Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Με ψήφους του ΠΑΣΟΚ 'πέρασε' η ρύθμιση για το τζαμί στο Βοτανικό


Το ΠΑΣΟΚ έσωσε τη διάταξη μετά το ‘όχι’ των ΑΝΕΛ και την επιφύλαξη της ΝΔ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Αιχμές της Χαρ. Τρικούπη για την μικροπολιτική στάση ΝΔ-Ποταμιού
Χάρη στην συνδρομή του ΠΑΣΟΚ εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής η διάταξη (άρθρο 5) νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση ΝΠΙΔ που θα διαχειρίζεται το ισλαμικό τέμενος στο Βοτανικό.
Από την έναρξη της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής διαπιστώθηκε ότι η διάταξη για το τέμενος δεν συγκέντρωνε τις απαραίτητες κυβερνητικές ψήφους για να περάσει στην Ολομέλεια αφού οι ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν. Επικαλέστηκαν μάλιστα ως αιτία την ‘πάγια’ θέση τους κατά της λειτουργίας του χώρου θρησκευτικής λατρείας. Προκειμένου να περάσει η διάταξη στην Ολομέλεια απαιτείτο λοιπόν η στήριξη τουλάχιστον ενός ακόμη κόμματος πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Το ρόλο αυτό ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ το οποίο παραμέρισε τις διαφορές του με την Κουμουνδούρου και υπερψήφισε το άρθρο. Αντίθετα η ΝΔ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν επιφύλαξη, μια θέση που θα έβαζε σε «πάγο» τη λειτουργία του ισλαμικού τεμένους αν δεν υπερψήφιζε το ΠΑΣΟΚ.
Στο Ποτάμι προκλήθηκε, μάλιστα, εσωκομματικό θέμα καθώς η επιφύλαξη που εξέφρασε ο εισηγητής Γρηγόρης Ψαριανός στην ψηφοφορία της επιτροπής σήμανε συναγερμό στο ηγετικό επιτελείο. Αμέσως μετά την ψηφοφορία συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη έσπευσαν στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και δήλωσαν ότι το κόμμα στηρίζει αναφανδόν τη διάταξη. Απέδωσαν μάλιστα την επιφυλακτική στάση του εισηγητή τους Γρηγόρη Ψαριανού σε προβληματική διατύπωση. Αργότερα, ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια το κόμμα του θα πει «ναι». «Το Ποτάμι θα ψηφίσει για το ισλαμικό Τέμενος. Δεν παίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν τα παζαρεύει. Ακροδεξιοί και εθνικιστές ας πουν όχι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: