτρονικής χρέωσης POS. Με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίζονται παραβάσεις όπως η είσπραξη ποσών μέσω των POS χωρίς όμως να έχει εκδοθεί το απαιτούμενο φορολογικό στοιχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: